Får kvalmeoperasjon

Hallvard Rykkje får operasjon mot sin kroniske kvalme.

KONTINUERLEG KVALM: Hallvard Rykkje (32) var innlagt på sjukehus 13 ganger i 2012. Årsaken er intense anfall av kvalme og oppkast, som kan vare i 14 dager. Det lengste sykehusoppholdet i fjor varte i tre og ein halv måned. Fordi han hele tiden må lene seg til siden og spy, får han stadig blodige gnagsår på albuene. Til høyre moren, Eli Rykkje. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Det er den gledelige beskjeden kjæresten hans Silvia Lutter fikk fra Haukeland Universitetssjukehus i dag.

— De ringte oss og ga oss en dato for operasjonen, forteller en lykkelig kjæreste.

BT har skrevet flere artikler om Rykkjes problemer. 32-åringen fra Kinsarvik har hatt kvalmeanfall siden 2005.

Spyr hele tiden

På det meste spyr han 40 ganger om dagen. I 2012 ble han innlagt 13 ganger. Det lengste oppholdet var på tre og en halv måned. Flere spesialister har gitt Rykkje diagnosen gastroparese, som er en senkomplikasjon av diabetes type 1.

Den eneste aktuelle behandlingen er å teste en midlertidig pacemaker på magen (se faktaboksen på siden).

Les også

Hallvard har spydd i sju år

Selv om Rykkje nå har fått en dato, 27. februar, for operasjonen, tar han ikke helt av. Det forteller Lutter.

— Hallvard var rolig og fattet da beskjeden kom. Han tror nok ikke på dette før han ligger der og er operert. Det er jo utsatt tidligere, sier hun.

Rykkje er allerede forespeilet å få prøve denne metoden tre ganger tidligere. Men ingen norske sykehus har foreløpig tilbudt den. I slike tilfeller har pasienter rett til nødvendig helsehjelp i utlandet. Sahlgrenska Universitetssykehus i Sverige er alene om å tilby slike midlertidige gastriske pacemakere som etablert metode.

Før jul sendte derfor Haukeland en søknad til Helse Vest om at Rykkje skulle få bli behandlet i Sverige. Like etterpå ble søknaden trukket tilbake, fordi Haukeland ville behandle han selv. Når det skulle skje har man ikke visst, før i dag, fredag.

Fristen gikk ut

Da legene ringte fortalte de ikke noe om hvorfor de nå har funnet mulighet for å operere ham, sier Lutter.

— De fortalte oss litt om prosedyren, men sa ikke noe om hvordan de har klart dette.

Sykehuset har i brevs form fått fastsatt en behandlingsfrist fra fylkeslegen. Det brevet ble sendt for tre uker siden.

— Den fristen gikk ut i dag. Enten måtte de tilby Jarle en behandling, eller sende han til Sverige. Hvis ikke villle det brevet måtte bli behandlet som en klage. Da måtte sykehuset funnet frem all dokumentasjon i denne saken, om hvorfor han ikke er blitt behandlet ennå, forteller Lutter.

Publisert: