Nestleder: – Vi fortsetter i Kurts ånd

Politisk nestleder Ørjan Holm ser ikke for seg større forandringer i Miljøvernforbundet etter Kurt Oddekalvs død.

Ørjan Holm i Norges Miljøvernforbund er politisk nestleder og har vært med siden oppstarten i 1993.
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Mandag kveld bekreftet politiet at det var Kurt Oddekalv som ble funnet død i Bahusvatnet i Hausdalen i Fana. Han ble funnet etter at spor ble sett ute på isen – spor som skal ha sluttet ved en råk.

Oddekalv ledet Norges Miljøvernforbund (NMF).

– Vi har mistet en stor miljøkriger, skriver forbundet i et minneord som ble lagt ut tirsdag.

Samme dag kom forbundet med en fellesuttalelse til mediene om veien videre. Der heter det blant annet at «forbundet skal bestå og fortsette sitt arbeid i tråd med det engasjementet Kurt har hatt».

Kurt Oddekalv avbildet i en BT-reportasje i 2019, uken før han fylte 62 år. Han hadde da måttet trappe ned etter to slag og var 60 prosent ufør. – Så nå jobber jeg vel like mye som dere. Skjønner du? sa Oddekalv om det.

– Stort tap

Det samme sier Ørjan Holm. Han er politisk nestleder i forbundet og har vært med siden starten for snart 30 år siden. Nå holder han til i Tromsø og er også regionleder.

Holm ble kjent med Oddekalv da begge fjernet olje i Sognefjorden etter et tankskipsforlis høsten 1989.

– Jeg hørte om den ulykken og så Kurt på forsiden av en avis. Han uttalte noe om at oljen skal vekk. Der og da ble jeg engasjert i miljøarbeidet, sier Holm.

– Kurts død er selvsagt et stort tap for oss. Men jeg ser ikke for meg at det blir større forandringer i forbundet. Vi jobber videre og fortsetter arbeidet i hans ånd. Og vi står sterkt.

Les også

Kurt Oddekalvs liv i bilder

Holm synes det er altfor tidlig å gå inn på lederspørsmålet, og vil kun si at ny leder skal velges i henhold til vedtektene.

– De blir en demokratisk prosess å få valgt ny leder. Men vi har en strategi og en plattform og en idealisme som vi er ganske samkjørte på, og vi kjører på som vi har gjort. Vi er midt i en miljøkrig og må fortsette.

Han sier Oddekalv hadde en arbeidsenergi og -kapasitet uten sidestykke, og betegner han som kreativ, dyktig og grei – og en god kompis.

– Og litt sprø. Som alle andre. Nå må vi få lande litt, så får vi se hva som blir våres trekk videre.

Oddekalv ble funnet i Bahusvatnet i Hausdalen mandag.

– Ha respekt for familien

En annen som jobbet tett med Oddekalv i mange år er Anders Løberg, informasjonsmedarbeider og saksbehandler i NMF. Med gråt i stemmen forteller han om en strøm av kondolansemeldinger til forbundet etter dødsfallet.

– Folk sender hjerter og bilder og minner fra tiden med Kurt. Mange likte det han sto for, og det er vi veldig glade for.

Løberg minnes de mange turene han hadde sammen med sjefen.

– Jeg reiste mye rundt med ham, det kan du trygt si, og vi gjorde mye rart sammen. Det var alt fra FNs klimakonferanse på Bali, til at vi ga bort tre bøfler til de eldste Lakota siouxindianerne med grått hår i Pine Ridge. Det var på gården som ble brukt i Kevin Costner-filmen «Danser med ulver».

Hva Oddekalvs død vil bety for forbundet, mener Løberg er litt tidlig å bringe på banen.

– Dette er et sjokk for alle, og vi må ha respekt for familien hans. De må få fordøye dette og si det de vil si først. Kurts sønn er jo også organisatorisk nestleder og har jobbet med faren hele livet, poengterer Løberg.

Ønsket fornuft

Han ser for seg visse omorganiseringer av forbundets drift, men vil ikke være konkret. På spørsmål om hvor forbundet står om ett år, svarer Løberg at de vil ha «tonnevis av medlemmer».

– Miljøkampen øker nå og det begynner å røre på seg. Kurt har vært en tydelig stemme oppi dette og gått opp sporet. Andre har bare gått etter, og tidvis tatt æren for det som Kurt og forbundet har gjort, sier Løberg.

– Han brukte originale innfallsvinkler for å få oppmerksomhet og tok aldri et nei for et nei. Det som er helt klart, er at vi vil fortsette å være aggressive på miljøarbeidet.

Løberg har festet seg ved ett bestemt ord som Oddekalv ifølge ham brukte mye: fornuft.

– Han ønsket fornuft inn i det vi gjør og mindre hype. At vi ser etter de fornuftige løsningene, ikke løper etter klimatiltak som sauer. «Fornuft» var det siste, nye nøkkelordet han ga til meg for miljøkampen, og jeg er helt enig i det.

Løbergs visjon for arbeidet videre er blant annet at de får satt en stopper for havvind, at de får geotermisk energi på dagsordenen og at de bidrar til å få Fedje-ubåten hevet.

– Jeg er sikker på at ubåten blir hevet. Kurt sto på kontinuerlig med den.

Publisert
  1. Norges Miljøvernforbund
  2. Miljø og klima
  3. Havvind
  4. Ubåt

Les mer om dette temaet

  1. – Rett fra skogen og rett fra leveren. Naturen trengte en fyr som ham.

  2. – Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det

  3. Han snøvlet og klarte ikke bestille biffsnadder. Da forsto Kurt Oddekalv at han hadde fått et nytt hjerneslag.

BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN