Drevland-saken blir gjenopptatt

Statsadvokaten har besluttet å gjenoppta undersøkelsessaken mot ordføreren i cruise-saken, melder VG.

Publisert Publisert

SENDTE EPOST: Politimester John Reidar Nilsen ba statsadvokaten vurdere å gjenoppta undersøkelsessaken mot ordføreren i cruise-saken. Han fikk svar etter få timer.

  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt ba mandag statsadvokaten vurdere å gjenoppta undersøkelsessaken mot Trude Drevland.

Allerede noen timer senere kom svaret fra statsadvokaten. Politimesteren bekrefter overfor VG at statsadvokaten har besluttet å gjenoppta saken.

Politimester Nilsen har ikke svart på BTs henvendelse etter at svaret kom. Tidligere mandag begrunnet han anmodningen slik:

— Ny informasjon

— På bakgrunn av de opplysningene som er fremkommet i avisomtalen, og ny informasjon som er kommet frem i etterkant av henleggelsen, har jeg tilskrevet statsadvokaten og bedt ham vurdere om det er grunnlag for å gjenoppta undersøkelsessaken, sier Nilsen.

- Hva er bakgrunnen for det?

-Jeg har registrert at det er reist spørsmål i mediene om hvordan politiet har håndtert saken, i tillegg til at det er fremmet nye påstander i mediene etter at saken ble henlagt. Da mener jeg det er riktig å vurdere om det er naturlig å se på saken på nytt. Det må statsadvokaten ta stilling til.

Avsluttet samme dag

BT skrev lørdag at politiet avsluttet undersøkelsene samme dag som saken ble opprettet.

Da politiet henla saken, var det blant annet ikke kjent at ordføreren hadde takket ja til et gratis, ukelangt cruise for to personer fra Istanbul.

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, uttalte i BTs lørdagsutgave at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. Flere strafferettseksperter har slått fast at en slik vurdering av korrupsjonsbestemmelsen ikke holder vann.

SKIPSDÅP: Trude Drevland er gudmor for Torstein Hagens skip «Viking Star». Foto: EIRIK BREKKE

Politimesteren har ikke selv tatt stilling til om undersøkelsene bør gjenopptas, før han sendte anmodningen.

— Jeg kjenner ikke denne saken konkret, og har ikke mulighet til å gå inn i hver enkelt sak. Jeg har sendt statsadvokaten en åpen mail, hvor jeg ber ham ta stilling til om det er grunnlag for å gjenoppta saken.

Støtter vurderingen

- Flere strafferettseksperter er uenige i politiets vurdering av korrupsjonsbestemmelsen. Hvordan ser du på det?

— Den juridiske vurderingen deres støtter jeg fullt ut. Men jeg har ingen garanti for at påtaleansvarlig i saken er korrekt fremstilt.

- Har du fått en redegjørelse fra påtaleansvarlig Ole Bjørn Mevatne før du sendte henvendelsen til statsadvokaten?

— Nei, jeg har ikke hatt behov for noen redegjørelse, og har ikke vært i kontakt med påtaleansvarlig om saken. Min anmodning er basert på det som har kommet frem i mediene.

- Hvorfor ble ikke opplysningene som kom frem etter henleggelsen undersøkt tidligere?

— Dette er påstander som ikke var kjent da saken ble henlagt. Det er ikke uvanlig at saker blir gjenopptatt på grunn av nye opplysninger. Det blir en vurdering av hvor lenge man skal undersøke, og hvilke muligheter det er for at det vil tilflyte ny informasjon. Men jeg har ikke kjennskap til de konkrete vurderingene i denne saken.

Sendte brev

Eirik Stolt-Nielsen, førstestatsadvokat i Hordaland, bekreftet tidligere mandag at han har fått brevet fra politimesteren, og at de to også har snakket sammen om saken mandag.

— Jeg har lest eposten jeg har mottatt. Kommunikasjonen jeg har med politiet i den saken kommer jeg ikke til å dele med Bergens Tidende, sier Stolt-Nielsen.

- Ukjent

Trude Drevland hadde ikke lest artikkelen da BT ringte henne for en kommentar til den siste utviklingen.

— Dette har jeg ikke sett. Og jeg har selvfølgelig ikke en kommentar til det, sier Drevland.

Leder for Bergen Høyre, Kenneth Stien, sier han ikke kjenner til at det er fremkommet nye opplysninger i saken.

— At politimesteren nå ber statsadvokaten gjøre en ny vurdering om det er grunnlag for å gjenoppta undersøkelsessaken, tar vi til etterretning. Jeg tror alle parter er tjent med at statsadvokaten gjør denne avklaringen.

— Trude har erkjent hva hun har gjort og beklaget dette. Det var riktig. Når denne saken nå kommer opp er det selvsagt en belastning for Trude, og for oss er det viktig å ivareta henne på en god måte i denne situasjonen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politikerne har bedt om svar på hva Grieghallen-lederne gjør i to år. Nå har de fått nok.

  2. Morgenrushet: – Har gått over all forventning

  3. Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

  4. To av tre nordmenn positive til munnbind

  5. Bil og moped i trafikkulykke i Arna

  6. «Etestader, oklene, kyskleik. Ingen snakkar slik.»