Det mener konfliktforsker Solfrid Mykland ved Høgskolen i Bergen.

Hun har i mange år forsket på konfliktløsning og megling, og mener norske ledere generelt er dårlige på konflikter. Ofte later de som om konflikter ikke finnes, eller de kaller det «uenighet». Det hersker en frykt for ordet konflikt.

For Sp-lederen er det motsatt.

-  Det som felte for eksempel tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla var at hun ikke anerkjente at det fantes andre virkelighetsoppfatninger i konflikten med Ingunn Yssen. Hun nektet å innrømme at hun hadde gjort feil. Navarsete er annerledes. Om hun har skjelt ut folk og fått kritikk for det, har hun vist evne til å be om unnskyldning. Det skjedde i konflikten med leder i ungdomspartiet, Sandra Borch, og det skjedde etter utblåsingen av lokalsykehusforkjempere på Eid med «du veit ikkje kva du snakkar om». Og hun har innrømmet åpent at forholdet til tidligere nestleder Ola Borten Mo var konfliktfylt. Det er noe veldig bra med engasjement og følelser, og samtidig har Navarsete vist at hun kan være åpen, ydmyk og be om unnskyldning, sier Mykland.

Konfliktskye nordmenn

Hun peker på at nordmenn generelt er et konfliktsky folk. Sogningen Navarsetes lynne kan minne om mer italienske fakter som kan kollidere med den tradisjonelle norske måten å være på.

- Navarsete synes å ha har gjort mange kloke ting i håndtering av konflikter. Men det er også viktig for henne å være bevisst på at hun sitter i en viktig lederposisjon. Hun har mye makt, og da er det lett å overkjøre folk. Det er ofte ikke konflikt som i seg selv som er problemet, men hvordan den håndteres. Folk må behandles med respekt, sier Mykland.

Be om unnskyldning

- Hva er ditt råd til Navarsete?

- Et råd er aktivt å forsøke å lære av feiltrinnene hun gjør. Man kan be om unnskyldning en eller to ganger, men fortsetter man ufortrødent i samme spor så vil unnskyldningene fort miste troverdighet.

- Har du noen råd til Senterpartiets organisasjon?

- Det er å dyrke en kultur der det er lov å være uenige. Det virker som om organisasjonen tør mye, har stor vilje og sterkt engasjement. For å få det til fungere er det viktig at organisasjonen aksepterer uenighet.