Skrudde opp utsendingstempoet

Statsråd Anders Anundsen (Frp) lovet at han ikke skulle prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn. Ferske tall viser at han har sendt ut flere enn forgjengeren Grete Faremo (Ap).

Publisert Publisert

SENDTE UT FOR MANGE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) lovet KrF og Venstre en snillere linje overfor lengeværende asylbarn. Nå viser det seg at han i sommer og høst kastet ut svært mange asylbarn sammenlignet med den forrige regjeringen.

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

BT har siden tirsdag forsøkt å få ut tall på hvor mange lengeværende asylbarn som er blitt sendt i 2013 og 2014.

— Vi sitter og teller manuelt. Det tar tid, sa Gunnar Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, fredag.

Det verken han eller statsråd Anders Anundsen (Frp) har sagt et ord om den siste uken, er at Justisdepartementet hver eneste måned har fått detaljerte rapporter om alle gjennomførte utsendelser av lengeværende asylbarn. Rapportene kommer fra Politidirektoratet (POD), og gjør rede for alle detaljer rundt hvem som er sendt ut. Rapportene bygger på tall fra Politiets utlendingsenhet (PU). Antallet returer av lengeværende er skilt ut særskilt. Lengeværende defineres av politiet som personer som har oversittet utreisefristen med mer enn 2 år.

Avfeide alle bekymringer

BT har fått innsyn i disse rapportene fra hele 2013 og seks av ti måneder i 2014. Tallene de inneholder er nedslående lesning for justisminister Anders Anundsen (Frp), som gjentatte ganger i Stortinget har forsikret opposisjonen om at utsendelsen av lengeværende barn ikke lenger har hatt prioritet, noe det hadde under de rødgrønne.

I løpet av de siste ti månedene Grete Faremo (Ap) styrte Justisdepartementet ble det sendt ut totalt 20 lengeværende asylbarn. Til sammenligning klarte Anundsen på bare tre måneder å sende ut 24 barn i samme kategori, viser politirapportene.

Tallene er svært problematiske for justisministeren. Da Venstre-leder Trine Skei Grande i oktober tok opp de mange meldingene som var kommet om at det ble sendt ut asylbarn i stort antall, avfeide han kritikken og viste til at Politidirektoratet hadde fått klar beskjed om at utsendingen av lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres.

- Vondt å tenke på

«Den forrige regjeringen sa i 2013 at saker som omfattet barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse, skal prioriteres. Vi har gjort det om, på den måten at det ikke er de som har vært her lenge, som skal prioriteres, men barnefamilier generelt», sa Anundsen.

Han uttalte også at det ville være uakseptabel opptreden overfor KrF og Venstre å sende ut signaler om at flere lengeværende skulle ut.

Venstres nestleder Terje Breivik er opprørt:

— Først og fremst gjør det vondt å tenke på at så mange, helt uskyldige barn som ikke skulle vært sendt ut, likevel er det. I tillegg understreker det ytterligere at det var høyst nødvendig å be justisministeren om å forklare seg for Stortinget, og at han på bakgrunn av det beklagde seg over Stortinget, sier Breivik.

Kritiserte politidirektøren

Det var KrF og Venstre som fikk presset gjennom i samarbeidsavtalen med de to regjeringspartiene at politikken overfor asylbarn skal mykes opp. I påvente avtalen som kom på plass i går kveld, har det vært enighet om at denne gruppen ikke skal prioriteres for utsendelse.

Tirsdag denne uken kunne derimot BT avsløre at Politiets utlendingsenhet ikke hadde fått med seg de nye politiske signalene fra regjeringen. Samme dag måtte Anders Anundsen møte i Stortinget. Der beklaget han hendelsen, men la skylden på Politidirektoratet for ikke å ha fulgt opp styringssignalene.

Også Erna Solberg kritiserte politiledelsen for ikke å ha fanget opp beskjeden fra regjeringen.

Høye tall i høst

Tallene BT har fått tilgang på viser at det i mars, april og mai 2014 ikke ble sendt ut en eneste lengeværende asylunge. Utover sommeren begynte derimot tallene å øke på. Det var også i denne perioden flere stortingsrepresentanter mottok en rekke bekymringsmeldinger om at noe ikke stemte.

I juli og august ble det sendt ut henholdsvis syv og åtte lengeværende, mens tallet i oktober var ni. BT har ikke fått tilgang på tallene fra september fra Justisdepartementet eller POD, trass mange forsøk. BT har via andre kilder fått opplyst at det skal ha vært svært mange uttransporteringer av lengeværende barn i nettopp september.

Også antall forhåndsvarsler til statsråden om forestående returer som kunne skape mediestøy, steg kraftig i høst. Anundsen fikk 39 slike varsel fra august til november i år, viser tall fra departementet. Dette indikerer at mengden kontroversielle utsendelser gikk kraftig opp, fordi statsråden skal ha melding om alle slik tilfeller.

Andelen ser ut til å ha økt

I mars 2013 vedtok de rødgrønne at lengeværende asylbarn skulle prioriteres i forbindelse med tvangsretur, og fra og med april samme år begynte PU spesifikt å registrere hvor mange av det totale antall utsendte barn som var lengeværende.

Frem til i dag har det vært usikkert om styringssvikten har fått noen konsekvenser. BTs tall viser derimot at antallet lengeværende som er blitt tvangsreturnert har økt under Solberg-regjeringen.

Mye tyder på at det samme gjelder andelen av lengeværende blant de utsendte. I de siste syv månedene Grete Faremo satt som statsråd i 2013, var 6,4 prosent av alle barna som ble sendt ut kategorisert som lengeværende. I den samme perioden i år, fra april til oktober, under justisminister Anundsens ledelse, var andelen lengeværende blant de utsendte barna på 9,9 prosent. Denne statistikken er vel å merke ufullstendig, fordi departementet ennå ikke har gitt fra seg tallene for juni og september i år.

Om Solberg-regjeringen hadde gjort som de lovet, skulle utsendingstrykket mot lengeværende barn ha blitt lettet, ikke skjerpet.

Regjeringen holder munn

BT har i to dager forsøkt å til et intervju med justisminister Anders Anundsen, uten å lykkes. Heller ikke statssekretær Jøran Kallemyr (Frp) vil uttale seg.

Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad reagerer.

— Jeg synes dette er svært alvorlig. Det kan virke som at Anundsen visste mer da han informerte i Stortinget. Hvis han gjorde det, noe som det kan se ut som, da er det merkverdig og alvorlig, sier Skjelstad.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fritidsbåt i sterk kuling sendte mayday: – Kunne gått galt

  2. Kraftig vind stopper to fergesamband

  3. Seilbåt slår inntil bygning ved Sandviksbodene

  4. Norge har inngått korona-avtale med IMF

  5. 27 pasienter døde etter feilmedisinering på sykehus: – Mange kunne vært reddet

  6. Branns kaptein: – Vi vet at vi har skuffet hele Bergen