Sogneprest Arnt Johan Vistnes ledet minnestunden i Nysæter kirke fredag kveld. Han kaller det selv en krisesamling.

— Det er umulig å forberede seg på noe sånt. Men vi ville åpne kirken for at folk kan samles.

Dette er en hendelse det kan være vanskelig å finne gode ord for å forklare

Reaksjonene han møter blant sambygdingene er latter, sorg og fortvilelse.

— Folk reagerer så forskjellig når slike ufattelige tragedier inntreffer.

Hans og kriseteamets jobb er å være der. Det vil de også være øærdag kveld og søndag kveld, når folk begynner å komme tilbake fra høstferien.

— Dette er en hendelse det kan være vanskelig å finne gode ord for å forklare. Kirken skal være et sted folk kan møtes når de kjenner kaoset inni seg, og møte fagfolk.

Lager kriseplan

Ordene som går igjen blant folk i Sagvåg er «forferdelig» og «ufattelig». I går formiddag var kriseledelsen i Stord kommune samlet for å legge en plan for hvordan kommunen skal håndtere tragedien i dagene som kommer.

Ordfører Liv Kari Eskeland sier at hendelsen har gjort et voldsomt inntrykk på kommunens 18.000 innbyggere.

— Dette er en forferdelig tragedie som rammer et lite lokalsamfunn som Sagvåg spesielt hardt. Lokalbefolkningen på hele Stord vil nok ha behov for å møtes og for å snakke sammen, sier ordføreren.

Hun var en av de første som ankom Nysæter kirke i går kveld.

- Står sammen i tragedien

Kriseledelsen besluttet tidlig at Nysæter kirke skulle etableres som samlingssted for lokalbefolkningen i Leirvik og i Sagvåg. Kirken vil være åpen for alle gjennom hele helgen.

Mandag kommer de rundt 265 elevene tilbake fra høstferie til Nysæter ungdomsskole. Rektor Trude Aamot må forberede seg på å gi den vonde beskjeden om at en av elevene ved skolen var involvert i drapet.

— Skolens ansatte skal i samråd med fagfolk diskutere hvordan vi skal møte elevene våre på mandag. Jeg håper at vi kan være gode voksne for ungdommene våre, gi dem omsorg, og vise at vi står sammen oppi denne tragedien, sier rektoren.

Eneboligen hvor drapet skjedde, ligger i Justagjerdet, vel seks kilometer fra Leirvik sentrum på Stord.

Krimteknikere arbeidet på åstedet gjennom kvelden og natt til i går. Fredag ettermiddag var veien inn til åstedet fortsatt sperret.