Søviknes møter motstand

Det er ikke sikkert Os-ordfører Terje Søviknes kommer inn i Fremskrittspartiets sentralstyre. Bompenger skaper problemer.

  • Terje Valestrand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Når Frp-landsmøtet åpner på Gardermoen i morgen ligger det ikke an til store slag. Men valget til nytt sentralstyre på lørdag, kan ble mer åpent enn antatt. Navnet er Terje Søviknes.

Ni år etter han forsvant ut fra den rikspolitiske scenen, har han varslet sitt comeback. Valgkomiteen har innstilt på at den tidligere kronprinsen i partiet skal få en plass i partiets nest øverste ledelse.

Skal utfordres

Men nå har en stortingsrepresentant fra Telemark bestemt seg for å utfordre. Bård Hoksrud er ikke av de mest profilerte Frp-erne på Stortinget. Men i ett spørsmål er han kompromissløs; motstand mot bompenger til å finansiere veiutbygging.

Og det er nettopp Terje Søviknes pragmatiske holdning til bompenger som har trigget en del i partiet. Det ligger også inne et forslag til landsmøte som går på å stramme inn partiets prinsipielle motstand mot bompenger, også lokalt.

Problemet for Frp har vært at mens partiet sentralt er sterkt mot bompenger, har de lokale poltikere som akseptere denne finansieringen, når de kommer i posisjon i fylker og kommuner.

Os-ordføreren er en av disse, og nå skal han få møte dette i valget på nytt sentralstyre. For det er ikke andre årsaker enn bompengene som gjør Søviknes mindre ønsket tilbake i partitoppen.

Dermed blir det et bikkjeslagsmål mellom fiskeren fra Lysefjorden og butikksjefen fra Bamble når Frp-delegaten går til valg lørdag ettermiddag.

Frp mot politiet

På en pressekonferanse i forkant av landsmøtet ble det klart at partiet nå er på kant med politiet i to sentrale spørsmål: Datalagringsdirektivet, som både Kripos og PST har bedt om å få, for å hindre at Norge blir en kriminell fristed, og tidligere skjenkestopp. Frp går sterkt imot en felles nasjonal skjenkestopp kl. 02, noe som landets politimestre støtter helhjertet opp om.

Frps nestleder og justispolitiske talsmann, Per Sandberg, sier at politiet spiller høyt i spørsmålet om datalagring, og at de ikke har lagt frem beviser på at tidligere skjenkestopp reduserer fyll og bråk i gatene.

Publisert: