- Et fantastisk år

Olympiatoppen er storfornøyd med prestasjonene til det første kullet med idrettstalenter på toppidrettslinjen i Åsane.

  • Sindre Øye Helgheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Neste uke går 29 elever ut fra Åsane gymnas etter å ha fullført første året på den nye toppidrettslinjen. Sammen med Voss fikk Åsane de første offentlige videregående linjene for unge idrettstalenter da dørene åpnet i fjor høst.

Det historiske vedtaket om to toppidrettslinjer i Hordaland skulle skape medaljevinnere, internasjonalt konkurransedyktige utøvere og sørge for ettervekst i idretter som har slitt med å få nye talenter. Voss fikk ansvar for 15 elever på vinteridrett, mens 30 elever i sommeridrett ble plassert på Åsveit, som ble valgt for sitt tilbud av idrettsanlegg i nærområdet.

Skryter av alle

Ti måneder senere tar vi praten med toppidrettskoordinatorer, lærere og trenere og ikke minst elevene, for å høre hvordan det første året har gått.

Se video: Intervju med elevene på toppidrettslinjen

— Totalt sett har det første året vært helt fantastisk. Jeg vil gi den kreditten til alle involverte å si at det har gått over all forventning. Sportslig har vi hatt en utrolig fin fremgang på alle elevene, skryter en engasjert Roger Gjelsvik i Olympiatoppen Vest-Norge.

Som toppidrettssjef har han hatt det sportslige ansvaret for elevene og trenerne på Åsane gymnas, og han var også en av de tidlige pådriverne for å få på plass toppidrettslinjene i Hordaland. Gjelvsik er imponert av resultatene elevene har vist det første skoleåret.

— Vi har fått flere fotballspillere og håndballspillere inn på alderstestemte landslag, og svømmere har også kommet inn på landslag. Utøverne på friidrett, orientering og kappgang har også vist flott fremgang og har fått flere medaljer det siste året, fortsetter han.

Bare en har sluttet

Han er spesielt imponert over hvor godt elevene har klart kombinasjonen av en full skoleuke, med i tillegg 12 timer trening på skolen.

— Det var noe vi var veldig spente på, hvordan elevene skulle takle en tøff uke. Men det har de taklet på en fantastisk måte. Her vil jeg også skryte av skolen som har lagt til rette for at elevene skulle kunne kombinere det å være idrettsutøver og skoleelev. Skolen har vært positiv hele veien, sier Gjelsvik.

Og Gjelsvik har grunn til å være fornøyd. Av 30 elever som begynte i høst, er det kun én elev som har måttet slutte i løpet av året. Blant de resterende 29 er det unge som i tilegg til en tøff trenings- og skoledag har lang reisetid, noen reiser så langt som til og fra Os hver dag.

Med 13 elever har fotballgruppen vært den største gruppen i linjen. Med seg har de hatt trener Stein Arve Lone, som til daglig er spillerutvikler i Løv-Ham.

Hør hva fotballelevene selv mener om det første året på toppidrettslinjen.

— Fotballguttene og fotballjentene har hatt et godt år. Det har vært en fin utvikling og stor fremgang for samtlige. De har tatt store steg på dette året, sier Lone.

Har blitt landslagsspillere

Og resultatene har ikke latt vente på seg. Samtlige fire jenter har debutert i Toppserien for kvinner det siste året og har fått mer og mer spilletid, og en av dem har vært inne på U17-landslaget. Blant guttene har Aleksander Slli kommet inn i landslagsvarmen etter at han begynte på toppidrettslinjen, og var eneste gutt fra Hordaland på uttaket i april. I tillegg har osingen Bjarte Haugsdal spilt seg inn på førstelaget til Os i 2. divisjon.

— Det er en litt tøffere vei for guttene å etablere seg i toppen. Men målet er å forme toppspillere som skal spille i Toppserien, Tippeligaen og Adeccoligaen - det er vårt klare mål, sier Lone.

Trener for kappgangelevene, Lisbeth Aalvik, har også sett elevene sine utvikle seg til utøvere i Norgestoppen det siste året.

Se videointervju med elevene fra kappgang, friidrett og orientering.

— Tilbakemeldingene fra resten av kappgang-miljøet har vært helt enorm. De har nesten ikke trodd den fremgangen de har sett hos guttene, forteller hun.

