Kan bli Aps beste lokalvalg på 28 år

Ny nasjonal måling viser at Ap kan gjøre sitt beste lokalvalg siden 1980-tallet. Men ekspertene gir Høyre og Frp et håp.

Publisert Publisert

Partibarometer landet august 2015.pdf Foto: GRAFIKK: KNUT HJORTLAND

  • Karen Tjernshaugen
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

35,4 prosent av velgerne som er spurt i Respons Analyses ferske partibarometer for BT og Aftenposten, svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet hvis det var kommunevalg i morgen.

Det er en fremgang på 2,5 prosentpoeng siden en tilsvarende måling i juni, og nesten fire prosentpoeng over resultatet i forrige kommunevalg.

Men målingen betyr også at Ap kan gå mot sitt beste lokalvalg siden 1987, da partiet fikk 35,9 prosent.

Uvanlig sterkt

— Det skyldes at vi er utfordrere i så mange av de store kommunene, og har en god samling førstekandidater der. En av dem er Harald Schjelderup, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, og viser til partiets byrådslederkandidat i Bergen.

Støre tror misnøye med regjeringens politikk er en annen årsak til Aps sterke stilling.

KAN SMILE: Søndag åpner Ap-leder Jonas Gahr Støre den nasjonale valgkampen i Bergen. Da kan han ta med seg gode tall for partiet fra BTs ferskeste nasjonale meningsmåling. Men Høyre og Frp vil komme sterkere utover valgkampen, tror eksperter.

— Regjeringens politikk merkes spesielt godt i kommunene. Vi har vist at vi er opptatt av kommune-Norge, sier Støre, og ramser opp Aps viktigste valgkampsaker.Dette er en måling der velgerne er spurt om kommunevalg - noe som gjør Arbeiderpartiets resultat ekstra sterkt.

— Ap har normalt gjort det sterkere i stortingsvalg enn i lokalvalg. Det viste også vår dobbeltmåling i juni, da vi spurte om både stortings- og kommunevalg, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Ap-lederen vet ikke hvorfor Ap normalt har gjort det best i nasjonale valg.

— Jeg ønsker selvsagt høyest mulig oppslutning i begge typer valg. Men det er vanskelig å vite hva fremtiden vil bringe når det gjelder det, sier han.

Dette er håpet for de blå

I bakgrunnstallene ligger det likevel et håp for Høyre og Frp: Begge partiene har nemlig mange tidligere velgere som sitter på gjerdet.

— Ap har mobilisert de aller fleste av sine velgere fra 2013, mens Høyre og Frp har mange tidligere velgere som ikke har bestemt seg ennå. Det er hovedforklaringen på Aps gode start på valgkampen, men betyr også at Høyre og Frp har gode muligheter til fremgang, sier Olaussen.

Hele tre av ti Frp-velgere fra 2013 er nå i "vet ikke"-kategorien, mens to av ti Høyre-velgere fra 2013 er i samme kategori.

— Dersom de to partiene klarer å mobilisere disse, vil de kunne nærme seg resultatene fra forrige valg, sier Olaussen.

Støre sier han er klar over at Ap har mobilisert sine velgere tidlig.

— Den er den første oppgaven i enhver valgkamp. Så har du rett i at det nå skjer en mobilisering også blant Høyre- og Frp-velgere. Det er jeg ikke så bekymret over. Vi kommer til å bli utsatt for skyts, men tar vi som en mulighet til å snakke om vår politikk, sier Ap-lederen.

LES OGSÅ: Her er syv partier som trolig aldri kommer til makten

Syria-effekt forsvant for Frp

Fremskrittspartiet er den største taperen i målingen. Partiet går ned 2,5 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling i juni og havner på lave 9,3 prosent.

Men i Pollen i Arendal forsøker lokale partifolk å holde motet oppe. Forbipasserende serveres popcorn, rød og blå slush og brosjyrer om alt partiet har fått til i regjering.

BEKYMRET: Helge André Njåstad er skuffet over målingstallene, men tror Frp kan vinne på debatten om bosetting av flyktninger. Foto: AFTENPOSTEN

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad som er i byen i forbindelse med politikkstevnet Arendalsuka mener debatten omSyria-flyktningene var årsaken til at partiet opplevde en positiv utvikling i månedene før sommerferien.— Det er alltid bra for Frp når det er oss mot resten av de andre partiene. Men nå kan det se ut som ting er i ferd med å normalisere seg, sier Njåstad.

Han håper debatten om hvordan norske kommuner er rustet til å ta imot tusener av flyktninger fra Syria vil komme tilbake i valgkampen og gi partiet et nytt løft.

— Vi har ambisjoner om å levere et resultat på linje med eller bedre enn det vi fikk i 2011. Jeg mener vi er godt i rute til å nå dette målet, sier Njåstad.

Illojale SV-velgere

For SV er denne målingen svært dyster. Ikke bare får partiet svake 2,9 prosent oppslutning. Men bakgrunnstallene viser også en oppsiktsvekkende lav lojalitet fra 2013-valget, da partiet så vidt havnet over sperregrensen. Bare fire av ti SV-velgere fra 2013, støtter fortsatt partiet.

— SV opplever en tofrontskrig, der de mister velgere til både Arbeiderpartiet og De Grønne. Sistnevnte parti har nok tatt mange av miljøstemmene, kanskje fordi de oppleves som mer "rene og ranke" enn det tidligere regjeringspartiet SV, sier Olaussen.

Miljøpartiet De Grønne fortsetter fremgangen, og har femdoblet oppslutningen siden kommunevalget i 2011. Partiet tar velgere fra nesten alle andre partier.

LES OGSÅ: Fire tegn på at De Grønne kan gjøre et kjempevalg

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kygo sendte nabovarsel til flere tusen i Fana før denne festen

  2. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  3. – Et forferdelig resultat for meg som rådmann

  4. Monica Mæland vil ikke på Stortinget. – Hun har takket nei, dessverre

  5. Trump: USA bryter helt med WHO

  6. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  1. Kommunevalg 2015