40.000 biler passerer daglig gjennom rundkjøringen i Vågsbotn i Åsane. I dag ventes det enda mer trafikk.

— Det er en av de største utfartsdagene. I dag krysser vi fingrene, sier vaktoperatør Jan Rune Presttun ved Statens vegvesen.

— Vi får se om kanskje været har tatt knekken på noe av utfartstrangen.

- Manuell dirigering

Vegtrafikksentralen er ekstra bemannet for dagens utfart.

— Vi forventer en god del trafikk ut av sentrum i dag. Det vil fortløpende bli vurdert om det blir behov for manuell dirigering ved Trengereid.

Ved 14-tiden krasjet en trailer og en personbil nord for Fløyfjellstunnelen. Det skapte raskt lange køer.

— Får vi noen slike små hendelser i dag, kan det få store konsekvenser. Ekstra sårbar er E39 og E16. Spesielt rundkjøringen i Vågsbotn. Det er den verste flaskehalsen med mye trafikk som skal inn på en liten vei.

Flaskehalsen

Han ber folk ta livet med ro på veiene i dag.

— Ikke stress, og følg trafikken. Det går uansett ikke fortere om man stresser. Jo finere folk kjører, dess bedre flyter trafikken.

TETT TRAFIKK: En mindre trafikkulykke nord for Fløyfjellstunnelen skapte lange køer fredag ettermiddag. - Vi venter også at det tetter seg til ved Vågsbotn. Det er en sårbar strekning.
EVEN HEKLAND

Flaskehalsen i Vågsbotn er under utbedring, men det får ikke bilistene glede av før i oktober. Rundkjøringen der veiene fra Nordhordland og Arna, Voss og Hardanger møtes, skal få bedre plass til trafikken.

I dag står det lange køer hver ettermiddag av folk som vil nordover mot Nordhordlandsbrua. Samtidig står det kø av biler som kommer østfra og som vil gjennom samme rundkjøringen.

Grovarbeid

Løsningen har vært underveis siden våren 2012. Broen som skal bringe trafikken over rundkjøringen og rett inn i den nordgående tunnelen tar form, mens tunnelene egentlig ser ut til å være ferdige.

— Det gjenstår en del grovarbeider frem til sommeren. Asfaltering, kantsteiner og rekkverk, forteller byggeleder Katrine Herstad.

Sikkerhetssystemer

Etter sommeren er det grøntområder, skilting og ikke minst sikkerhetssystemet tunnelene som skal på plass.

— For at tunnelene skal kunne godkjennes må det gjennomføres brannøvelse og omfattende testing av sikkerhetssystemene, forteller hun.

Trafikkomlegging

Om et par uker skjer en liten trafikkomlegging. Da skal bilene kjøre på den nye veien, bortsett fra broen og tunnelene. De midlertidige veiene som svinger seg gjennom anleggsområdet fjernes og etter hvert vil Åsamyrveien igjen kobles på rundkjøringen.

Mange pendler daglig fra kommunene nord og øst for Bergen. Herstad opplyser at 22.000 kjøretøy passerer på E39 mellom Åsane og Nordhordland hver dag. Den arme rundkjøringen svelger unna hele 40.000. Det må bli køer av slikt.

FLASKEHALSEN: Ved rundkjøringen i Vågsbotn tetter det seg raskt til i dag. - Vi krysser fingrene. Dette er en kjent flaskehals.
EVEN HEKLAND
BROEN: Her skal trafikken sørfra loses utenom og over rundkjøringen. Den er ikke kjørbar enda. FOTO: Jo Hjelle.