Steindramaet skjedde i Domkirken i Bergen en søndag i april.

GRÅ: De store, gråmalte flatene rundt alteret er trekassene som er satt opp som rassikring.
ROAR CHRISTIANSEN
FØR TREKASSENE: Slik ser det egentlig ut foran i Domkirken, uten trekassene. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON

— Et kvarter senere skulle det være nattverd, og da ville sannsynligvis steinen kunne truffet folk og ført til personskade, sa domprost Jan Otto Myrseth, som høyst ufrivillig måtte avbryte prekenen.

Myrseth tar opp alle prekenene sine med mobiltelefonen, for evaluering og læring.BT har nå fått tilgang på opptaket fra den dramatiske gudstjenesten. Det kan du høre her, eller ved å klikke på bildet øverst i saken.

— Skummelt

— Det smalt jo som om det skulle vært et skudd, sier Myrseth.

Les også: Lars Vaular fikk sin Malin i Domkirken

Les også: To bergenskirker kan bli lagt ned

Han legger ikke skjul på at hendelsen den 12. april i år var skremmende.

BLE SKREMT: Domprost Jan Otto Myrseth i Domkirken innrømmer at steinspranget var en skremmende opplevelse. Han tok opp lyden med sin Iphone, som han pleier å ta opp alle prekenene sine med. Steinen falt ned fra øverste del av vinduet til høyre, og Myrseth tror den ble knust og spredd utover.
ROAR CHRISTIANSEN

— Jeg er ikke så veldig lettskremt. Men det fremgår av lydopptaket at jeg syntes det var skummelt, sier Myrseth.Enkelte i menigheten ble redde, og nattverden måtte flyttes vekk fra alterringen. Også søndagen etter måtte kirkegjengere holdes borte fra det mest rasutsatte området inne i kirken.

Nå er to store trekasser, malt i lysegrått, satt opp rundt alteret i Bergens tredje eldste middelalderkirke. Kassene er hule øverst og skal sikre mot og fange opp eventuelle nye steinsprang.

«Spaltet seg opp»

Ifølge Myrseth raste steinen i april fra øverst oppe i det gotiske vinduet på høyre side av koret.

— Jeg tror det var én stor stein som traff nederst i gesimsen, rikosjetterte og spaltet seg opp, før den havnet både her og der i større og mindre biter. Flere var så pass store at det hadde vært ganske dramatisk om de hadde truffet noen, sier han.

- Kan rase mer

— Enn nå da, er du avslappet med tanke på din egen sikkerhet, og sikkerheten til alle som brukes kirken ellers?

Les også: Domkirken: Mangelfull bæreevne, lekkasjer, råteskader

FØR NATTVERDEN: Steinen som falt ned ved siden av alterringen i Bergen domkirke, løsnet bare femten minutter før nattverden. ARKIVFOTO: 2211-TIPSER

— Jeg er ganske trygg på at det er helt trygt for kirkebrukere her nå, når disse kassene er satt opp. Men vi kan ikke være trygge på at det ikke raser mer stein.Domprosten tror trekassene blir stående som en midlertidig foranstaltning i hvert fall frem til høsten - kanskje enda lenger. Domkirken står foran en stor rehabilitering i 300-millionerkronersklassen, og Myrseth tviler på at det blir penger til større arbeider før neste år.

Redd for personskade

Øystein Mortensen er prosjektleder i Akasia, en del av Bergen kirkelige fellesråd, og har ledet den snart fullførte rehabiliteringen av Mariakirken.

Mortensen vil også få en rolle i arbeidet med å pusse opp Domkirken. Han tror heller ikke det skjer noe der før tidligst neste år.

— Vi vet ikke når vi kan få gjort noe skikkelig i Domkirken. Det er store skader både på den og på Korskirken. Med den økonomien vi har, vet vi ikke helt hva vi rekker over, sier Mortensen.

— Hva tenker du om at man må ha store trekonstruksjoner inne i en kirke for å sikre mot steiner som faller ned?

Det er en uholdbar situasjon

Øystein Mortensen, prosjektleder i Akasia

— Det er en uholdbar situasjon. Vi må bare gjøre de tiltakene vi kan for å unngå større skader. Det er jo personskade vi er mest redd for. Men i Domkirken skal det være helt trygt for folk å være nå, sier Mortensen.

Les også: Laget Bergen anno 1814 i 3D