– Mange husker jenten som en åpen, sosial og livsglad person

Skoledagen startet med beskjeden om den 14 år gamle jentens dødsfall.

Publisert Publisert

SJOKK: Rektor Siss Ragnhild Pedersen forteller at beskjeden om dødsfallet kom som et sjokk. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Hanad Ali
  • Per Lindberg

Rektor Siss Ragnhild Pedersen ved Ytrebygda skole forteller at de har fulgt situasjonen tett, og at beskjeden kom som et sjokk.

Flere gråt, andre sørget i det stille. De som kjente jenten aller best, spilte av hennes favorittmusikk til resten av elevene.

– Mange husker jenten som en åpen, sosial og livsglad person. Når noe sånt skjer, er det viktig å jobbe med følelsene, med sorgen, sier Pedersen.

SISTE HILSEN: I minneboken har elevene skrevet sine hilsener til den 14 år gamle jenten. Foto: KLEMETSEN Fred Ivar Utsi

– Ulike reaksjonsmønstre

Kommunaldirektør Tommy Johansen i Bergen kommune leder kriseberedskapen ved Ytrebygda skole.

Han forteller at reaksjonsmønstrene er ulike.

– Ungdommene holder ofte mye inne, og vi voksne må iblant gi dem rom til å uttrykke såre følelser. Barn er enklere og stiller oftere spørsmål og uttrykker sorg, sier han.

ULIKE REAKSJONER: Tommy Johansen leder kriseberedskapen og forteller at reaksjonsmønstrene er ulike blant ungdommer og barn. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Johansen påpeker også en kulturell forskjell på håndtering av sorg. Der nordmenn ofte ikke vil være til bry og trekker seg tilbake, har det kurdiske miljøet oppsøkt den rammede familien og vist enormt nærvær, poengterer han.

– Kommunens oppgave er å ta høyde for kulturelle forskjeller og hele tiden vite hva det er familien ønsker seg. Kriseberedskapens oppgave er å tilrettelegge for at mennesker snakker sammen, mener Johansen.

– De siste dagene har vært vanskelige fordi de har vært preget av rykter om jentens tilstand. Elevene har spurt seg om de vil tørre å håpe. Det har vært krevende, sier han.

Skolen holder åpent

Bergen kommune skriver i en pressemelding at Ytrebygda skole holder åpent tirsdag fra klokken 17 til klokken 19 for berørte elever og foreldre etter boligbrannen.

Helsesykepleier og representanter fra kommunens kriseteam vil være til stede under samlingen tirsdag ettermiddag. Der vil også vakthavende byråd Beate Husa som leder kommunens kriseledelse være.

PREGET: Knut Vågenes beskriver stemningen i Skranevegen som dyster. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Positive opplevelser

Knut Vågenes (78) er nabo av familien som mistet mor og to døtre etter brannen i Skranevegen.

Til BT forteller han at han bare hadde positive opplevelser med den syriske familien.

– De smilte alltid og var hyggelige.

Krimteknikere tilbake

Han ble selv vekket av brannen i nabohuset lørdag morgen. Mor og to døtre er bekreftet omkommet.

– Jeg hørte noen forferdelige skrik som bare kan beskrives som redselsskrik.

Vågnes beskriver stemningen i lokalmiljøet som dyster.

Ved 11-tiden ankom tre krimteknikere fra politiet til brannstedet. Med bistand fra brannvesenet skal de undersøke boligen. Brannårsak er foreløpig ukjent.

Sportsklubben Trane i sorg

Arild Åge Hovland er styreleder i Sportsklubben Trane. Den 14 år gamle jenten som døde natt til tirsdag var medlem i klubben, ifølge BA.

– Søndag samlet vi trenere, lagvenninner og foreldre i Tranehuset på Slettebakken da vi fikk høre at et av våre medlemmer var skadet etter brannen. Vi håpet i det lengste at det skulle gå bra med henne, men det gjorde det dessverre ikke, sier Hovland.

– Vi har mistet en flott 14-åring, og tankene våre går til familie og andre nær dem. Hele klubben er preget av dette, legger han til.

Hovland forteller at lagvenninnene og trenerne rundt laget har et godt samhold og deler sorgen på best mulig måte. Klubben vil flagge på halv stang ved klubbhuset på Slettebakken tirsdag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. En voksen og tre barn fikk livred­dende første­hjelp

  2. Jente (9) omkom etter boligbrann i Ytrebygda

  3. – En stor tragedie som rammer hele vårt bysamfunn

  4. – Det er tungt for oss alle her

  1. Familie
  2. Brann