Lill Inger Fors Paulsen mistet sønnen Mathias Fors Olsen en novemberdag for snart to år siden. I dag ble to sjefer i familieselskapet han jobbet for tiltalt for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Selskapet, Grunn og Fjell Entreprenøren, ble også ilagt forelegg for arbeidsulykken.

— Jeg er glad for at noen får ansvar for det som skjedde. Det er det jeg har tenkt på, at noen skal få sin straff, sier Paulsen.

- Grusomt tunge dager

Sønnen kjørte en 18 tonn tung dumper, som han ikke hadde sertifikat til, da anleggsmaskinen for utfor veien og havnet i elven. 20-åringen ble liggende i vann i opptil en time før han ble reddet opp igjen. To dager etter døde han på Haukeland universitetssykehus.

— Det er noen dager som er grusomt tunge. Å miste noen du elsker høyere enn deg selv, forstår du ikke før du selv er oppe i det, sier Paulsen.

Moren minnes hvordan Mathias snakket om alle maskinene han fikk kjøre. Han trivdes med det.

— Jeg syntes det var rart at han fikk kjøre dem, og tenkte at det var under kontrollerte forhold. Men han skulle jo aldri vært inne i den maskinen. Det skulle ikke være mulig å få kjøre en hjullaster bare fordi du har lyst. Det er rart de ikke spurte ham om det, sier hun.

Selskapet er ilagt forelegg på 400.000 kroner, i tillegg til totalt 450.000 kroner i erstatning til samboer, barn og foreldre. Selv avviser de alle anklager, både om forelegg og tiltalepunkt. Det er usikkert når saken vil gå for retten.

— Jeg synes synd på de i selskapet. Det kan ikke være greit å ha noens liv på samvittigheten, selv om ingen har drept ham. Men slik er det. Man må være seg sitt ansvar bevisst, sier Paulsen.

Mistet sønn, fikk barnebarn

Etter sønnens bortgang ble Paulsen bestemor til Amalie (nå 1), som aldri fikk se faren sin.

— Dagen hun ble født, var veldig vanskelig for meg. Når du mister noen slik, er det som verden forsvinner under føttene dine. Så blir hun født. Det er surrealistisk, sier Lill Inger Fors Paulsen.

Bestemoren får passe på Amalie så mye hun vil.

— Hun er en ekstra påminnelse på at han ikke er her lenger, det er slik det kjennes. Det er noen som sier at Gud ikke lukker en dør uten å åpne et vindu. Jeg er ikke så veldig religiøs, men det er noe i det.

ARBEIDSULYKKE: Mathias Fors Olsen døde etter at dumperen han kjørte havnet i elven. Han ble liggende i nærmere en time før redningen kom. ARKIVFOTO: EINAR AARRE