Armauer Hansens hemmelige slekt

Han fyller 100 år på torsdag, Otto Hansen. - Derfor er det på tide jeg forteller sannheten, sier han. - Jeg er den siste av Armauer Hansens hemmelige barnebarn.

  • Finn Bjørn Tønder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Ved siden av Edvard Grieg er det ingen bergensere som er blitt mer berømt i verden enn Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841-1912). Så var det da også han som oppdaget leprabasillen og dermed var den viktigste bidragsyteren til å få bukt med den grusomme sykdommen spedalskhet.

Det har vært skrevet mye om Armauer Hansen. Og om slekten hans. Det vil si kun den offisielle, som slutter med barnebarnet Johanne-Margrethe Armauer Hansen Patrix og hennes barn i Paris.

Nå vil Otto Hansen at det skal handle om den hemmelige delen av slekten til leprabasillens oppdager. På tampen av sitt innholdsrike liv vil han at Bergens Tidende skal trekke frem Theodora Bernhardine Hammer (1843-1871) og ikke minst sønnen hennes, Anton Johan Angell Hansen (1869-1944).

Theodora var tjenestepike i Sandviksveien og bodde ikke så langt fra Gerhard Henrik Armauer Hansen i Dreggen. En eller annen gang må de ha blitt kjent. Og resultatet ble en barnefødsel 9. mars 1869 på Fødselsstiftelsen i Bergen. Trolig en skandale i datidens Bergen. Paret var nemlig ikke gift, og ble det heller ikke etter at Anton Johan kom til verden.

Tok på seg farskapet

Flere attester og papirer fra 1800-tallet beviser at den berømte legen tok på seg farskapet i 1869. Fire år senere oppdaget han leprabasillen og giftet seg første gang. Men sønnen Anton Johan hadde han neppe kontakt med senere i livet.

— Han må ha kjent til oss. For en gang stoppet han min bror Henrik i Marken, og sa at han måtte hilse hjem til min far, forteller Otto Hansen til Bergens Tidende.

— Vi snakket imidlertid aldri om hvem som var farfaren vår. Vi visste det. Men sånt skulle man ikke snakke om. Far var uekte barn. Det het det den gangen. Men han var likevel alltid stolt over hvem han var sønn av. Selv om Armauer Hansen aldri betalte noe for sin uekte sønn, sier Otto.

Satt bort

Det gikk ikke bra med tjenestepiken som fødte Armauer Hansen en sønn i 1869. Knappe to år etter fødselen, 26. februar 1871 dør hun på Rosenberg Asyl i Øvregaten og gravlegges fra Korskirken, knappe 28 år gammel. Det viser opplysninger Otto Hansens sønn, Arnfinn Angulf Hansen har skaffet BT. Han sitter også på papirene som beviser slektskapet med Armauer Hansen.

Hvor ble det så av Anton Johan Angell Hansen?

Allerede seks måneder gammel ble han satt bort til eldre pleieforeldre på gården Ytre Hordvik i Åsane. Der ble han til han sto konfirmant i 1884. Så dro han til Bergen hvor han først jobbet på en gardinfabrikk, før han ble fyrbøter på en av fjordabåtene.

10 år senere gifter Anton Johan seg i Nykirken med Andrine Bastedatter Larsen fra Lindås. Paret åpnet butikk i Markens Tverrgate. Sammen fikk de ni barn. To døde tidlig. Og høsten 1912 skjer det enda en tragedie i Armauer Hansens «uekte» sønns liv. Hans elskede Andrine går bort. Som 43-åring blir han enkemann med syv gjenlevende barn.

— Det var et stort slag for han. Og han ville bort fra sorgen. Derfor solgte han alt i Bergen og dro til Stavanger, hvor han startet som kjøpmann igjen. Flere av barna satte han etter hvert bort. Jeg og min eldre bror havnet i Austrheim, og savnet alltid vår far. Men vi holdt kontakten og har alltid vært glad i ham, sier Otto Hansen til BT.

Gravstøtten forsvant

På Anton Johan Angell Hansens gravstøtte i Stavanger ble det opplyst at han var sønn av leprabasillens oppdager. - Han var veldig stolt av sin far, selv om han sa at vi aldri skulle snakke om det. Da han døde ville vi hedre ham med å fortelle sannheten på gravstøtten, forteller Otto.

Det rare var at gravsteinen ble fjernet etter 20 år, uten at de pårørende i Bergen fikk melding om det.

— Hvorfor vil du nå, som den siste gjenlevende av Anton Johan Angell Hansens barn, ha det kjent at han var sønn av leprabasillens oppdager?

— For min far var det flaut å være et såkalt uekte barn. Samtidig var han meget stolt over hva hans far hadde utrettet. Jeg tror han ville likt at det ble offentlig kjent hvem faren hans var, sier den tidligere gartneren på Blomstertorget i Bergen. Han er også viden kjent i distriktene som såkalt selvstendig predikant og etterspurt taler i bedehus og møtelokaler.

ENDELIG: Endelig skal det bli kjent at min far var Aremauer Hansens sønn, sier 100 år gamle Otto Hansen. Bak han sitter også hemmlige slektninger av leprabasillens oppdager, fra venstre Anita Molvik Muller med datter Julie, Mona Holme Gundersen, Benedikte Holme, Bjørg Olaussen, Jarle Holme, Britt Elly Holme, Arnfin Angulf Hansen og Solveig Habbestad.
LIKHET?: Gerhard Henrik Armauer Hansen i sine yngre dager. Det kom aldri noen leger etter han i min slekt, sukker Otto. Men sønnen min minner litt.
BEVIS: Ett av flere bevis på at Anton Johan var sønn av Armauer Hansen.
Publisert: