Tidligere onsdag ettermiddag annonserte Ragnhild Stolt-Nielsen sin avgang som byrådsleder i et brev til Trude Drevland.

Deretter gikk ting i ekspressfart. Drevland har ringt til byens største parti, Høyre, og spurt hvem de mener bør etterfølge Stolt-Nielsen.De pekte så på Smith-Sivertsen, som tirsdag kveld vant nominasjonskampen i Bergen Høyre mot nettopp Stolt-Nielsen.

Går i gang

Drevland ringte så Smith-Sivertsen.

— Hva sa ordføreren?

— Hun spurte om jeg ville danne et byråd.

- Hva svarte du?

— Da svarte jeg at det går jeg i gang med.

Smith-Sivertsen sier han starter prosessen med å etablere et nytt byråd for Bergen. Allerede neste uke er det bystyremøte. Stolt-Nielsen og hennes byråd blir sittende til den påtroppende byrådslederen er klar.

Neste mandag

Hvordan arbeidet foregår, vil han ikke kommentere før alt er klart.

— Det regner jeg med at det blir på mandag.

Av dagens byråder har skolebyråd Harald Victor Hove allerede sagt at han skal trekke seg dersom Smith-Sivertsen tar over. Om det blir andre utskiftninger, vil ikke Smith-Sivertsen svare på.

- Så dagens byråder skal få sitte litt på pinebenken?

— Jeg ønsker ikke at noen skal være på en pinebenk. Men jeg tenkte at jeg skulle etablere et byråd, og så presentere det når det var klart.

Avviser kritikken

Valgforsker Frank Aarebrot har vært svært kritisk til måten denne endringen av byrådsleder har foregått, og mener en byrådsleder må være folkevalgt. Overfor NRK kaller SV det et kupp at 170 Høyre-medlemmer skal bestemme hvem som blir byrådsleder.

Smith-Sivertsen avviser kritikken.

— Jeg tenker at det blir feil. Det er slik at man har et lovverk og et reglement å forholde seg til. Det følger vi i denne saken. Høyre har hatt byrådslederen, og da er det normalt at vi fortsetter med byrådslederen. Så har partiet pekt på meg, siden jeg står på toppen av listen til neste års kommunevalg.