Husker du disse?

20 år siden siste norske trippel-seier i OL. Og det har skjedd 11 ganger før.

Publisert:

UTKLASSING: Harald Christian Strand Nilsen (fra v.), Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus hadde en ok+ dag i Hafjell-anlegget etter slalåmkonkurransen i kombinasjonen under 1994-OL. Foto: Calle Törnström, NTB scanpix

22. februar 2014 er kanskje en dato vi fort kommer til å glemme, men den rommet en prestasjon vi kommer til å huske lenge. Marit Bjørgens, Therese Johaugs og Kristin Størmer Steiras maktdemonstrasjon.

Det er 12. gang Norge tar alle plassene på pallen i en vinterolympisk konkurranse, men vi må 20 år tilbake til sist Norge tok alle de tre flaggplassene i en OL-konkurranse.

Marit Bjørgen vant tremila foran Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Foto: NTB scanpix

I 2006 tok Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Steira de tre første plassene bak Kristina Smigun på 10-kilometeren. Med Smiguns dopingmistanker blir det kanskje også en trippelseier med tiden. Men Steira fikk ikke gleden av å stå på seierspallen og felle tårer. Det fikk hun denne gangen.

Trippel i Albertville

Sist Norge tapetserte pallen, som det av en eller annen grunn heter, i en olympisk konkurranse, var i den alpine kombinasjonen under Lillehammer-OL. Lasse Kjus tok gullet, Kjetil André Aamodt sølvet og Harald Christian Strand Nilsen bronsen.

Også to år tidligere var det helnorsk seierspall. På 30-kilometeren for herrer, i klassisk stil, var det Vegard Ulvang som klokket inn til den beste tiden. Bjørn Dæhlie var nest best, mens Terje Langli slukte de tre milene til tredje beste tid.

Det var en fantastisk åpning på OL for en norsk OL-tropp, som bare fire år tidligere ikke hadde tatt ett eneste gull under Calgary-OL.

Før Albertville-OL må vi gå 28 år bakover før vi finner den neste seierspallen i rødt, hvitt og blått. Knut «Kupper’n» Johannessen tok gullet, Per Ivar Moe sølvet og Fred Anton Maier bronsen på 5000-meteren på skøyter i Innsbruck i 1964. Petter Hugsted, Birger Ruud og Thorleif Schjelderup tok alle tre medaljene i hopprennet i St. Moritz i 1948. ## Kombinertdominans

FØRKRIGSHELT: Johan Grøttumsbråten var en skikonge i sin tid. Han tok OL-gull på 18-kilometeren i langrenn i 1928 og i kombinert både i 1924 og 28. Han har også sølv på 18-kilometeren i 1924, bronse på 50 kilometer og kombinert i 1924. I tillegg har han tre VM-gull, ett på 18 kilometer og to i kombinert. Foto: Liv Grøttumsbråtens album/NTB Scanpix

Før krigen dominerte Norge kombinertsporten totalt. Oddbjørn Hagen, Olaf Hoffsbakken og Sverre Brodahl tok trippelen i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Johan Grøttumsbråten, Ole Stenen og Hans Vinjarengen gjorde det i Lake Placid i 1932. Grøttumsbråten, Vinjarengen og Jon Snesrud fikset samme bragd i St. Moritz i 1928, mens det var Thorleif Haug, Grøttumsbråten og Thoralf Strømstad som gjorde det i Chamonix fire år tidligere. De samme tre klarte bragden også på femmilen, men da byttet Grøttumsbråten og Strømstad plass.I 1932 ble det også trippel i det spesielle hopprennet. Birger Ruud, Hans Beck og Kaare Wahlberg sørget for det.

Publisert: