Dør av lungesvikt

Dødsfall av svineinfluensa skyldes nesten unntak lungesvikt. Men det er en gåte for legene hvorfor sykdommen rammer enkelte så hardt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Det er umulig å si i forkant hvem som blir alvorlig syke og hvem som ikke blir det, sier smittevernoverlege Per Espen Akselsen i Helse Bergen.

Dramatisk utvikling

— Det vi kan si, er at nesten alle som har dødd hittil, har hatt en eller annen bakenforliggende sykdom, enten i form av kroniske luftveislidelser eller hjertesykdommer.

En dødelig svineinfluensa utvikler seg som en svært kraftig lungebetennelse med et raskt og dramatisk forløp som det i noen tilfeller ikke er mulig å stoppe, men som ender med at lungene kollapser og slutter å fungere.

14 mennesker har dødd av svineinfluensa hittil i Norge. Den yngste var bare to år gammel, den eldste midt i 70-årene.

Kronisk syke

Så vidt Akselsen kjenner til er det bare en som har vært helt frisk i forkant. Alle de andre skal ha hatt en eller annen kronisk lidelse i forkant.

Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling som følge av svineinfluensa. Haukeland Universitetssykehus har for tiden 12 pasienter liggende på isolat. En mann i femtiårene er hittil det eneste dødsfall som er registrert i Hordaland under influensaepidemien.

Folkehelseinstituttet ber folk være oppmerksom på symptomer som akutt høy feber med luftveissymptomer som hoste, vond hals eller tung pust og allmennsymptomer som sykdomsfølelse, kroppsverk eller hodepine. Særlig viktig er det å søke lege raskt hvis man får disse symptomene og befinner seg i risikogruppene.

Publisert: