Luftproblemene oversett i årevis

Siden 2006 har kommunen visst om store fuktighetsproblemer ved Møhlenpris skole. Først nå tar de konsekvensene. Det sender 170 elever ut på ny skolevei.

Publisert Publisert

GAMMELT NYTT: Det er lenge siden kommunen fikk vite om problemene ved Møhlenpris skole. Foto: ODD E. NERBØ

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Allerede for fem år siden gjennomførte selskapet Cytox enundersøkelse på skolen. Den gangen var det den delen av skolen hvorvaktmesterleiligheten ligger. BT har lest rapporten fra undersøkelsen. Blantfunnene var:

  • Betydelige mengde muggsoppangrep på grunnmur og påinnredning i kjelleren.
  • Fukt— og råteskader i innredning (tregulv og yttervegger ikjeller) og dels gjenstander lagret i kjelleren.
  • Sterk mugglukt i kjellerrom, trappehus og dels i førsteetasje.

Konklusjonen fra 2006 var like klar som gårsdagens:"Situasjonen er inneklimamessig ikke tilfredsstillende. Kjellerrommene børrenoveres".

Årsaken var takvann som trakk inn langs grunnmuren og delsinn i kjelleren, noe som "forårsaket innvendig nedfukting av tregulv oggrunnmur".

Samme som i dag

Arbeidstilsynet var i sommer på skolen og konstatertefuktskader og mugglukt i bygningen. Det kom som følge av fukt i underetasjene,problemer med drenering og ødelagte vinduer. De krevde at kommunen hentet innen ekspertuttalelse. Rapporten fra Ingeniør Abbedissen AS ble kjent i går. Denslår fast at dagens situasjon ikke er godkjent ut fra helsevernmessige årsaker.

Arbeidstilsynet er ikke gjort kjent med rapporten fra Cytox,og har bedt BT sende den over til dem. Inspektør Petter Flo er ikke overrasketover at disse konklusjonene ble tatt i 2006. — Det viser seg å være mange tegn på at kommunen harmanglende oppfølging og kartlegging av de skader og problemer de finner vedbyggene sine, sier han.

Roy Tore Jensen var FAU-leder på skolen på midten av2000-tallet. Han husker at ting var i emning på oppussingsfronten.

— På den tiden ble det brukt penger å pusse opp toalettene.Jeg husker rektor den gangen var veldig involvert. De skiftet også taket og enfasade, og skulle i gang med masse mer. Men så stoppet alt opp, sier Jensen,som presiserer at de aldri fikk forelagt seg slike rapporter den gangen.

3. november 2006 var Pål Hafstad Thorsen (Ap) ute i BT ogmente at skolen burde hatt akuttstatus. Han var da uvitende om Cytox-rapportensom var under utarbeidelse.

— Denne rapporten bekrefter at det har vært problemer i mangeår. Det har vært velkjent at situasjonen var kritisk, og det var derfor manskulle rehabilitere hele bygget. Men de planene ble skrinlagt, sier Thorsen idag.

- Usannsynlig forbannet

Synnøve Fluge har barn på Møhlenpris skole og har oppretteten støttegruppe, "Nå er det vi som skal bestemme fortsettelsen" påFacebook. Hun sier hun er usannsynlig forbannet over det som har skjedd, og densiste rapporten bare bygger opp under det.

— Jeg har sjelden sett en rapport som er så knusende som denjeg leste i går. Når byrådet snakker om at det er 30–40 års etterslep medmanglende vedlikehold, blir jeg enda mer provosert. Byrådet går inn si sitttiende år, og må svare for hvorfor de ikke har gjort noe med dette. De leflermed barn og de ansatte sin helse.

USANNSYNLIG FORBANNET: Synnøve Fluge er mor til barn ved Møhlenpris skole. Hun mener byrådet bedriver ansvarsfraskrivelse når de sier det er snakk om 30–40 år med manglende vedlikehold. Foto: ODD E. NERBØ

Publisert