- Skjerp dere, folkens! Enkelte sentrumsgater ser ut som svinestier.

Renovatør Per Størksen i BIR viser frem flere bosspann i strøket rundt Magnus Barfots gate som er overfylte: – Se her! Dette holder ikke mål!

OVERFYLTE SPANN: Lars Magne Johnsen på plass i krysset Magnus Barfots gate/Neumannsgate der det var litt å henge fingrene i tirsdag morgen. Nikita Solenov

Tirsdag morgen ble BT med på bossinnsamling bare hundre meter unna der rottene holdt fest i Teaterparken sist uke.

– Vi ser ikke så mye til rotter, men en del steder i sentrum er det så grisete at skadedyrene kommer til duk og dekket bord. Det er folk som har vært på byen og kaster fra seg matrester som er de største synderne.

Les også

Denne parken skal du styre unna om du ikke liker rotter som piler rundt beina dine

Flommer over av boss

Størksen har inntrykk av at folk flest er veldig flinke til å følge opp egne bosspann. Noen bruker også lås på spannene sine.

– Men, så har du også dem som spar på med boss slik at det flyter over. Hjemme gjør jeg det slik at jeg med jevne mellomrom vasker og spyler bosspannet. Det var det flere som burde gjøre, sier Størksen.

SVINESTI: Renovatør Per Størksen i BIR sier at man ikke ser så mye til rotter, men at det enkelte steder ser ut som en svinesti. Nikita Solenov

Renovatørene har en app der de melder inn avvik til hjemmekontoret.

– Når vi ser at problematikk rundt bosstømming er gjentakende, så melder vi inn til kontoret. Det kan være spann som er overfylte, spann som er ødelagte, fremkommelighet, forsøpling osv., forklarer Størksen.

Noen ganger dukker også kollega og kontrollør Arne Fjeldsbø opp i gatene.

– Når det er for ille, tar vi bilder av spannene. Så blir det en reaksjon til innehaveren av spannet hvis ting ikke retter seg.

UNNTAKENE: – Folk er stort sett flinke til å kildesortere og sette ut bosset slik de skal, men så har du unntakene, sier Per Størksen. Nikita Solenov

Bosspann med murstein

Renovatørene er godt fornøyde med bossnettet som kommer i flere og flere av byens gater.

– Bossnettet er en velsignelse. Der det er innført bossnett er det veldig ryddig. Om ikke lenge får Magnus Barfots gate/Neumanns gate, der vi er nå, også sitt bossnett. Da håper vi det bedrer seg her, sier Størksen.

BOSSAPP: Her er appen som renovatørene bruker til å melde inn ulike problemstillinger fra gater og streder. Nikita Solenov

Les også

Her er skadedyrfirmaet på plass for å kverke rottereiret på Torget

BIR-folkene opplever mye når de henter inn boss. Noen steder finner vi gamle ovner og andre elektriske artikler. En gang kom man over et bosspann fylt med murstein.

– Rottehistoriene har vi også. En gang traff jeg på en kvinne som skulle putte noe i bosspannet sitt. Hun hylskrek da det plutselig spratt en feit rotte ut av spannet, smiler Størksen.

GRISETE SPANN: - Folk må gjerne spyle bosspannene sine med jevne mellomrom. Her kunne et vask være bra, sier Per Størksen. Nikita Solenov

Gapende bosspann

Kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre sier at man blant renovatørene i BIR AS ikke har merket økning av rotter i sentrum.

– Men, vi har hatt ekstra stort fokus på gapende bosspann. I det siste har vi fokusert særlig på tre områder: Lille Øvregate, Strandgaten (Gågaten) og Østre Muralmenning.

– Flere har fått gebyr for forsøpling i disse gatene, men vi opplever at det først og fremst er en utfordring med alt næringsavfallet i gatene.

DOKUMENTERER: Kontrollør Arne Fjeldsbø i BIR tar bilde av spann som er overfylte eller ødelagte. Det blir reaksjon til eier av spannet om ting gjentar seg. Nikita Solenov

Havre sier at det nå er koblet nærmere 4000 husstander på bossnettet.

– Etter hvert som bossnettet bygges ut, så blir vi kvitt flere og flere av de løse spannene til avfall i sentrum. Det er positivt fordi rottene ikke kommer til avfallet i bossnettet. I tillegg blir det estetisk penere i byen og brannfaren reduseres når plastspannene tas bort.

Havres oppfordring til folk i sentrum er følgende:

– Pass på at du ikke har et overfylt restavfallsspann! Lokket skal igjen på spannet, ikke minst fordi skadedyrene da ikke kommer til. Her må vi alle ta et felles ansvar slik at vi får bukt med skadedyrene.

Les også

Filmet et titalls rotter som kravlet og krøp ved restaurantrekken på Torget

Mange rotter

Direktør for Bymiljøetaten, Lise Reinertsen, er også opptatt av et rent, ryddig og innbydende Bergen sentrum.

– Vi har registrert at det i noen områder av byen er mange rotter for tiden. Det er ingen tvil om at tilgangen på matavfall er viktig for rottene. Vi er derfor opptatt av både å redusere mengden matavfall, og å gjøre den utilgjengelig for skadedyr som fugler og rotter.

Bymiljøetaten har ansvar for en rekke bosskorger rundt om i byen. Vi følger nøye med på disse, og har rutiner for å tømme dem før de blir overfylte.

– Imidlertid er det svært mange bosskorger som vi ikke har ansvaret for, men som eies av næringsdrivende (kiosker, butikker, fastfood restauranter o.l.). Disse kan vi ikke pålegge tømming, sier Reinertsen.

– Færre rotter en noensinne

Reiselivsdirektør Ole Warberg tror ikke at byen nå er så full av rotter at turistene vil reagere.

– Nei, Bergen er en havneby. Det har vært rotter og gnagere her i tusen år. Antagelig har det vel aldri vært så få rotter i Bergen som nå. Men at det er færre rotter nå enn før, betyr selvfølgelig ikke at det ikke er et problem. Det er bra at det settes fokus på dette, og at det iverksettes tiltak.

Warberg tror ikke at rottene er så synlige at de vil skape reaksjoner fra tilreisende.

– Som vertskap har vi imidlertid et ansvar for å tilby turistene en så ren og pen by som mulig.