Snikinnmeldt i kirken

Miriam Andersen mener Den norske kirke bruker bokklubbtriks.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Samtidig med stortingsvalget 14. september holdes også kirkevalg.

I disse dager får alle registrerte medlemmer i Den norske kirke et valgkort i posten.

Miriam Andersen fra Seim i Lindås fikk sitt i går. Men hun har aldri vært medlem i kirken.

Aldri innmeldt

– Det er som om hele Norge skulle bli meldt inn ufrivillig i en bokklubb og bli tvunget til å sende skriftlig oppsigelse i posten, mener Andersen.

– Da jeg åpnet valgkortet, tok det litt tid før jeg registrerte at jeg sto oppført som medlem. Jeg lurer på hvor mange som bare har ignorert kortet, og som ikke har fått med seg at de faktisk er medlemmer av Den norske kirke, sier hun.

– Suppeklubb

– Jeg synes dette er grovt og useriøst av dem. Kirken fremstår som en useriøs suppeklubb. De kan ikke bare ta seg til rette i andres liv på denne måten. Livssyn er en alvorlig sak og man må selv kunne velge hvor man skal være medlem, sier Andersen, som nå vil melde seg inn i et annet trossamfunn.

– Det er ikke sånn at kirken prøver å kapre velgere, sier Gunnar Westermoen, fungerende informasjonssjef i kirkerådet.

– Dette skyldes nok de gamle historiene med feil i medlemsregisteret. Det er heller ikke slik at man juridisk sett vil regnes som medlem i kirken dersom man er feiloppført, understreker han.

Registerkluss

Da kirkens medlemsregister ble opprettet på 90-tallet, ble mange oppført som medlemmer – selv om de hadde meldt seg ut eller aldri hadde blitt døpt.

Dette er aldri blitt ryddet ordentlig opp i.

– Det ble gjort et forsøk for noen år siden. Da sjekket man kirkens medlemmer opp mot listene i andre tros— og livssynssamfunn. Mellom 80.000 og 90.000 sto oppført to steder, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Flere vil bli overrasket

Men ikke alle er medlem av noe trossamfunn. Derfor er det vanskelig å vite hvor mange som står feilaktig oppført.

– Når kirken nå sender ut valgkort, er det første gang den tar kontakt med alle sine registrerte medlemmer. Da vil jeg tro at en del nye oppdager at de er feiloppført. Det er vi veldig glade for, sier Mile.

Gleden har også en økonomisk årsak. For Human-Etisk Forbund – og andre livssynssamfunn – tjener nemlig på at statskirken mister medlemmer.

– Vi andre får statstilskudd på grunnlag av hva kirken får over statsbudsjettet. Støtten beregnes ut fra hvor mange medlemmer som er registrert i Den norske kirke. Hvis medlemstallet der er for høyt, blir beløpet vi får for lavt, forklarer Mile.

– Enkelt å melde seg ut

Gunnar Westermoen understreker at Den norske kirke ikke driver med bokklubbtriks:

– Vi har ingen grunn, verken økonomisk eller noe annet, til å opprettholde et kunstig høyt medlemstall, sier Westermoen.

Han mener det nå er lett å få rettet feil i medlemsregisteret:

– Vi har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig. Det er bare å sende inn den ferdigutfylte og frankerte slippen.

Bør Kirken ha forrang som trossamfunn i Norge? Si din mening!

Publisert: