Mange har Giardia uten å vite det

— Pasienter med irritabel tarm bør sjekkes for Giardia, mener doktorgradstipendiat Kurt Hanevik.

  • Monica Haugstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Det er åpenbart at det går bergensere rundt med Giardia uten at de vet det. Det har vi sett på funn av parasitten i kloakksystemet, fremholder han.

— Mange har ikke symptomer, mens andre kanskje tror de har irritabel tarm av ukjent årsak. Noen få av dem som går rundt med problemer kan få hjelp, og Giardia bør derfor sjekkes ut, sier han.

Anslagsvis 43000 personer ble utsatt for smitte da bergensere drakk vann med Giardia lamblia i 2004. Noen kan fortsatt ha parasitten i tarmsystemet uten å vite det.

Her ser du en liten film der en Giardia lamblia svømmer rundt. I begynnelsen av filmen ser du en cyste liggende i ro øverst til høyre.

Mange nordmenn med dårlige mager

Mellom 10 og 20 prosent av Norges befolkning har såkalt irritabel tarm.

Irritabel tarm kan gi:

  • Oppblåst mage
  • Luftplager
  • Magesmerter, diaré eller forstoppelse, eller en veksling mellom disse tilstandene
  • Slim i avføringen og plutselig behov for å gå på do

Hvor mange bergensere som har irritabel tarm på grunn av Giardia, vet ikke Kurt Hanevik.

Men endring av type Giardia i bergenskloakken fra prøver før og etter utbruddet i 2004, viste at den standhaftige varianten fra utbruddet var i omløp i byens tarmer i alle fall to år etter utbruddet.

Giardia underdiagnostisert i Norge

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt er Giardia antakelig betydelig underdiagnostisert i Norge. De fleste leger tester bare for Giardia når personer med løs mage har et utenlandsopphold bak seg.

— De aller fleste med irritabel tarm har ikke Giardia, men en lege gjør ikke jobben sin hvis han ikke utelukker Giardia når han utreder en pasient med langvarige mageplager, sier Hanevik og tilføyer at han tror leger er blitt mer oppmerksom på Giardia etter 2004. ## Fraråder Delta-Scan-test

I debattfeltet nedenfor artikkelen diskuterer lesere om en Delta-Scan-test kan avsløre om man har Giardia. Doktorgradstipendiat Kurt Hanevik, forsker i Bergen Giardia Research Group ved Universitetet i Bergen, er meget skeptisk. Han har nå på bt.nos oppfordring gått inn på nettsiden til DeltaScanHuset.

— Dette tror jeg ikke noe på. Jeg har aldri hørt om det før. Når jeg ser på det, ser det ikke troverdig ut. De grunngir ikke godt hva slags undersøkelse dette er, og ut fra det som står på nettsiden er det ikke grunnlag for at de kan påvise Giardia eller alt det andre de påstår. Jeg vil fraråde folk å bruke penger på dette, understreker Hanevik.

Doktorgradsstipendiat Kurt Hanevik har påvist at Giardia kan påvirke immunforsvaret. Det kan du lese om i Bergens Tidende i dag, 17. januar.

Ble du smittet i giardiaepidemien i 2004? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Krever åpen høring om Giardia

  2. - Lettet og veldig glad

  3. Funn kan avgjøre ME-striden

  4. Syv års farse

  5. Kommunen anker giardia-dom

BT anbefaler

– Jeg holder det litt lavt mens de er her, så fyrer vi det opp etterpå

Det er god stemning når russen fester med foreldrene sine.

LES SAKEN