Jahr etter hoppsølvet: - Den største dagen i mitt liv

Marginer skilte Norge fra sitt første hoppgull i mixed-konkurransen.

Publisert Publisert

Line Jahr (til venstre) og Maren Lundby jubler etter sølvet i mixed-konkurransen. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

  • Kurt Haugli
  • Daniel Røed-Johansen
  • Pernille Ingebrigtsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FALUN/OSLO: Helt til siste nedslag var Norge med i kampen om gull i søndagens mixed lagkonkurranse. Før Norges ankermann, Rune Velta, skulle hoppe, var Tyskland bare 0,6 poeng foran Norge. Men det norske laget måtte til slutt ta til takke med sølvet — 2,3 unna gullmedaljen.

— Dette var stort å få til sammen med jentene, sier Rune Velta.

Kveldens mixed-konkurranse i hopp var Norges fjerde mulighet til å ta med seg en gullmedalje denne søndagen. Fra før av hadde Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Petter Northug og Finn Hågen Krogh sikret to norske lagsprintgull, mens kombinertguttene gikk inn til en sølvmedalje på stafetten.

Ledet etter førsteomgang

Norge stilte med Line Jahr, Maren Lundby, Anders Bardal og den ferske verdensmesteren Rune Velta i mixed-konkurransen.

Og førsteomgangen gikk strålende for de norske — som ledet foran Tyskland og Japan. Da hadde Line Jahr hoppet 93,5 meter, Anders Bardal 92,5 meter og Maren Lundby og sistemann Rune Velta 95 meter.

Gullkampen så da ut til å bli mellom Norge og Tyskland - hvor det skilte to og et halvt poeng. Ned til Japan på tredje var det 17,9 poeng.

Helt jevnt til siste hopp

Line Jahr startet andreomgang bra, og var strålende fornøyd med sitt hopp på 90,5 meter. Men også Tyskland hoppet godt og tok ledelsen etter én av fire hoppere i andre omgang.

Anders Bardal hoppet ikke så langt som man hadde håpet, og landet på 89,5 meter. Norge tok ledelsen, men etter Richard Freitags hopp var tyskerne tilbake i ledelsen - da 7,4 poeng foran Norge.

Maren Lundby leverte et mer enn godkjent hopp på 91,5 meter, men tyskerne fortsatte også den gode hoppingen, og beholdt ledelsen. Men før Veltas sistehopp skilte det bare 0,6 poeng mellom de to nasjonene.

Det norske laget jubler sammen med Rune Velta. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Og kampen mellom tyske Severin Freund og Rune Velta var det til slutt Freund og Tyskland som vant. Hopplandslagets nye gullgutt hoppet hele 95,5 meter, men Freund svarte med et hopp på 96 meter. Etter noen lange sekunder viste resultattavlen at Tyskland var foran med 2,3 poeng, og de tyske tilskuerne kunne juble for gull nummer to denne VM-dagen.

— Ingen selvfølge

Selv om Norge tapte ledelsen fra den første omgangen, var sølv likevel over all forventning. I målområdet var det to som var gladere enn de fleste: Maren Lundby og Line Jahr.

For dem var dette en seier.

— Det her er den største dagen i mitt liv, fastslår en ekstatisk Jahr.

Jahr (31) har vært med på hele reisen skihopp for kvinner har vært gjennom de siste årene. Lundby (20) representerer fremtiden.

— Det var ikke akkurat en selvfølge at vi skulle ta medalje i dag. Vi er kjempefornøyde med at vi greide å snu trenden og virkelig vise litt av det vi er gode for, sier Lundby.

Norges sølvlag med Rune Velta, Maren Lundby, Anders Bardal og Line Jahr. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Duoen slo virkelig tilbake etter VM-åpningen i normalbakke. Da ble det stusslige 15.— og 19.-plass på Lundby og Jahr, og skuffelsen sto skrevet i ansiktet på dem i etterkant.- Dette betyr mye for meg og det betyr mye for laget. Jeg, Line og trenerne fortjener dette, sier Lundby.

Vil ha øvelsen i OL

– Vi taper ikke gullet, vi vinner sølvet, fastslo NRK-ekspert Johan Remen Evensen rett etter rennet.

Mixed lagkonkurranse er fersk i VM-sammenheng. Under rennet i går kveld var det en svært glissen tribune, og VM-festen fra tidligere på dagen hadde dempet seg kraftig. Sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen mener det er en øvelse med et stort potensial.

— Dette går rett hjem hos folket. Kanskje ser vi denne konkurransen i 2018, og da er neste steg tatt for integreringen av jenter i hoppsporten, sier Bråthen til Aftenposten.

— Jeg har fått signaler om at mixed-konkurransen fungerer bra, at FIS (Det internasjonale skiforbundet, journ.anm.) er fornøyd med det, og det tipper jeg vi får høre etter denne konkurransen også. Det var tett og mange fine, lange hopp, og da tenker nok IOC at det kan være lurt å ha med på programmet, utdyper Norges sportssjef.

Resultater:

1. Tyskland 917,9 poeng

2. Norge -2,3

3. Japan -29,6

4. Østerrike -48,4

5. Slovenia -49,5

6. Russland -126,1

7. USA -128,6

8. Frankrike -144,7

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. Russebuss frastjålet lysanlegg verdt 40.000 kroner

  4. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  5. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  6. – Slik burde vi heller reagert på korona