Veltet under landing- hadde utrolig flaks

Været på Hardangervidda ble dårlig og piloten ville lande. Da gikk det galt. Halen tok borti terrenget og helikopteret havnet på siden. De fire om bord hadde flaks.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

— En av passasjerene sa han var øm i muskulaturen. Det er det enste. Vi er utrolig glade for at det gikk så bra, sier flygesjef Jostein Nerhus i Fonnafly til Bergens Tidende.

Dramaet utspant seg midt på Hardangervidda ved 15.30-tiden i går. Helikopteret, av typen Robinson R44, kom fra Geilo med tre passasjerer og var på vei til Bergen.

Like ved Halne fjellstue ble piloten overrasket av dårlig vær. Han valgte derfor å lande for å se an værforholdene.

— Halen har kommet borti terrenget under landing. Deretter har helikopteret lagt seg over til høyre, forteller Nerhus.

Dro hjem til Bergen

Ifølge piloten var helikopteret nesten helt nede på bakken da det veltet. Det forklarer trolig hvorfor de fire slapp nærmest uskadd fra ulykken, selv om det ble et hardt møte med bakken.

— De gikk samlet ned til RV. 7 og fikk haik til hotellet i Eidfjord. Vi har tilbydd dem helsehjelp, men passasjerene ønsket å dra hjem til Bergen, sier Nerhus.

Under havariet ble nødpeilesenderen utløst. I går kveld var personell på vei inn til helikopteret for å få den slått av. I dag vil man prøve å få fjernet maskinen.

— Det er umulig å si hvor store skader helikopteret er påført. Vi får vente til det blir dagslys, sier Nerhus.

BT snakket med piloten i går ettermiddag. Da hadde han vært i rutinemessig avhør hos politiet, og var på vei hjem til Bergen. I sin ni år lange flygerkarriere har han aldri opplevd en ulykke.

Vondt inni seg

— Jeg er ikke skadet, men har litt vondt inni meg. Det har noe med yrkesstolthet å gjøre, at du skal håndtere alle situasjoner, sier han.

Da alt ble hvitt rundt dem, fant piloten to skiløpere på bakken som han brukte som referanse. Han hadde full kontroll, helt til han plutselig kom borti en fjellknaus som var umulig å se gjennom alt det hvite.

— Jeg føler meg ikke noe shaky, det gikk jo bra med alle. Og jeg har tenkt å følge policyen i selskapet, som sier at dersom været tillater det, skal man ut og fly første dag etter en sånn hendelse, sier piloten, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Havarikommisjonen skal nå undersøke hva som gikk galt under ulykken.

Publisert

Les mer om dette temaet

OVERRASKET AV VÆRET: Det var dette helikopteret, et Robinson R 44 2003-modell, som fikk et tøft møte med Hardangervidda i går. Helikopteret var på vei til Bergen da uhellet skjedde. <p/> FOTO: FONNAFLY