Seks arrestert i storaksjon mot bilpleiesteder i Bergen

Mistenker svindel i millionklassen.

Publisert Publisert

SLO TIL: Politiet aksjonerte onsdag mot tre ulike firma, ett i Bergen sør, ett på Landås og ett i Åsane. Foto: EIRIK BREKKE

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Politiet aksjonerte onsdag mot tre ulike firma, ett i Bergen sør, ett på Landås og ett i Åsane.

– Seks personer er siktet, tre kvinner og tre menn, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Vest politidistrikt.

Onsdag kveld ble de tre kvinnene løslatt. Alle de siktede har fått oppnevnt forsvarer.

– Vi vurderer å fremstille de tre mennene for varetektsfengsling på torsdag eller fredag, sier Christoffersen.

– Det har ikke kommet frem nye opplysninger som svekker mistanken mot de siktede.

Hjemme hos en av de siktede personene fant politiet en konvolutt med 20.000 kroner i kontanter. Politiet mener beslaget støtter teorien om at det har vært svart omsetning i selskapene.

BESLAG: Denne konvolutten ble funnet hjemme hos en av de siktede. Den inneholdt 20.000 kroner i kontanter. Foto: politiet

Skal være i familie

De seks er pågrepet, og to steder stengt, ifølge politiet. De siktede skal være i familie med hverandre. Den yngste er i 20-årene, den eldste i 50-årene.

Politiet mistenker at de er involvert i medvirkning til grov økonomisk utroskap, fiktive arbeidsforhold og Nav-bedragerier på til sammen 1,3 millioner kroner.

Gikk konkurs

En 29 år gammel mann har en sentral rolle i alle bilpleiesentrene.

Det som ligger i Bergen sør eier han 100 prosent av. Her skal det ha jobbet 13 ansatte.

I 2015 solgte virksomheten tjenester for 1,8 millioner kroner og overskuddet endte på vel 100.000 kroner. For bare noen uker siden gikk bilpleiesenteret konkurs.

LEDER AKSJONEN: Politiadvokat Rudolf Christoffersen leder politiets aksjon mot de tre firmaene i bilbransjen. Foto: Helge Skodvin (Arkivfoto)

To siktet for Nav-bedrageri

Mannen eier i tillegg 50 prosent i de øvrige stedene som A-krim-gruppen aksjonerte mot. Disse ble etablert i år. Resten av virksomhetene eies av to andre menn i slutten av 20-årene.

Samtlige er oppført med ulike verv og roller i de tre selskapene.

Les også

Åtte håndverkere tatt i samkjørte politiaksjoner i Bergen og Førde

– En person er siktet for Nav-bedrageri på 718.000 kroner fra mai 2015 til i dag. En annen er siktet for tilsvarende bedrageri på 590.000 kroner fra våren 2015 frem til i dag. Politiet er av den oppfatning at de har arbeidet i denne perioden til tross for at de har mottatt syke- og arbeidsavklaringspenger, sier Christoffersen.

– Fiktive ansettelser

Han opplyser videre at politiet mistenker at de involverte har ansatt personer i firmaene uten at disse har utført faktisk arbeid.

– Vi mener dette er gjort for at de skal komme i posisjon til å motta ytelser fra Nav. Er man i lønnet arbeid, opparbeider man seg rettigheter til å motta trygdeytelser. Politiet mener altså at det er snakk om rene fiktive ansettelser for å motta støtte hos Nav, sier Christoffersen.

Slik politiet ser det har ansatte mottatt lønn svart og de mener deler av omsetningen har vært svart.

Arbeidere uten kontrakt

– Ennå er det bare disse seks som er arrestert og tatt inn til avhør. Politiet har gjort beslag knyttet opp mot virksomhetene, blant annet hentet inn informasjon om hvem som har vært ansatt, hvem som har jobbet der og hvem som ikke har gjort det, sier politiadvokaten.

Christoffersen opplyste også om at politiet, etter arrestasjonene, påtraff to arbeidere på den ene adressen som ikke hadde arbeidskontrakt.

– De visste heller ikke når de skulle få lønn eller hva lønnen var. Hvor lenge de har jobbet på stedet vet vi ikke ennå, men dette er noe av det etterforskningsgruppen nå ser på.

Les også

Har ikke fått én krone for nesten to måneders jobb

50 personer fra politiet, Arbeidstilsynet og Skatt vest deltok i aksjonen. Christoffersen ønsker ikke å si noe om etterforskningsmetodene som er benyttet.

Fulgt over tid

Øystein Andersen leder den tverretatlige gruppen for arbeidslivskriminalitet.

– Vi har fulgt med på bilpleiebransjen generelt over tid. Det er bakgrunnen for at vi i dag slo til mot disse tre stedene. Samme personer står bak alle tre, og det vi har avdekket går en god stund tilbake i tid, sier Andersen.

Politiet fikk for en tid tilbake mistanke om ulovligheter i selskapene. De så blant annet at firmaene annonserte regelmessig i flere bergensaviser mens sentrale personer var sykmeldt.

– Det er viktig for oss å understreke at vi har gått etter personer på arbeidsgiversiden, sier Christoffersen.

– Dette er en type kriminalitet som man i Hordaland har bestemt seg for å ha stort fokus på fordi det har store økonomiske konsekvenser for samfunnet. Useriøse aktører tapper samfunnet for verdier og opererer på en måte som gjør at de kan tilby priser som ødelegger for det seriøse næringslivet.

Publisert