- PC-en kan være bindeleddet mellom Monika og tiltalte

Folkehelsesinstituttet fastslår at det var DNA-treff fra den drapstiltalte på Monika Sviglinskaja. Forsvareren mener materialet kan stamme fra PC-en Monika brukte, men det ser FHI bort fra.

Publisert Publisert

PC-EN: Det ble funnet DNA-materiale fra tiltalte på denne PC-en flere år etter at han brukte den. Den samme PC-en brukte Monika like før hun døde. Foto: POLITIET

DE SAKKYNDIGE: Her er ekspertene som vurderer DNA-bevisene i Monika-saken i Nordhordland tingrett. Eirik Natås Hansen (foran fra venstre) og Bente Mevåg startet sin utredning mandag. Geir Eiken ved siden av dem. Bak Jonatathan Whitaker og Peter Gill. Foto: ODD E. NERBØ

 • Per Lindberg
 • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mandag vitnet DNA-ekspertene i straffesaken mot Donatas Lukosevicus, som er tiltalt for å ha drept Monika Sviglinskaja 14. november 2011.

Eirik Natås Hansen fra Folkehelseinstituttet (FHI) sa i retten at det var funnet DNA-profiler som stammet fra tiltalte.

— Prøvene fra høyre håndflate, høyre finger og avdødes singlet inneholder DNA fra tiltalte. Syv andre prøver kan inneholde DNA fra ham, sa Hansen.

Prøvene som var mer usikre stammet fra Monikas hals, venstre finger, venstre håndflate, høyre arm, venstre arm, truse og et krydderglass i leiligheten.

 • Les også: Monika-saken direkte

Undersøkte 14 prøver

I fjor hadde Den rettsmedisinske kommisjon (RMK) merknader til arbeidet som FHI hadde gjort, og eksperter fra britiske Principal Forensic Services (PFS) gikk inn i saken. RMK mener nå at saken er godt opplyst.

— Vi hadde saken til undersøkelse i to omganger, første gangen i 2011, sa Bente Mevåg, avdelingsdirektør i FHI.

De fikk ingen treff da, men da saken ble gjenopptatt i 2014, var det kommet nye og bedre metoder, og dette ga gjennomslag, ifølge Mevåg.

— Vi hadde 14 prøver som vi undersøkte for DNA, sa hun.

Man fant treff som pekte på tiltalte, som ble pågrepet.

PC-en sentral i saken

Forsvarer Aasmund Sandland argumenterer med at DNA-materialet kan være gammelt og stamme fra den tiden hans klient bodde med Monika og hennes mor, en drøy måned før jenten ble funnet død.

Bente Mevåg holder det som veldig usannsynlig at PC-en kan være forklaringen på at tiltaltes DNA er funnet på jenten. Avdelingsdirektøren viste til forskning gjort på nettopp PC-er og PC-tastatur. I forsøket byttet to personer tastatur. Så sjekket forskerne hvor lenge etterpå man kunne finne celler fra bruker 1 på tastaturet som ble overtatt av en bruker nummer 2.

— Åtte dager etter byttet fant man ikke lenger rester av celler fra bruker 1 på den nye brukeren eller på tastene, sa Mevåg.

Kan ikke svare absolutt

Hun presiserte at celler kan holde seg lenger mellom tastene, men at det da skal svært mye til før de eventuelt overføres til en annen bruker. I Monika-saken gikk det 25 dager fra tiltalte flyttet ut til Monika ble funnet død. Samtidig ble biologiske spor fra han funnet på PC-en flere år etterpå.

— For meg fremstår det da totalt usannsynlig at Monika har fått tiltaltes DNA på seg fra PC-en, hvis vi for eksempel ser på DNA som ble funnet på hennes finger, sa aktorBenedicte Hordnes, og spurte om Mevåg deler den oppfatningen.

— Ja, helt enig, repliserte Mevåg.

— Kan det utelukkes at tiltaltes DNA som er funnet på Monika er oversmitte, spurte forsvarer Sandland.

— Jeg kan ikke utelukke det, men det forutsetter at det er en kilde som gjør det mulig. Vi kan ikke svare absolutt ja eller nei. Resultatene sier veldig lite om når og hvordan, svarte Mevåg.

Aktor: Sterkt sannsynlig

FHI-ekspertene tvilte på at det var mulig å finne DNA på Monika som stammet fra tiltalte mer enn en måned etter at han flyttet ut. De er ganske sikre på at slike spor var vasket eller tørket bort, men kunne altså ikke utelukke det helt.

Aktor Benedicte Hordnes var fornøyd med svarene. Hun påpeker at man fikk dokumentert at det var DNA fra tiltalte på den åtte år gamle jenten som ble funnet død.

— Med alt som må ha blitt vasket vekk og tært vekk av biologiske spor på åstedet, så holder vi det som sterkt sannsynlig at DNA fra tiltalte ble påført ved handlinger på åstedet. Det kom også frem i retten at det ikke er så lett at man har celler fra andre på seg, sier Hordnes.

— Jeg konstaterer at det er tvil om DNA-materialet er gammelt og stammer fra oversmitte, parerer Sandland.

De britiske ekspertene Jonatathan Whitaker og Peter Gill begynte sitt vitnemål, men fortsetter tirsdag. De deler i stor grad oppfatningen til sine norske kolleger i FHI.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. DNA-rapporten i Monika-saken peker på den siktede 33-åringen

 2. Gjennomgår DNA-bevisene på nytt

 3. Nå gransker ekspertene DNA-resultatene på nytt

 4. DNA fra ukjent mann skal være funnet på beltet

 5. - Jeg hadde mistet en sønn. Jeg visste hva det ville si.

 6. Bussjåfør i retten: - Veldig sjelden noen går av her

 7. - Han dreper meg med blikket

 8. Skrekkfilm fra virkeligheten

 9. Monikas mor: Reagerte på at politiet spiste nøtter mens hun ble avhørt

 10. - Hele kroppen ble bare nummen

 11. - DNA blir lett vekke

 12. Etterpåklokskap

 13. - Soverom burde ha vært endevendt

 14. - Ordet drap husker jeg veldig godt

 15. - Det var veldig spesielt. Det var underlig.

 16. Følg Monika-saken direkte

 17. Monika-tiltalt håper på ny metode for måling av dødstidspunkt

 18. Slik så det ut i leiligheten der Monika ble funnet død

 19. Slik beskrev Monikas mor livet med drapstiltalte

 20. - Mitt første inntrykk var at vi sto overfor et sjeldent tilfelle av en ung pike som henger seg

 21. - Hun ble rasende. Hun klarte ikke holde seg.

 22. -Vi skjønte fort at vi sto overfor en sak der det gjaldt å fryse åstedet