Skal du ut på veiene i vinterferien? La mor kjøre bilen

Planlegg god tid, hold plassen din i køen og la mor kjøre bilen. Her finner du rådene for vinterferiens utfart.

Publisert:

VANSKELIG Å UNNGÅ: - Hver eneste fellesferie opplever vi at det blir kø i trafikken. Dette er det fint lite annet å gjøre med enn å smøre seg med tålmodighet, sier trafikkoperatør Jan Erikstad. Foto: BERGENS TIDENDE

– Vi ser at folk har en tendens til å reise allerede på torsdagen, men det største trykket kommer nok på fredag ettermiddag, sier trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen, Jan Erikstad.

Oppskriften for den perfekte feriestarten er ikke lett, men Statens vegvesen er tydelig på en ting: Det gjelder å smøre seg med tålmodighet.

Les også

Forbereder seg på vinterfarten

– Det er ikke tvil om at trafikken har en tendens til å hope seg opp på utfartsdagene i starten og slutten av feriene. Spesielt på E39 og E16 mellom Bergen og Voss, sier Erikstad.

Hans aller beste råd er derfor å smøre med seg niste og ta kjøreturen som en utflukt.

Liten sjanse for kolonnekjøring

– Det blir ofte det vi kaller «saktekjørende kø». Selv om man kjører i 70-sone, må man holde plassen sin i køen og ikke forsøke og kjøre forbi. Slikt fremprovoserer farlige situasjoner, spesielt når bilen er full av barn og bagasje, sier Erikstad.

Han understreker at jo flere biler som er på veien, jo mer øker risikoen for uhell.

– Heldigvis er utsiktene for kolonnekjøring liten og det er meldt godt vær i alle fall frem til lørdag kveld, sier Erikstad.

Dersom man ikke orker tanken på kø, oppfordrer trafikkoperatøren til å legge kjøreturen til sent fredag kveld eller lørdag ettermiddag.

– Selvsagt hadde det vært bra for trafikken dersom ikke hele Vestlandet satte seg synkront i bilene og kjørte til fjells samtidig, men vi har stor forståelse for at folk har det travelt med å komme seg ut for å nyte ferien, sier Erikstad.

Les også

Til helgen kommer snøen – i alle fall til fjells

HOLD FARTEN: Distriktsleder for UP-Vest, Terje Oksnes, sier de er godt forebredt på vinterferietrafikken. Foto: Marie Havnen

Les også

Sjokolade eller skibakke?

– La mor kjøre bilen

Distriktsleder for UP-Vest, Terje Oksnes, sier det ikke er grunn til å forvente flere ulykker under ferieutfarter.

– Men når det er flere biler på veiene er det viktig å være ekstra forsiktig og ta seg god tid. Vi beslaglegger en del førerkort i feriene på grunn av fartsovertredelser. Folk må huske at de bare skal rekke sin egen fritid, sier Oksnes.

Politioverbetjenten beste tips er:

– La mor kjøre bilen eller få far til å kjøre slik som mor ville gjort. Det er dessverre ingen tvil om at det gang på gang er flest menn som kjører for fort.

Les også

Flåmsbanen stengt etter ras i natt

– Pakk bilen skikkelig

– Den største feilen folk gjør er ikke å holde riktig avstand til bilen foran og ikke følge godt nok med. Når trafikken blir stor har man mindre tid på ta seg inn igjen og småfeil får langt større konsekvenser, sier politioverbetjent Oksnes.

UP-sjefen sier de nå er ute med full styrke og er godt forberedt på vinterferie-utfarten. Bare forrige uke røk 50 fartsovertredere på én kontroll.

– Pakk bilen skikkelig, hold plassen din i køen, husk bilbelte og la sjåføren konsentrere seg om veien. Om man husker dette kommer vinterferieutfarten til å gå helt fint, sier Oksnes.

Publisert: