Yewhalashet Demeke Ameha (35) brukte å sitte på bakerste rad i klasserommet på Lønborg videregående skole i Bergen. Skrivebordet blir stående tomt, som et minne, for hennes medelever.

35-åringen fra Etiopia ble knivstukket og drept på sitt eget kjøkken i hybelhuset i Fyllingsdalen, ved midnatt natt til søndag 14. desember.

I et minneord i BT skriver Annelise Berger om hvordan hennes tidligere elev var en svært aktiv kvinne.

«Den vakre, unge kvinna. Den ranke skikkelsen. Styrken og stoltheten, omsorgen, sårbarheten, draumen ho hadde om eit vanleg liv, utdanning, jobb, mann og born», skriver hun i minneordet.

— Yewhalashet var ambisiøs, jobbet hardt og hadde godt humør. Hun var i gang med livet og fremtiden, og jobbet for å nå sitt mål, sier Berger til BT. Hun er norsklærer ved Nygård skole i Bergen, og underviste i fjor 35-åringen i norsk på et introduksjonskurs i helsefag.

DRAPSOFFER: Yewhalashet Demeke Ameha (35) ble erklært død på stedet, etter at hun ble knivstukket på sitt eget kjøkken.
PRIVAT

Amehas mål var å bli helsefagarbeider — og drømmen å bli sykepleier. I høst kom hun inn på VG1 ved Lønborg videregående skole i Bergen. Der gikk hun på helse- og oppvekstfag i en gruppe med andre minoritetsspråklige. Pensum var på norsk, med de samme kravene som til norske elever.

To jobber og skole

35-åringen flyktet fra Etiopia til Uganda, der hun bodde seks år i en flyktningleir. Siden kom hun til Norge. Hun bodde først i Bodø og senere Voss før hun kunne flytte til Bergen, der broren bor.

I Bergen jobbet hun både i fast stilling som renholder, gikk på skole og fikk fast deltidsstilling ved Domkirkehjemmet i Bergen sentrum. Begge arbeidsplassene forteller om en godt likt kvinne som tok ansvar.

Forrige mandag holdt familie og venner minnestund for Yewhalashet i Solheim kapell, før hun ble fraktet til Etiopia for gravferd.

Kari Willassen var Yewhalashets kontaktlærer ved Lønborg videregående skole. Gruppen Yewhalashet gikk i består nå bare av 16 elever.

— Det har vært vondt. Vi har jobbet med sorgprosessen, sier Willassen.

Spøkene på bussen

Hun holdt et minneord ved minneseremonien på vegne av skolen og klassen.

— Vi vil huske Yewhalashet som et flott og nydelig menneske fylt med alvor, men også mye humor. Spesielt etter skoledagens slutt, på bussen hjem, kunne det falle mange gode replikker fra hennes munn, etterfulgt av befriende latter blant elevene, sa hun i sitt minneord.

En 50 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapet på Ameha. Han bodde i samme hybelhus, og delte kjøkken med 35-åringen. Det hadde lenge vært gnisninger - der mannen reagerte på at kjæresten til Ameha brukte kjøkkenet.

Ameha varslet politiet om truende atferd fra mannen ved to anledninger i september, men anmeldte ikke forholdene.

Selv hevder mannen at 35-åringen skapte en situasjon som gjorde at han stakk henne til døde. Mannen er dansk statsborger, men opprinnelig fra Sri Lanka. Han er av naboer blitt beskrevet som «en diktator«

Ambulansen ble varslet litt før midnatt. Ameha ble erklært død på stedet.