Resultatene så hun senest i helgen som var under nordisk og norsk mesterskap i kappgang i Strandebarm. Der tok Håvard Haukenes sølv i nordisk og gull i norsk mesterskap for juniorer, mens Pål-Erik Lund, som har vært ute mye av året med skade, tok en sterk fjerdeplass i nordisk. Treneren deres er ikke i tvil om hva fremgangen skyldes.

- Har alt å si

— De hadde ikke vært der de er nå uten det tilbudet de får på toppidrettslinjen. Jeg som trener kan jobbe med de hver eneste dag, og innen kappgang-idretten er det veldig viktig, sier Aalvik.

Hun får støtte av Bjarte Eikanger, som har fulgt de tre friidretts- og orienteringselevene.

— Vi har hatt en enorm fysisk fremgang først og fremst. Orienteringsløperne holder allerede godt seniornivå i Hordaland, mens friidrettsutøver Anders Huun Monsen har løpt til 8,47 på 3000 meter, noe som er meget bra, sier Eikanger.

Målet hans er å skape gode seniorutøvere, som kan konkurrere på et nasjonalt nivå og ta medaljer i norske mesterskap for senior.

— Toppidrettslinjen har hatt alt å si, aller viktigst det at de får treningen inn i skoletiden. Det er den rette måten å gjøre det på for å skape gode utøvere i den alderen, mener Eikanger.

Svømmetrener Finn Zachariassen har hatt ansvaret for fem svømmetalenter i bassenget i Åstveithallen. Han forteller at det er tøft å skape gode utøvere i svømmesporten, og mener eneste muligheten for å klare dette er å ta treningen inn i skolehverdagen til ungdommene.

Hør svømmeelevene fortelle om sine opplevelser fra første året på toppidrettslinjen.

Ser til USA

— Det som er fordelen med toppidrettslinjen er at elevene har egne treninger, der vi har mulighet for å følge opp utøverne på en helt annen måte. Elevene skal være høyt prioritert, i den alderen skal de også være det. For man skal gjøre mye i svømming for å gå en god karriere, sier Zachariassen.

Svømmerne hans har flere år igjen som juniorsvømmere, og Zachariassen vil sammen med kollega Kjartan Solvi jobbe for å lage grunnlaget for at de fem unge kan ta overgangen til å bli seniorsvømmere. Han mener toppidrettslinjen er eneste veien å gå for norsk toppidrett i Norge.

— Vi er tvunget til å tenke at skolen må involveres. Mine tanker er at i fremtiden må vi også se til det amerikanske college-systemet og få muligheten for toppidrett på universitetsnivå. I dag er ikke det norske skolesystemet lagt opp til å fostre toppidrettsutøvere, mener han.

Etablert seg i håndballtoppen

Håndballtrener Vidar Gjelsvik kan se tilbake på et år der samtlige av hans seks håndballspillere har jobbet seg inn i stallen til norske topphåndballklubber. Guttene er i ferd med å spille seg inn i Fyllingen og kommer inn i A-stallen fra høsten av, mens jentene alle har debutert for Tertnes og Åsane det siste året.

Se intervju med håndballelevene fra toppidrettslinjen.

— Sammenhengen mellom fremgangen og toppidrettslinjen er vanskelig å måle direkte. Men det er klart at de får muligheter andre på sin alder ikke får, og at ting blir veldig godt tilrettelagt for dem, sier Gjelsvik.

Han spår samtlige av sine elever en lys fremtid.

— De vil nå langt alle sammen, avslutter han.

Denne uken kom de neste 30 talentene til Haakonsvern for å introduseres til toppidrettsklassen de skal begynne i til høsten. Les mer om høstens toppidrettselever på Åsane-sidene i helgen.

Publisert
Toppidrettssjef i Olympiatoppen region Vest, Roger Gjelsvik, sparer ikke på skryten når han skal beskrive det første året for toppidrettslinjen i Åsane.
Svømmetrener Finn Zachariassen mener toppidrettslinjer også på Universiteter må bli en realitet i fremtiden.

Les mer om dette temaet

  1. Hør hva elevene selv synes

  2. Blodslit for skoleplass

  3. Åsane og Voss får toppidrettslinjer

  4. - Må dere spy? Flott!

BT anbefaler

Plutselig ble Bergen hvit. Sjekk bildene!

Det er sendt ut farevarsel for snøfall og forventet store mengder nedbør natt til tirsdag.

LES SAKEN