Bergen-fly måtte snu

Et Norwegian-fly som gikk fra Flesland mot London i morges ble nektet å entre britisk luftrom på grunn av terrorfaren.

  • Liv Solli Okkenhaug
  • Arne Colliander
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Et fly fra Norwegian som hadde avgang klokken 9. 20 fikk ikke komme inn i britisk luftrom, og er returnert til Flesland. Vi har fått beskjed om at man prøver å begrense trafikken i britisk luftrom etter at terroralarmen gikk, sier terminalsjef Alf Sognefest ved Bergen lufthavn Flesland til bt.no.

Christine Dumben var en av passasjerene som fikk London-turen sin spolert i morges.

— Vi hadde vært i luften i omtrent en halvtime da vi fikk beskjed om at flyet måtte gjøre vendereis, sier hun.

Norwegian-flyet, som var så godt som fullt, landet på Flesland igjen klokken 10.10. Etter landingen gikk mannskapet grundig gjennom den informasjonen de hadde med passasjerene.

— Vi fikk god informasjon fra Norwegian. Men det er selvfølgelig kjedelig at vi ikke kom oss av sted, sier Dumben.

Etter at flyet landet, hadde Norwegians billettkontor stor pågang av passasjerer som lurer på hva som skjer videre utover dagen.

Avgangen innstilt

De har nå fått beskjed om at flyet er innstilt. Ifølge informasjon Norwegian har fått fra britiske luftfartsmyndigheter vil det bli store forsinkelser, og ventetiden for å få lande på Stansted ville blitt veldig lang.

Som om ikke et kansellert fly var nok, ble passasjerene også nødt til å levere inn tax free-varene de hadde kjøpt på vei ut av landet. De så imidlertid det galgenhumoristiske i akkurat det.

Flyet som måtte snu, skulle ha returnert fra Stansted til Bergen med avgang klokken 11.45. Dermed står passasjerene som skulle med dette flyet fast i London.

— Vi jobber med disse passasjerenes situasjon akkurat nå. Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvordan dette kan løses. Vi anbefaler uansett at de booker om, sier markedssjef Aasta Braathen i Norwegian.

Syv fly skal i løpet av dagen gå fra Flesland og inn i eller gjennom britisk luftrom, ifølge terminalsjef Alf Sognefest.

Et SAS Braathens-fly skal gå til Gatwick ved London klokken 16.30. Samme fly går også tilbake til Bergen, med ankomst klokken 21.

— Etter planen går det som normalt, siden det skal til Gatwick. Det er på Heathrow problemene er størst, sier Hege Thoen, informasjonskonsulent hos SAS Braathens.

Heathrow er stengt fram til klokken 14, og det er satt begrensninger for flytrafikken i London-området.

Alle SAS Braathens fly fra Oslo til Heathrow er innstilt frem til klokken 17.10. I tillegg er et fly fra Stavanger kansellert.

Strenge bagasjekrav

British Airways har innført forbud mot håndbagasje om bord på flyene. Bare lommebok og det aller nødvendigste kan tas med om bord, og dette må oppbevares i gjennomsiktige plastposer.

Avinor er i ferd med å få avklart med britiske luftfartsmyndigheter hvilke sikkerhetstiltak som skal gjelde for flyginger til Storbritannia med andre selskap.

— Beskjeden nå går ut på at fly ut fra Norge skal følge normale rutiner for innsjekking og sikkerhetskontroll. De får altså ingen nye bagasjerestriksjoner. Men alle fly ut fra Storbritannia er nå pålagt strenge bagasjekrav, sier Sognefest.

Forsinkelser

Foreløpig er det altså usikkert om avganger fra Norge til Storbritannia, og særlig London, kan gå som normalt utover ettermiddagen. Men stengingen av Heathrow kommer trolig til å skape store forsinkelser i britisk flytrafikk, i tillegg til forsinkelsene som de strenge bagasjekravene skaper.

Fire fly skal ifølge Avinors nettsider gå fra Flesland til Storbritannia i dag, i tillegg til Norwegian-flyet som måtte snu:

  • Widerøe til Newcastle klokken 12.45
  • SAS Braathens til Gatwick (London) klokken 16.30
  • Widerøe til Aberdeen klokken 17.30
  • Norwegian til Manchester klokken 19.40

I tillegg tok et Widerøe-fly av med destinasjon Aberdeen like før klokken 09. Det er ikke kommet meldinger om problemer med dette flyet.

Fly fra Storbritannia til Norge rammes av forsinkelsene som oppstår i britisk luftfart. I løpet av dagen er seks fly satt opp med ankomst fra Storbritannia til Bergen.

Blant dem er et Widerøe-fly fra Aberdeen som skulle landet klokken 12.10, men ble noen minutter forsinket. I tillegg er altså Norwegians fly fra Stansted, som skulle landet klokken 13.30, innstilt.

Publisert:
MÅTTE SNU: Christine Dumben (i blått) og hennes reisefølge fikk sin London-tur spolert da et Norwegian-fly fra Flesland ble nektet å lande i London. FOTO: ARNE COLLIANDER (MMS)