Eksplosjon i Toro-fabrikken i Arna

Mann i 40-årene lettere skadet i eksplosjon.

Publisert:

BRANN: Det tok fyr i en av silotankene ved Toro-fabrikken tirsdag kveld. En person skal være skadet. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Brannen på Toro-fabrikken i Arna ble meldt slukket klokken 22.05 tirsdag kveld, drøye 20 minutter etter at brannvesenet ble varslet.

— Sprinkleranlegget ble utløst, og i samband med bedriftsbrannvesenet og våre folk gjorde det at brannen ble slukket, sier Trond Jargren, vaktkommandør i Bergen brannvesen.

Det var klokken 21.41 brannvesenet ble varslet om en eksplosjon, og en påfølgende brann, i en av silotankene på fabrikken. Siloen inneholder tørrfor som brukes i matproduksjonen.

— Brannen oppsto i forbindelse med påfylling av store sekker med maisstivelse, sier Preben Wallestad, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Eksplosjon i silotank

Mannskaper fra brannstasjonene i Arna og Åsane ble sendt av gårde, i tillegg til tre brannbiler fra sentrum. Politiet rykket ut med to patruljer fra stasjonene i Bergen Nord og Bergen sentrum.

— Innholdet i tanken er i utgangspunktet ikke farlig, men hvis du får en støveksplosjon, så kan det være farlig, sier Jargren.

Alle de ansatte ble evakuert og all trafikk ble stoppet inn mot fabrikken.

— Fabrikken går døgnet rundt, så det var folk der. Slik jeg forsto det, hadde Toro fått alle folkene ut. Uansett gjennomsøker vi nå bygningen, for å være helt sikre, og for å sikre at det ikke er fare for flere eksplosjoner, sier Jargren litt etter klokken 22.

En person ble skadet i den eksplosjonsartede brannen.

— Vi fikk melding fra Toro om en skadet person i første fase, og ambulanse rykket ut. Vedkommende skal ha fått en dør i seg, antagelig i forbindelse med eksplosjonen, sier Jargren.

Mann lettere skadet

Operasjonsleder Wallestad opplyser at en mann i 40-årene ble lettere skadet og tatt med til legevakt for kontroll, og at Arbeidstilsynet er varslet.

Rieber & Søn opplyser at de foreløpige meldingene sier at det går bra med den skadde.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Rieber & Søn, Hanne Dankertsen, var det en maismel-eksplosjon, og ikke en brann, som rammet fabrikken tirsdag kveld.

— Beredskapsplanen har fungert til fulle og industrivernet i fabrikken har samarbeidet godt med brannvesenet. Vi setter umiddelbart i gang våre undersøkelser for å finne ut hvordan denne ulykken kunne skje, sier Nina Skage, direktør for personal- og organisasjonsutvikling.

Tidligere tirsdag var det en arbeidsulykke på den samme fabrikken, da en person fikk hånden i klem i en kuttemaskin.

Publisert: