Mann skal ha truet kvinne (24) med kniv og voldtatt henne i sofa. To uker senere skal han ha prøvd å voldta igjen.

En 26 år gammel mann er tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk mot kvinner i 20-årene i Bergen sentrum i fjor sommer.

– FORSØKT VOLDTATT: En kvinne skal ha blitt overfalt og forsøkt voldtatt i Fosswinckels gate i fjor sommer. Nå er en mann tiltalt for dette og for en fullbyrdet voldtekt som skal ha skjedd tolv dager tidligere.

Tiltalen mot 26-åringen ble offentliggjort onsdag.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve varsler i tiltalen at det kan bli aktuelt å kreve forvaringsdom, særreaksjonen som brukes på særlig farlige lovbrytere.

– Holdt kniv i hånden

Natt til 24. juli i fjor voldtok 26-åringen en kvinne i 20-årene i en leilighet i Nygårdsgaten, ifølge tiltalen. I gjerningsbeskrivelsen står at han holdt kvinnen i armen, dro henne inn og dyttet henne ned på en sofa. Så skal han ha tatt frem en kniv og holdt den i hånden mens han gjennomførte overgrepet.

Mannen er også tiltalt for et forsøk på voldtekt i Fosswinckels gate. Det skal ha skjedd natt til 5. august i fjor, altså bare tolv dager etter voldtekten han er tiltalt for.

Også da var det angivelige offeret en kvinne i 20-årene. Det står i tiltalen at 26-åringen «forsøkte å tiltvinge seg seksuell omgang med NN (kvinnens navn, red.anm.) ved å holde en skarp gjenstand mot halsen og/eller magen hennes og deretter tok henne på kroppen, alt mens han holdt henne fast.» Kvinnen klarte imidlertid å rive seg løs, ifølge tiltalen.

Brødre fulgte etter

I BTs omtale av augustsaken opplyste politiet at kvinnen skal ha blitt forfulgt av en mann mens hun gikk fra Torget mot Fosswinckels gate.

– Han tok tak i henne hardt og kom med grove seksuelle uttalelser. Hun kjempet imot og klarte å rive seg løs, sa Jannike Bremar Johannessen, seksjonsleder for vold og sedelighet i hordalandspolitiet.

Johannessen fortalte videre at kvinnen løp et lite stykke og traff på to brødre. De fulgte etter mannen, ringte politiet – og han ble så pågrepet.

Nektet skyld

For det alvorligste punktet i tiltalen, den angivelige voldtekten i juli, er det en minstestraff på tre års fengsel. Maksstraffen for forholdet isolert er 15 års fengsel.

26-åringen er også tiltalt for flere andre forhold i 2015 og 2016. Det dreier seg om seksuelt krenkende atferd, vold og «skremmende eller plagsom opptreden» overfor kvinner.

BT har ikke fått kontakt med statsadvokat Ellen Cathrine Greve, heller ikke med 26-åringens forsvarer.

I det første fengslingsmøtet, dagen etter pågripelsen i fjor, nektet 26-åringen skyld for alle anklager.

Politiet etterforsket også om mannen kunne stå bak en anmeldt overfallsvoldtekt ved NHH i slutten av juli, uten å finne en kobling.