Ida (26) måtte love legen én ting før hun forlot sykehuset

– Hun sa jeg hadde vært så heldig, sier Ida Myran.

Publisert:

HELDIG: Ida Myran håper flere kvinner går og sjekker seg. - Vi lever i et fantastisk land som ønsker å forebygge ved å legge til rette for celleprøver, sier hun. Foto: Privat

Det er nå over halvannet år siden Ida Myran fra Bergen troppet opp på legekontoret for å ta sin første celleprøve.

Som andre unge kvinner hadde hun fått innkalling i posten, men det var i hovedsak anbefalingen fra en nær venninne som fikk henne til å sjekke seg. En annen venninnes mor hadde også arbeidet med HPV-vaksinen, som forebygger livmorhalskreft.

Les også

Denne vaksinen kan spare Britt Helen for kreft

Første prøve viste celleforandringer hos Myran. Hun ble derfor nødt til å ta en vevsprøve. Den viste at det var alvorlige forandringer som måtte fjernes.

– Det setter i gang noen tankeprosesser å få en slik beskjed, selv om det for de aller fleste kan fikses ved et helt enkelt og ukomplisert inngrep. Man blir likevel litt ekstra takknemlig for det man har, sier hun.

VIL OPPLYSE: Ida Myran håper å inspirere andre kvinner. - Jeg var utrolig heldig og føler et visst ansvar for å bruke opplevelsen til å opplyse unge jenter om viktigheten av å sjekke seg, sier hun. Her sammen med søsterens hund Dallas på besøk i Bergen. Foto: Privat

Myran bor og jobber i Oslo. Det første inngrepet, hvor legene fjernet en liten del av livmorhalsen, ble utført på Ullevål sykehus. Tre uker senere, i november i forfjor, fikk hun beskjed om at de hadde funnet en liten svulst og at hun hadde gynekologisk kreft.

– Legen som ringte sa at svulsten var liten, men at jeg ville få innkalling til Radiumhospitalet. Det ble en jul med mange tanker. Det norske helsesystemet har vært helt fantastisk, men har litt å gå på når det gjelder informasjonstilgang. Det kan være en unødvendig påkjenning for de involverte, sier hun.

Var heldig

På Radiumhospitalet i januar i fjor ble hun møtt av det hun beskriver som veldig hyggelig og flink lege. Legen fortalte da at kreften hadde vært i aller tidligste stadium, og at det som var av kreft allerede var kuttet bort.

Les også

Ny kreftbehandling for barn bedrer livsutsiktene

De måtte bare ta litt til for å være helt sikre på å få med alt av celleforandringer. Myran ble lagt i narkose og siste rest ble fjernet. Hun var også til CT senere, for å være helt sikker på at det ikke var spredning.

– Det ble en veldig positiv dag. Før jeg skulle gå, så legen meg dypt inn i øynene. Hun sa jeg hadde vært så heldig. Jeg måtte love å få alle venninnene mine også til å ta prøven, forteller hun.

Nylig la hun ut et innlegg på Facebook, hvor hun virkelig tok legen på ordet. Hun delte historien med sine venner, men innlegget ble også plukket opp av andre og spredd på tusenvis av kontoer rundt i landet.

– Det er ikke noe du enkelt kan fortelle til folk i en bisetning, og jeg har hatt litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har fått inspirert flere. Jeg var utrolig heldig og føler et visst ansvar for å bruke opplevelsen til å opplyse unge jenter om viktigheten av å sjekke seg. Hvis jeg hadde tatt testen noen måneder eller år senere kunne situasjonen vært en helt annen, sier hun.

– Noen er kanskje redde

Bare seks av ti kvinner mellom 25 og 35 velger å sjekke seg. Myran tror grunnen er tredelt.

– Noen finner kanskje ikke tid til det eller de prioriterer det ikke i en travel hverdag. Noen vet jeg er redd for at det skal gjøre vondt. For andre handler det kanskje om uvitenhet. De har ikke informasjon om hvor viktig det er, sier hun.

Men selv er hun ikke i tvil om hvor viktig det er, og håper dette kan være hennes lille bidrag.

– Vi lever i et fantastisk land som ønsker å forebygge ved å legge til rette for celleprøver. Jenter som vokser opp i dag får også tilbud om HPV-vaksine. Det er enkle og effektive tiltak mot en ellers alvorlig sykdom, sier hun.

Vaksinen ble innført i 2009 og tilbys jenter på 7. klassetrinn.

– Viser hvor stor forskjell det kan gjøre

Geir Vangsnes, distriktssjef for Kreftforeningen region vest, applauderer Myrans initiativ.

– Når unge kvinner ikke tar celleprøver, øker risikoen for at flere vil få livmorhalskreft i fremtiden. Å dele sin egen historie, slik det gjøres her, viser folk hvor stor forskjell det kan utgjøre å ta en celleprøve. Vi støtter dette helt og fullt, sier han.

Tallene for hvor mange som sjekket seg i fjor er ennå ikke klare hos Kreftregisteret, men fra 2013 til 2015 økte andelen som sjekket seg med fire prosentpoeng.

Registeret viser til at økningen kan ha sammenheng med #sjekkdeg-kampanjen og viktige stemmer som journalist og blogger Thea Steen. Hun døde i 2016 av livmorhalskreft.

Vil ha åpenhet

Myran håper at eventuelle tabuer rundt livmorhalskreft er på vei bort.

– Målet må være at man snakker om det å sjekke seg på lik linje som å ta vaksine mot røde hunder, sier hun.

Etter å ha delt fra sin erfaring, har hun fått mange meldinger i innboks. Mange befinner seg i lignende situasjon som hun gjorde i forfjor.

– Det har vært veldig fint å kunne prøve å betrygge flere jenter som sier de ellers ikke vet hvem de kan snakke med, sier hun.

Publisert: