- Kan vippe andre over kanten

Publisert Publisert

TERROR-REKRUTTERING: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen (til v.) mener følelsen av å bli urettferdig behandlet i Norge skaper grobunn for rekruttering til ekstreme islamistgrupper. Avdelingsdirektør Jon Fitje Hoffmann (bak) og PST mener ekstreme islamister er en større trussel enn høyreekstreme grupper i Norge. - Men det bildet kan endre seg, sier han. Foto: Vegar Valde

  • Ubaydullah Hussain er først og fremst en religiøs retoriker. Vi har ingen informasjon om at han vil begå voldelige handlinger, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.
  • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rolfsen, som lager dokumentarfilm om Hussein og det ekstreme, islamistiske miljøet i Norge, var en av deltakerne på lørdagens arrangement om sikkerhet og ekstremisme i regi av BT og Universitetet i Bergen. Et av spørsmålene som ble stilt i debatten, er om talsmannen for «Profetens umma» er farlig.

«Over kanten?»

Rolfsen understreker at han ikke har informasjon som tilsier at Ubaydullah Hussain vil begå voldshandlinger.

— Men det er mulig at han kan vippe andre over kanten, tilføyer Rolfsen.

Les også:

Les også

Høyesterett avvæpner PST i krigen mot terror. Eller gjør de det?

Avdelingsdirektør Jon Fitje Hoffmann i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) understreker at man ikke skal undervurdere den faren Ubaydullah Hussain og hans likesinnede representerer for det norske samfunnet.

Radikaliserer

— Han ønsker å spille en rolle når det gjelder å radikalisere ungdom. Slike personer er farlige fordi de får andre til å begå terrorhandlinger. Dette er mennesker som er for smarte til å utføre aksjonene selv, sier Hoffmann.

Trusselen fra både ytterliggående islamister og høyreekstreme grupperinger var tema på møtet som inngikk i serien om de store samfunnsutfordringene.

Les også:

Les også

Filmskaper Rolfsen vant over PST i Høyesterett

«Tapere»

— Vi har ingen klar profil på dem som blir terrorister. Det er riktignok en overvekt av personer som scorer lavt sosialt og økonomisk. Det gjelder også høyreekstreme personer, som ofte kan klassifiseres som tapere i samfunnet. Men vi skal være forsiktig med å generalisere. Det finnes også velintegrerte, norske konvertitter blant dem som blir fremmedkrigere i Syria, sier Hoffmann.

PST-direktøren omtaler trusselbildet som «dynamisk», og sier at PST fortsatt definerer ekstreme islamister som en større trussel enn høyreekstreme personer eller grupper i Norge.

Flyktningstrømmen

— Høyreekstreme har ikke hatt noen land å reise til, bortsett fra et fåtall som har reist til Ukraina. Ekstreme islamister har så langt vært den mest potente trusselen. De har fått opplæring i våpenbruk i Syria. De har vist seg i stand til å bruke vold der, sier Hoffmann. Han understreker at bildet kan endre seg.

Les også:

Les også

Absolutt kildevern

— Den store tilstrømmingen av flyktninger kan være med og fyre opp under de høyreekstreme miljøene, sier han.

Forfatter Øyvind Strømmen som har skrevet flere bøker om høyreekstreme grupperinger, mener PST trolig gjør rett i å klassifisere ekstreme islamister som den største terrortrusselen.

— En korrekt beskrivelse av trusselbildet er nesten en håpløs øvelse. Ekstrem islamisme var jo også den største trusselen også 22. juli 2011, sier Strømmen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  2. Seks av ti nordmenn vil la seg vaksinere mot korona

  3. Tiltalt dommer gråt i retten

  4. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn

  5. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»

  6. Politiet: – Bil traff rundkjøring i høy fart og spratt opp i luften