Jens Emil Tøkje Jacobsen (18) omkom i trafikkulykken på Husnes natt til onsdag

Politiet frigir navnet på den omkomne 18-åringen i samråd med familien.

OMKOM: Begge ungdommene som satt i bilen er under 20 år og er vokst opp på Husnes. Jens Emil Tøkje Jacobsen (18) ble bekreftet omkommet på stedet. Den jevnaldrende kameraten ligger alvorlig skadet på sykehus. ANDERS TOTLAND/Sunnhordland

Det var 18 år gamle Jens Emil Tøkje Jacobsen, bosatt på Valen, som omkom etter at bilen han satt i gikk rundt i Opsangervegen på Husnes i Kvinnherad natt til onsdag.

– Vi fikk inn meldingen like etter klokken 01.30 natt til onsdag, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt.

Det var to jevnaldrende menn i slutten av tenårene i bilen. Tilstanden til den andre er alvorlig, men stabil.

18-åringen er innlagt på Stavanger universitetssykehus.

– Bilen har snurret, gått rundt og truffet autovernet. Da nødetatene kom til stedet var den ene mannen bevisst. Den andre ble forsøkt gjenopplivet i noen minutter, men er dessverre bekreftet omkommet, sa Kolltveit i politiet ved 03.30-tiden natt til onsdag.

DÅRLIG VÆR: – Det var svært dårlig vær i natt. Luftambulansen kunne ikke lette og den skadde måtte sendes via Stord sykehus, sier lensmann Sigurd Børve. ANDERS TOTLAND/Sunnhordland

Luftambulansen kunne ikke lande

Den andre mannen skal ifølge politiet ha vært bevisst da nødetatene kom til stedet.

– Mannen ble i første omgang kjørt til Stord sykehus. I løpet av natten ble han sendt videre til Stavanger universitetssykehus, sa operasjonsleder Kolltveit til BT tidlig onsdag morgen.

Lensmann ved Kvinnherad lensmannskontor, Sigurd Børve, sier at nattens uvær hindret luftambulansen å lande på Husnes.

– Da nødetatene kom frem til stedet, sluddet og regnet det tett. Vinden gjorde også at det ikke var mulig for luftambulansen å lande. Gutten ble derfor sendt med ambulansebil og -båt til Stord sykehus, sier Børve.

Den nærmeste familien ble varslet i natt. Rett før klokken 11 onsdag formiddag friga politiet navnet på den omkomne i samråd med familien.

Jens Emil Tøkje Jacobsen fylte 18 år andre juledag.

– Kvinnherad kommune har etablert et kriseteam på Husnes-tunet ved legevakten på Husnes. Personer som ønsker det kan ta kontakt på stedet, sier Kolltveit.

– Svært glatt i området

Ulykkesstedet ligger på en kommunal vei, Opsangervegen, like ved avkjøringen til Torboneset, mellom Husnes og Sunde. Veien har 60-sone.

Ifølge politiet var det svært glatt på stedet. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Undersøkelsesgruppen fra Statens vegvesen rykket ut. Klokken 10.30 onsdag var veien ryddet og åpnet.

ORDFØRER: Ordfører Peder Sjo Slettebø forteller om en svært sterk minnestund for den omkomne i Valen kyrkje onsdag kveld. Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

– Dette er det verste et lite lokalsamfunn kan oppleve.

Det sier ordfører i Kvinnherad kommune, Peder Sjo Slettebø.

– Tankene mine går til familien, de pårørende og vennene til de som både har mistet enn venn, og som har en venn liggende alvorlig skadet på sykehuset. Jeg håper mannen som er kritisk skadet kommer fra det med livet i behold, sier Slettebø.

Han understreker at å miste en ungdom i en slik ulykke er noe av det verste et lite lokalsamfunn kan oppleve.

Ordføreren ble informert om ulykken i firetiden i natt. Da hadde allerede kommunens kriseteam åpnet kantinen på aldershjemmet for de pårørende.

Full kirke onsdag kveld

Klokken 18.00 onsdag kveld ble det holdt en samling for den omkome i Valen kyrkje. Kirken var fullsatt, ifølge ordføreren.

– Det var sterkt å være der. Det finnes ingen ord som kan forklare eller trøste i en slik situasjon, sier ordføreren til BT etter samlingen.

Representanter fra politiet holdt en kort orientering for de mange ungdommene som hadde samlet seg. Også presten sa noen ord.

– I en sånn sammenheng er det fint for folk å komme sammen, sier Slettebø.

Andre ulykken på en uke

Den siste uken har vært belastende for kommunen med rundt 13.000 innbyggere.

Fredag 22. desember krasjet en bil med seks passasjerer i en fjellvegg ved Halsnøytunnelen. Fem personer ble sendt til Haukeland med helikopter. Tre av dem alvorlig skadet.

Senere samme dag varslet politiet at de ville se på tiltak for å få ned ulykkesstatistikken.