Politiet har mottatt testresultatet for Vollvik-munnbindene

Politiet er glade for at resultatene kan tyde på at munnbindene har en bedre kvalitet enn fryktet.

Publisert Publisert

Politiet aksjonerte blant annet ved Idar Vollviks lokaler i Fana. En representant fra Legemiddelverket bisto politiet på stedet. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

 • Marianne Nilsen
 • Ørjan Torheim
 • Aurora Berg

I begynnelsen av september aksjonerte politiet mot flere av lokalene til Idar Vollvik og tok beslag i store mengder munnbind.

Nå er disse blitt testet hos Forsvarets forsknings institutt (FFI). Og mandag mottok Vest politidistrikt resultatet fra testingen gjennom en rapport fra Legemiddelverket.

Ifølge en pressemelding har FFI testet munnbindenes bakterielle filtreringseffektivitet (BFE), og resultatet viser at alle de seks munnbindene som er testet har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98 prosent, noe som tilsvarer kravet for munnbind av type I, II eller IIR.

Bedre kvalitet enn fryktet

Politiet opplyser at det kun er testet et lite utvalg munnbind, og det at derfor ikke kan ansees som representativt for det totale antall beslaglagte munnbind.

– Politiet er glade for at resultatene kan tyde på at munnbindene som er ommerket har en bedre kvalitet enn fryktet, skriver de i pressemeldingen.

Videre står det at det imidlertid kun er den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet.

Og at det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR.

Les også

Idar Vollvik: – Å pakke om munnbind er ikke straffbart

Fra beslaget i lokalene til Vidar Vollvik i Fana. Foto: Paul S. Amundsen

– Ikke endelig vurdering

Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet, opplyser politiet.

Advokaten som til nå har vært Idar Vollviks forsvarer, Einar Råen, skriver til BT mandag at advokatfirmaet Schjødt nå representerer Vollvik.

Vollvik har fått oppnevnt Arild Dyngeland som ny forsvarer.

– Det er positivt at politiet har konkludert med at munnbindene møter kriteriene for medisinske munnbind av typen IIR, sier Dyngeland til BT.

Han legger vekt på at det var munnbind av den kvaliteten Vollvik i utgangspunktet hadde bestilt, og at det er en lettelse å få informasjon om at munnbindene møter kravene.

Her er politiet på plass i Kanalveien under aksjonen mot Idar Vollviks lokaler. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

Les også

Syk kunde kjøpte Vovi-munnbind: – Det er bare dårlig gjort

Opprettholder siktelsen

Politiet understreker at resultatet av testene ikke får betydning for siktelsen mot Idar Vollvik.

– Han er fortsatt siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr, og det er endringen av merkingen som er sentralt, sier politiadvokat Sigrid Sulland.

Politiet mener «ikke-medisinske munnbind» er ommerket til «medisinske munnbind».

– Vi mener ommerkingen har foregått både i lokaler som kan knyttes til ham og i lokaler som ikke kan knyttes til ham, men der ommerkingen er gjort på oppdrag fra ham, sier Sulland.

Hun vil ikke kommentere hvem som skal ha utført arbeidet. Så langt er cirka 25 vitner avhørt. Sulland sier mange etterforskere arbeider med saken, men vet ikke når etterforskningen kan være ferdig.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor mange munnbind som er beslaglagt.

Politiet har også siktet konen til Vollvik, Anita Vollvik, i saken. Ekteparet er ifølge politiet anklaget for det samme. Begge nekter straffskyld.

Fortsatt salgsforbud

I pressemeldingen skriver politiet at medisinsk utstyr er et integrert produkt. Og at det vil si at opplysninger om produktet, samsvarsvurdering, samsvarserklæring, CE-merking, og opplysninger om sikker og trygg bruk på norsk skal følge produktet.

– Feilmerking og ommerking av munnbind er straffbart. Det er svært viktig at brukere av medisinsk utstyr kan stole på den merkingen som følger produktet, skriver de.

Legemiddelverket har ilagt Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS salgsforbud av munnbind. De nye testresultatene endrer ikke på det.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Forbrukerrådet om feilmerkede munnbind: Kunden har krav på pengene tilbake

 2. – Å pakke om munnbind er ikke straffbart

 3. Fiskersønnen som ble milliardær – og tapte alt

 4. Apotekforeningen stanser ompakking av munnbind

BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN
 1. Munnbind
 2. Medisinsk utstyr
 3. Idar Vollvik
 4. Legemiddelverket
 5. Bergen