Christer (37) savnet siden 9. mai

Eieren av helseinstitusjonen sier forsvinningen er uforståelig og en tragedie for alle involverte.

Publisert Publisert

ANTATT OMKOMMET: 37-åringen ble meldt savnet under en utflukt til Haukåsen i Sogndal 9. mai. Til nå har alle søk vært resultatløse. ARKIVFOTO: CHRISTIAN BLOM

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

37-åringen ble meldt savnet i forbindelse med en tur på Haukåsen i Sogndal mandag 9. mai i år.

SAVNET: Christer (37) har vært savnet siden 9. mai. BT publiserer fornavn og bilde i samråd med familien. Foto: PRIVAT

Han var på tur med to ansatte fra Melås Helse AS, institusjonen som hadde ansvar for å gi helse— og omsorgstjenester til mannen, da han og turfølget kom bort fra hverandre.I dagene etterpå har det vært omfattende søk etter 37-åringen, der svært mange frivillige har deltatt.

Blir tilsynssak

Torsdag ble det kjent at Fylkesmannen i Sogn og Fjordane åpner tilsynssak mot Melås Helse AS.

— Det hilser jeg velkommen og er takknemlig for. I en slik sak er det helt rett, sier Per Steinar Melås. Han eier Melås Helse AS, der han også er styreleder og faglig ansvarlig.

— Frykter du konklusjonene?

— Nei, det er alltid viktig at fagfolk utenfra går inn og vurderer våre tjenester. Jeg vil la det være opp til politiet og Fylkesmannen å avgjøre om 37-åringen ble forsvarlig ivaretatt.

Politiet har beskrevet mannen som «ute av stand til å ta vare på seg selv». Per Stensland, fylkeslege i Sogn og Fjordane, sa torsdag dette til BT:

— Når samfunnet tar på seg et ansvar for å gi helse- og sosialtjenester til mennesker som ikke kan klare seg selv, så må familie og foresatte føle seg sikre på at de blir ivaretatt på beste måte.

Les også:

Les også

Ti hunder satt inn i søket etter savnet 37-åring

Alene med to ansatte

GLAD FOR TILSYN: - Det er alltid viktig at fagfolk utenfra går inn og vurderer våre tjenester. Jeg vil la det være opp til politiet og Fylkesmannen å avgjøre om 37-åringen ble forsvarlig ivaretatt, sier Per Steinar Melås, eier av helseinstitusjonen som det er åpnet tilsynssak mot etter at 37-åringen forsvant. ARKIVFOTO: TOR YTTRI

Melås sier 37-åringen var alene på tur med to erfarne ansatte mandag 9. mai. Melås bekrefter at 37-åringen hadde bar overkropp, shorts og sko på seg da han og de to ansatte som fulgte ham kom bort fra hverandre.— De to har jobbet med 37-åringen i ti år. De har praktisert samme rutiner rundt ham i alle de årene, også på denne siste turen. Turen var også i et område som var godt kjent for ham fra tidligere utflukter, sier Melås.

Han betegner forsvinningen som «totalt uforståelig» for dem.

— De ansatte var tett på ham og skjønner ikke hva som skjedde. Dette er en tragedie for alle involverte. For familien hans, naturligvis, og for de ansatte som var med ham.

— Hele vår personalgruppe har også bidratt i søk og leting. Det har vært en kjempestor belastning også for dem. De har lett og samtidig vært engstelige og sorgfulle.

Neste uke vil det komme syv-åtte politihunder fra Bergen for delta i søket, og ifølge NRK planlegges det også et omfattende terrengsøk i sommer.

Les også:

Les også

Savnet 37-åring var lettkledd

Ute av jobb

Eieren av Melås Helse sier personalgruppen er blitt debrifet etter hendelsen, og at de som har behov kan få hjelp gjennom de lokale psykiatritjenestene.

- MÅ FØLE SEG SIKRE: - Når samfunnet tar på seg et ansvar for å gi helse- og sosialtjenester til mennesker som ikke kan klare seg selv, så må familie og foresatte føle seg sikre på at de blir ivaretatt på beste måte. Det sa fylkeslegen i Sogn og Fjordane, Per Stensland, til BT torsdag. Fylkesmannen har åpnet tilsynssak mot både Melås Helse AS og 37-åringens hjemkommune. ARKIVFOTO: FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE

— De to som fulgte 37-åringen har fått spesiell oppfølging og er for tiden ute av jobb. De trenger ro, sier Melås til BT.Ifølge Melås har hjemkommunen til 37-åringen, Årdal, gitt tilbud om oppfølging til hans pårørende.

Styreleder Melås sier 37-åringen aldri tidligere har forsvunnet for dem.

— Han kan ha løpt vekk litt, men han er alltid blitt funnet raskt igjen.

Tilsyn også mot kommune

Melås Helse AS driver med bo- og omsorgstiltak for brukere med spesielle hjelpebehov. Eieren sier de har virksomhet i flere kommuner i Sogn og Fjordane, med hovedkontor i Øvre Årdal.

Inkludert deltidsstillinger har selskapet cirka 200 ansatte på lønningslisten.

Også 37-åringens hjemkommune, Årdal, blir gjenstand for tilsynssak. Poenget med det tilsynet, skriver Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, er å undersøke om Årdal kommune har bestilt og fulgt opp helse- og sosialtjenester på en forsvarlig måte.

Politiet:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. To ansatte var med 37-åringen

  2. Politiet: To ansatte var med 37-åringen som forsvant på tur

  3. - Nå søker vi etter en antatt omkommet person

  4. Ti hunder settes inn i søket etter savnet 37-åring i dag

  5. 100 personer leter etter savnet 37-åring i Sogndal