Graver for en levende by

Bergenserne må belage seg på graving i sentrum en god stund fremover, planene for det som skjer under jorden er både store og ambisiøse.

LENGE SIDEN SIST: - Sist noen gravde opp her må ha vært på 1900-tallet, sier Oddbjørn Andersen (til venstre). Her sammen med samarbeidspartner Ørjan Johan Mjøs.
  • Elise Kruse
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Har du følelsen av at gravingen i sentrum aldri tar slutt? Det er kanskje ikke så langt fra virkeligheten, og det vil det nok heller ikke bli på en stund.

— Det var en som spurte meg en gang om når vi skulle slutte å grave. Svaret på det er at en sunn og levende by alltid krever fornying. Det vi må prøve å unngå er å fornye den samme gaten flere ganger, sier utbyggingsansvarlig Ørjan Johan Mjøs i BIR Nett.

Sammen med BKK Varme AS, BKK Nett AS, Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune og Telenor ASA utgjør han og BIR det som kalles Graveklubben, som samordner gravearbeidet i Bergen sentrum for å redusere ulempene for beboere, næringsliv og trafikanter.

Siden 2007 har de jobbet for å unngå at den samme gaten blir utsatt for graving oftere enn nødvendig.

PLANEN: Her skal det graves.

Sykkelvei til NordnesDet neste store prosjektet som står for tur er Strandgaten. Her er alle de ulike etatene inne i tillegg til Statens vegvesen, Trafikketaten og Bergen kommune.

Fra nordsiden av gågaten og helt ut til Nordnesbakken, inklusive sidegater, vil det pågå gravearbeid fra og med denne høsten.

— Det spennende med dette prosjektet er at det ikke bare er den nedgravde infrastrukturen som blir byttet ut, også selve gaten skal få et løft. Blant annet vil det bli etablert sykkelveier, forteller Mjøs.

Han forklarer at på grunn av bossnettutbyggingen tar BIR Nett mye initiativ til graving i sentrum, og da er det mange andre etater som ser det fornuftig å gå sammen for å gjøre unna sine prosjekter samtidig.

Hele Møhlenpris på en gang

Et annet eksempel på dette er planene om gravingen på Møhlenpris som heller ikke er langt unna.

— Vi har planlagt hele Møhlenpris under ett, i stedet for en og en gate slik vi har utbygd bossnettet tidligere. Her er også kommunen sterkt involvert for å opprette det de kaller for mobilpunkt. Det vil si ladestasjoner for elbiler, merkede plasser for bildeleringer og sykkelparkering.

Gravingen på Møhlenpris regner Mjøs med vil starte rundt årsskiftet.

Kort tid etter står Nedre Nygård for tur. Arbeidet her har planlagt oppstart i løpet av første kvartal 2017. — Her er det veldig mange boenheter som mangler bossnett. Fra før har vi bossnetterminal ved Dokken, nå vil vi etablere en parallell terminal ved Nygårdstangen, forteller Mjøs.

Området rundt Dragefjellet mangler også bossnett, men her er ikke tidspunkt helt spikret ennå.

TILPASSER SEG: - Arbeidstiden vår er egentlig fra 06.00-22.00, men er det mye bebyggelse kan vi ikke bråke til klokken ti om kvelden. Så vi jobber 07.00-19.00 i de aller fleste tilfeller, sier Ørjan Johan Mjøs fra BIR.

— Må knuse noen egg

Siden Bergen er en middelalderby er det veldig mange eksisterende installasjoner som Mjøs og Graveklubben må ta hensyn til når de skal åpne opp gatene.

Derfor samarbeider de tett med både Byantikvaren og Riksantikvaren, og også brannvesenet med tanke på sikkerhet.

For å unngå trafikkaos utarbeides det forslag for trafikkavviklingsplan som må godkjennes av Trafikketaten før arbeidet kan settes i gang.

Men det er ikke til å legge skjul på at all gravingen skaper negative konsekvenser for dem rundt.

— Eksempelvis har restaurantene lidd, det er klart. Men skal du lage omelett må du knuse noen egg, sier prosjektleder i Vann- og avløpsetaten,Oddbjørn Andersen.

BOSS-SUGEREN: Gjennom det store røret til høyre på bildet skal bossposene suse gjennom rørene til terminalen i Jekteviken.

Ny Neumannsgate

Han har for tiden hatt ansvar for gravingen i Neumannsgate, som begynner å gå mot slutten.

— Neumanns gate har vært et svært prosjekt som har tatt for seg både infrastruktur, vannledninger, kloakkledninger, bossledning, fjernvarme og elkabler. I tillegg har vi oppgradert både veibane og fortau til mye bedre standard, forteller Andersen.

Han regner med arbeidet i gaten og rundt vil være ferdig våren 2017. Da er hele området på Engen blitt oppgradert, da Neumannsgate er det siste gjenstående kvartalet.

Høyest på Graveklubbens agenda nå er at de kommersielle fiberaktørene også kan få samme utbyggingsplan som dem. Det ville gjort graving i sentrum enda mer effektivt, ifølge Mjøs som er stolt av hva klubben har fått til.

— Det er jo litt spesielt at et renovasjonsselskap tar initiativ til byfornyelse. Mye handler om at politikerne har turt å satse så offensivt på vedtak som bossnett og fjernvarme. Til syvende og sist er det miljøprosjekter Graveklubben bidrar med å realisere.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slik kan Bergen se ut i fremtiden

  2. Bort med biler og inn med sykler i Kong Oscars gate

  3. Når en hel gate rustes opp, slås det på stortrommen. Verre er det med de glemte klattene.

  4. Lite stas over Stadsporten

BT anbefaler

Lege reagerer etter døds­ulykke: – Kommer du i 80 og får en jern­bjelke på deg, har du ikke sjanse

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN