- Skjerp dere, fotgjengere

Flere personer er påkjørt i gangfelt i Hordaland de siste dagene. Det er høysesong for fotgjengerulykker.

PÅKJØRSEL: En ung mann ble påkjørt i fotgjengerfeltet i Chr. Michelsensgate onsdag kveld.
Publisert: Publisert:
Les også

Alvorlig skadd etter påkjørsel

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

De siste dagene er flere personer kjørt ned mens de krysset veibanen i Bergensområdet. Blant disse er en 64 år gammel kvinne som er alvorlig skadet.Tall fra Statens vegvesen viser at november, desember og januar skiller seg ut som månedene hvor flest personer blir skadet eller drept i fotgjengerulykker. Dette er også årets mørkeste måneder.

— Det kan tyde på at ulykkestallet har sammenheng med mørket. Glatte veier fører normalt til at folk er mer forsiktige, og dermed at antall skadede går ned, forteller senioringeniør Tore Høyland Statens vegvesen.

Han mener bilister må være ekstra oppmerksom i denne perioden.

— Avpass farten ved gangfelt og bebyggelse, og kjør som om fotgjengerne ikke bruker refleks.

- Flinke løpere

Høyland oppfordrer også fotgjengere til å være forsiktig.

— Selv om du har rett juridisk sett, er du alltid den tapende part hvis du blir påkjørt. Vent til bilføreren viser tegn til å stoppe før du krysser veien, og bruk refleks. Det er en billig livsforsikring.

Operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt mener folk er veldig flink til å bruke refleksvest når de løper langs veien, men de samme folkene dropper gjerne refleksen når de går.

— Det er jo litt underlig. Husk at bilistenes sikt kan være veldig begrenset når det er mørkt og vått. Hvis det i tillegg kommer motlys fra møtende biler kan det være vanskelig å oppdagen en mørkkledd person på mørk asfalt.

Folk må skjerpe seg

— Det er mange fotgjengere som tenker at så lenge jeg ser bilen, ser sjåføren meg. Det er feil. Både fotgjengere og bilister må skjerpe seg, sier Arne Aase distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland.

Han sier mange kjører rundt med ett lys, dårlige vindusviskere eller frontruter som er skitne på innsiden.

Ifølge Aase er det 90 prosent sjanse for at fotgjengeren overlever en påkjørsel i 30 km/t, mens sjansen reduseres til 15 prosent hvis bilen kjører i 50 km/t.

— Derfor er det viktig å holde seg til fartsgrensen og å konsentrere seg om kjøringen fremfor mobiltelefon, musikk og kaffe.

Krasjer i dagslys

Totalt er 770 personer skadet eller drept i fotgjengerulykker i Hordaland fra 2004 til 2011. Slik beskrives lysforholdene da ulykkene inntraff:

Dagslys: 452

Skumring: 33

Mørkt, men med veilys: 192

Helt mørkt: 31

Uvisst lysforhold: 62

— Selv om det er dagslys kan sikten være dårlig på grunn av værforhold, påpeker Høyland som er leder for trafikksikkerhetsgruppen i Bergensprogrammet hos Vegvesenet.

Lysregulering

Han sier etaten har et spesielt fokus på sikkerhet rundt gangfelt. De to siste årene har rundt 20 gangfelt i Bergensområdet fått lysregulering. Det koster mellom 1 og 1,5 millioner kroner å få på plass trafikklys i et gangfelt.

— Dette er en liten sum i forhold til hvor mye sikkerheten øker. Hvis bilistene holder for høy fart i området er det aktuelt med fartsdumper. Det er enda billigere og koster rundt 50.000 kroner for én.

De ti siste årene har Vegvesenet også sett nærmere på sikkerheten ved de rundt 100 barneskolen i Hordaland. Flere steder er farten skiltet ned og det er lagt fartsdempere på strekningene.

Hva bør gjøres for å få ned antall påkjørsler? Si din mening.

Publisert: