Det var via appen «Find my Iphone» at Adrian fikk melding om at telefonen hans nå var i bruk i Irak.

Historien begynte i midten av juni da Adrian hadde vært på Bergenfest. Fra Olav Kyrres gate tok han en drosje fra Norgestaxi og hjem til Sædalen sammen med en kamerat. Underveis brukte han mobiltelefonen.

Fulgte telefonen via app

— Fem minutter etter at jeg var kommet hjem, oppdaget jeg at den måtte være gjenglemt i taxien, sier han.

20-åringen betalte taxituren med kort, men ba ikke om kvittering.

— Ved hjelp av appen så jeg at telefonen beveget seg mot sentrum samme ruten som drosjen hadde kjørt meg hjem. Jeg ringte mitt eget nummer uten å få svar. Jeg så samtidig at telefonen nærmet seg politistasjonen i sentrum, og antok at drosjesjåføren var på vei dit for å levere den inn, sier Adrian Rendell.

BEVISET: Den svarte prikken i denne skjermdumpen viser hvor Adrians telefon ble brukt onsdag i denne uken, nærmere bestemt i byen Arbil i Kurdistan.
Marita Aarekol

Anmeldte saken

Så mistet han kontakten med telefonen sin. Dagen etter kontaktet han politiet. Telefonen var ikke levert inn der. Adrian anmeldte derfor saken til politiet. Han legger ikke skjul på at han mistenkte sjåføren for å ha beholdt telefonen, og kontaktet derfor Norgestaxi.

— De sa at de ikke hadde mulighet til å spore opp sjåføren, sier 20-åringen, som umiddelbart sørget for å sperre abonnementet sitt hos Telenor.

— Jeg slettet og endret også en del personlige opplysninger for å sikre meg mot at jeg ble utsatt for et id-tyveri, sier han.

Anbefaler sporing

Telenor sier til BT at de anbefaler kundene sine å installere sporingsapp på telefonene. Men effekten kan de ikke dokumentere.

— Både for iPhone- og Android-brukere så anbefaler vi å installere sporing. Men jeg vet ikke resultatet på hvor ofte man får telefonen tilbake. Det har vi ikke statistikk på. Jeg tviler på at det et stort antall, sier informasjonssjef i Telenor, Per Arild Meling.

Det er lite teleselskapet kan gjøre for kunder som har funnet telefonen sin igjen via sporing, eller som ønsker hjelp til å spore stjålne telefoner.

— Vi har ikke lov å spore fram en telefon uten godkjenning fra politiet. Det er uhyre sjelden at vi får forespørsel fra politiet. Det skjer for det meste i draps- og forsvinningssaker.

Kjøpte ny telefon

— Hvert eneste år forsvinner det ekstremt mange telefoner. Mobilen er nok på pallen over ting som blir oftest stjålet, forteller informasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Han anbefaler også folk om å bruke sporingsapp på telefonen, men presiserer at det beste er å ha den i en god lomme og passe godt på den.

— Det er et eller annet med nordmenn med mobil. Med en gang nordmenn kommer på restaurant så skal den opp av lommen og på bordet foran seg. Så klart dette er attraktivt for tyvene, sier Voll.

Adrian Rendell regnet ganske fort Iphonen som tapt, og kjøpte seg ny. Etter hvert glemte han hele saken. Inntil han denne uken fikk vite at telefonen var i bruk i Irak.

— Jeg må si jeg ble ganske overrasket, sier han.

Rendell kontaktet så politiet på ny.

— Jeg fikk beskjed om at de ikke kom til å dra til Irak for å hente den. Det forstår jeg egentlig godt, smiler 20-åringen.

Kvittering heretter

En ting har han i hvert fall lært.

— Heretter kommer jeg alltid til å be om kvittering når jeg tar drosje. Hadde jeg gjort det i dette tilfellet, ville det ha vært en smal sak å spore opp sjåføren i ettertid. Men samtidig bør drosjeselskapene ha et fullgodt system som sikrer at gjenglemte ting blir tatt vare på, og enten levert direkte tilbake til eieren, eller til politiets hittegodskontor, sier han.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med Norgestaxi.