– Jeg tenkte at dette klarer jeg ikke. Så kom redningsskøyten

Martin Maschek (36) falt over bord fra seilbåten. Ingen båter var å se i nærheten. Etter en halvtime ble han reddet av redningsskøyten.

Publisert Publisert

TAKKER REDNINGSMANNEN: - Jeg var glad og lettet da jeg så dere komme. Jeg var i en fortvilet situasjon, sier Martin Maschek (til v.), og takker skjebnen og skipper Alfred Aastrøm på redningsskøyten for rask utrykning og redning. Foto: ELIAS DAHLEN

  • Arne Colliander

Det begynte som en helt vanlig seilas en sen septemberdag fra Klokkarvik på sørsiden av Sotra og til Bakarvågen på Askøy. Den tyske seileren var nesten fremme da han plutselig havnet i sjøen.

Jeg er veldig takknemlig for at alt gikk bra

Martin Maschek (36), seiler som ble reddet

— Først på dagen var det mye vind. Så løyet den, og jeg fant det forsvarlig å kaste loss, sier Maschek.

Alt gikk helt greit frem til han nærmet seg land i Bakarvågen.

Løsnet sikkerhetskroken

— Jeg hadde hatt sikkerhetsline på meg hele dagen. Så koblet jeg den av for å ta ned seilene og gå for motor inn til kai, sier han.

— På et eller annet vis havnet jeg i sjøen, jeg vet ikke helt hvordan. Min første tanke var at jeg skulle klare å komme meg om bord igjen og få skiftet til tørt tøy, fortsetter 36-åringen.

GJENFORENT: Martin Maschek (til v.) var på seiltur da han plutselig havnet i sjøen. Skipper Alfred Aastrøm (til h.) og hans mannskap på redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» rykket ut og reddet ham. Maskinist Morten Lorentzen og styrmann Audun Marthinussen var ikke med på det oppdraget, men går i turnus på redningsskøyten. Foto: ELIAS DAHLEN

Fullt så enkelt var det ikke. Båten strøk forbi ham og innover mot land. Fortsatt hadde Martin Maschek godt håp om å svømme bort til seilbåten og redde seg opp i den.

— Jeg la på svøm, men så snudde båten og forsvant bort fra land og meg igjen, forteller han.

- Hva tenkte du da?

— Håpet sank veldig. Til å begynne med tenkte jeg at dette klarer jeg ikke.

«Takk for meg»

I ettertid klarer Martin Maschek å se det hele med en klype galgenhumor.

— Jeg tenkte takk for meg, sier han og ler.

— Men det er klart jeg var i en vanskelig og hjelpeløs situasjon, sier han mer alvorlig.

Skjebnen ville at en mann på Askøy hadde fulgt med seilbåten og sett at den noe senere var tom. Samtidig observerte mannen noe i sjøen som han mente måtte være seileren. Askøy-mannen slo så alarm.

Et annet lykketreff var at redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» er stasjonert på Kleppestø. Om bord i den satt skipper Alfred Aastrøm, styrmann Ben David Leonhardsen og redningsmann Karl Gustav Frick.

Fosset fra kai

— Vi ble oppringt av Rogaland Radio. De hadde fått beskjed om at det var noe som ikke stemte, og at det lå noe som kunne være en person i sjøen, forteller Aastrøm.

I løpet av to-tre minutter la redningsskøyten fra kai og fosset mot Bakarvågen.

For oss gir det en god følelse når vi redder personer

Alfred Aastrøm, skipper på «Kristian Gerhard Jebsen»

— Da vi nærmet oss, så vi seilbåten og noe gult et stykke unna i sjøen. Vi ble fort klar over at det måtte være en person. Da vi kom frem, kastet redningsmannen vår seg uti og fikk personen opp på badeplattformen akterut og om bord, fortsetter skipperen på redningsskøyten.

— Gjett om jeg ble glad da jeg så dere komme mot meg, sier Martin Maschek.

Sliten og nedkjølt

- Hvordan tror du det hadde gått om redningsskøyten ikke hadde kommet?

— Det er ikke godt å si. Redningen var høyst nødvendig. Jeg var mer sliten enn jeg var klar over selv, og også nedkjølt. Det var fortsatt et godt stykke inn til land.

Vel om bord i redningsskøyten fikk den uheldige seileren varm drikke. Han insisterte på å få dra tilbake til seilbåten sin, som brannvesenet i mellomtiden hadde reddet, for å få på seg tørre klær. Disse planene satte karene på redningsskøyten foten ned for.

— Vi så at han var godt nedkjølt, og overtalte ham til å bli med den ventende ambulansen på Kleppestø kai og til Legevakten, forklarer Alfred Aastrøm.

Der ble Martin Maschek «tint opp» og skrevet ut etter en stund.

Brukte flyteutstyr

Flere forhold bidro til at alt endte bra.

— Først og fremst var det viktig at han var godt utstyrt med redningsutstyr. Han hadde både flytedress og oppblåsbar redningsvest på seg. Sjøtemperaturen var ikke altfor lav. Den lå på 15- 16 grader, men over tid er dette likevel lavt nok til å bli godt nedkjølt, sier Alfred Aastrøm.

_DSC7967.jpg

— Og ikke minst var det viktig at dere kom så raskt, sier Martin Maschek.

Han anslår at det tok ca. en halvtime fra han falt over bord til han var om bord i redningsskøyten.

Tyskeren er full av lovord om den norske redningstjenesten. Da BT gjenforente ham og skipper Alfred Aastrøm to måneder etter hendelsen, var det en gemyttlig tone de to imellom.

— Mannskapet var så hyggelig og hjelpsom, sier Maschek.

- God følelse

— For oss gir det en god følelse når vi redder personer på denne måten. Da føler vi at vi har gjort en viktig samfunnsnyttig innsats, sier Alfred Aastrøm.

I ettertid har Maschek også snakket med og takket Askøy-mannen som observerte hendelsen og varslet om den.

— Jeg har vært usedvanlig heldig, og er veldig takknemlig for at alt gikk bra. Jeg vil nok ikke glemme denne dagen så lett, sier den tyske seileren.

Han har ikke tatt skrekken fra seilerlivet.

— Jeg har vært ute og seilt etter dette, men håper og tror at dette var noe som skjer bare en gang i løpet av livet, sier han.

Publisert

NETT_Bakarvågen_kart.jpg