Offer for trakassering ble siden oppsagt i TV 2

Kvinnen varslet om at hun var utsatt for overgrep av en TV 2-profil. Noen år senere måtte hun selv slutte i TV 2 under nedbemanning.

TV 2-SJEF: Olav Sandnes og TV 2 har denne uken blitt konfrontert med flere saker om seksuell trakassering. En kvinne som varslet måtte siden forlate kanalen. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

  • Per Lindberg
  • Frank Johnsen
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg ble kontaktet av henne 26. januar i år og fikk sjokk da hun fortalte at hun var blitt erklært overflødig av ledelsen i TV 2. Jeg måtte spørre to ganger om det virkelig var sant, sier Rune Indrøy, tidligere kommunikasjonsdirektør i kanalen.

Kvinnen hadde nemlig tidligere varslet om at en mannlig sportsprofil hadde kneppet opp buksen sin og forsøkt å presse hennes hode ned mot underlivet hans. Det fikk ingen umiddelbare konsekvenser for mannen som ble værende i kanalen mens hun også jobbet der.

BT har vært i kontakt med kvinnen om saken siden onsdag formiddag. Hun ønsker ikke kommentere saken. Det var VG som publiserte saken først lørdag.

– Min første tanke

Sportssjef Vegard Jansen Hagen har denne uken beklaget at han ikke tok affære.

Uavhengige kilder forteller til BT at kvinnen ble spurt om det var greit at den mannlige kollegaen fikk fortsette i jobben. Hun svarte nei og ble ikke hørt og opplevde dette som en belastning.

Kvinnen kontaktet siden kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 og fortalte hva som hadde skjedd. Indrøy har opplyst at han skrev en rapport om samtalen og varslet ledelsen om at tiltak måtte iverksettes. Mannen måtte så gå fra TV 2.

VITNE: Rune Indrøy var villig å stille som vitne for kvinnen i en arbeidsrettssak mot TV 2. Foto: GORM K. GAARE / EUP- IMAGES

Rune Indrøy sluttet i TV 2 i 2015, men ble igjen kontaktet av kvinnen i januar i år. Da hun fortalte at TV 2 ville si henne opp i forbindelse med nedbemanningsrunden, reagerte han sterkt med tanke på det hun hadde opplevd på arbeidsplassen noen år tidligere

– Min første tanke var at dette var en hevnaksjon fra ledelsen på Sporten. Min neste tanke var at TV 2-sjef Olav Sandnes umulig kunne kjenne til forhistorien, de grove sexovergrepene og sportsledelsens håndtering, sier Rune Indrøy til BT.

Les også

Flere fikk sparken i TV 2 etter seksuell trakassering

Han forteller at han dagen, 27. januar 2017, sendte en tekstmelding til TV 2-sjef Olav Sandnes

På vei mot rettssak

«Hei Olav. Har du 3 ledige minutter til en telefonprat i dag? Har bare noe jeg vil informere deg om angående en kvinnelig medarbeider i TV 2 som ikke er innplassert hos dere. Rune».

Ifølge Indrøy fortalte han kort om forhistorien og at ledelsen kanskje burde revurdere om det var riktig at hun var en av dem som måtte gå.

– Jeg hørte ikke noe mer, sier Indrøy, som opplyser at han 5. april i år ble oppringt av TV 2-medarbeiderens advokat.

– Han spurte om jeg kunne vitne i en arbeidsrettssak, og jeg svarte ja. Jeg sendte en SMS til Olav Sandnes og skrev at jeg trolig ville bli stevnet som vitne i retten. Sandnes svarte: «Takk for at du orienterte oss, Rune. Jeg sender videre til de som håndterer dette. Hilsen Olav». Jeg hørte aldri noe mer fra TV 2, men fikk siden høre at kanalen hadde lagt penger på bordet for å få til en anstendig sluttavtale, sier Indrøy.

INGEN KOMMENTAR: TV 2-sjef Olav Sandnes vil ikke kommentere saken. Foto: Paul S. Amundsen

Kommenterer ikke

TV 2-sjef Olav Sandnes ønsker ikke å opplyse når han ble kjent med saken som Rune Indrøy refererer til.

– Av hensyn til både personene som er involvert og ikke minst arbeidslivets lover og regler, så kan jeg ikke gå inn i enkeltsaker, sier han til BT.

– Hva gjorde du med denne saken?

– Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, og nå kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål om det.

– Før min tid

Etter å ha fått sitatene til sitatsjekk sendte Sandnes over tilleggsopplysninger på e-post som han ba om å få legge til:

«På generelt grunnlag kan jeg si at i min tid som TV 2-sjef har jeg i enkelte sammenhenger fått informasjon om historiske saker. I disse tilfellene har det vært snakk om saker som allerede har vært håndtert og avsluttet i forholdet mellom TV 2 som arbeidsgiver og de involverte medarbeiderne før jeg startet i 2015.»

Da han tirsdag fikk spørsmål fra VG om hva han tenkte om ledelsens håndtering, svarte han dette:

– Dette var før min tid i TV 2, men slik jeg nå har fått dette beskrevet, er det ingen tvil om at ledelsen i en av disse sakene ikke reagerte tydelig og hurtig nok. Det har de involverte også tatt selvkritikk på og beklaget.

Skal ikke spille inn

Til BT lørdag sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 at ledelsen i realiteten er forhindret fra å imøtegå enhver konkret påstander om at de har sparket folk ut fra begrunnelser som at de er brysomme eller vanskelige, og at de ikke kan kommentere enkeltsaker av hensyn til de involverte og spillereglene i arbeidslivet.

– På generelt grunnlag kan jeg si at den store nedbemanningsrunden i fjor ble gjennomført i tråd med de lover og regler som gjelder. Kompetanse, ansiennitet samt eventuelle sosiale forhold er med i helhetsvurderingen. Et varsel om trakassering vil selvsagt aldri spille negativt inn i en slik vurdering, sier hun.

Willand registrerer uttalelsene til Indrøy, og påpeker at den tidligere kommunikasjonsdirektøren har jobbet ved UiB siden 2015.

– Det er derfor naturlig at han ikke har tilstrekkelig kjennskap til, eller forutsetninger for, å uttale seg om interne forhold i TV 2 nå.

KLUBBLEDER: Henrikke Helland er klubbleder i TV 2 for de organiserte i Norsk Journalistlag. Foto: Adrian B. Søgnen (ARKIV)

– Ikke hatt tiltro til ledelsen

Klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, vil ikke kommentere den aktuelle saken, men hun er veldig klar på at varslingsrutinene i kanalen ikke har vært gode nok.

– Folk har ikke hatt tiltro til at de ville bli tatt på alvor av ledelsen. Derfor har vi lenge jobbet med å få på plass gode nok varslingsrutiner, noen som generelt har vært en mangelvare i mediebransjen. Nå føler jeg at varslene blir tatt på alvor. Ansatte i TV 2 blir også oppfordret om å varsle hvis de opplevd konkrete episoder, sier Helland.

Publisert
  1. Overgrep
  2. TV 2
  3. Nedbemanning
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. – Det har kommet flere saker om trakassering de siste dagene

  2. TV 2s sportsredaktør fortsetter i jobben

  3. – Noen personer i TV 2 burde ha vært stoppet. Men de har fått holde på.

  4. Medieprofil med kraftig oppgjør: «Vi vet hvem du er, du som stakk hendene ned i buksen på en kvinnelig kollega»

BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.