Seks personer hentet ut fra brennende hus

To voksne og fire barn ble sendt til Haukeland etter brannen i Ytrebygda. Fire av dem var bevisstløse da de ble sendt til sykehuset og tilstanden er kritisk.

Publisert Publisert

BRANN: Boligen i Skranevegen i Ytrebygda brant lørdag morgen. Foto: Eirik Brekke

I boligen i Skranevegen i Ytrebygda bor det en familie på syv personer. Seks av dem var til stede da det begynte å brenne. Tilstanden var kritisk for flere av dem da brannvesenet kom til stedet.

– Det pågår livreddende førstehjelp på fire personer. Det er en kritisk situasjon, sa operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til BT rundt klokken halv åtte lørdag morgen.

Meldingen om brannen kom 06.30. Samtlige beboere ble gjort rede for, og ingen er savnet i forbindelse med brannen.

– Alle de seks personene som oppholdt seg i huset er evakuert. Situasjonen er uavklart for dem som får førstehjelp. Hovedfokus nå er å redde liv, sa operasjonsleder Knappen.

Lørdag kveld er tilstanden fremdeles kritisk for de fire pasientene, opplyser politiet.

HELIKOPTERTRANSPORT: Hovedredningssentralen sendte redningshelikopter for å få ut rett helsepersonell til brannstedet. Foto: Eirik Brekke

– Livstruende skadet

Leder ved Bergen Sør politistasjon, Torgils Lutro, forteller at én voksen og ett barn kom seg ut på egen hånd fra boligen.

Røykdykkere fra brannvesenet hentet ut én voksen og tre barn. Disse fire var bevisstløse da de ble sendt til Haukeland universitetssjukehus.

Helse Bergen innførte i fjor ny mediepraksis og informerer ikke lenger om tilstanden til pasientene.

Lederen for Akuttmedisinsk avdeling i Helse Bergen, Øyvind Østerås, kan imidlertid bekrefte at det er snakk om voksne og barn som er sendt til Haukeland.

TIL SYKEHUS: Fire bevisstløse personer er sendt til sykehus etter brannen i tomannsboligen i Ytrebygda. Foto: Eirik Brekke

Lav terskel for behandling

Fire av dem ble sendt umiddelbart til Haukeland. De to andre var oppegående da nødetatene kom til stedet, men ble sendt til sykehuset seinere.

Alle er sendt til akuttmottaket på Mottaksklinikken som tar imot pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Østerås vil ikke gå nærmere inn på hvilken behandling pasientene nå får, men kan si følgende på generelt grunnlag:

– Det er veldig lav terskel for å starte opp behandling. Så trekkes det eventuelt tilbake hvis det ikke fører frem.

STOR UTRYKNING: Nødetatene rykket ut med store mannskaper til brannen i Skranevegen. Foto: Eirik Brekke

Fløy inn leger

Da meldingen om brannen kom, rykket brannvesenet ut fra tre stasjoner. Politiet kom med syv patruljer.

– Vi fikk fløyet inn leger med helikopter for å få rett helsepersonell på stedet, siden det var flere personer som var bevisstløse, sa operasjonsleder Knappen.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte redningshelikopter fra Florø for å bistå i forbindelse med brannen. En halvtime etter at de fikk meldingen, hadde brannvesenet slukket brannet.

– Det var mye røyk og nokså kaotisk på stedet da brannvesenet kom frem, sa fungerende vaktkommandør Morten Frantzen ved 110-sentralen lørdag morgen.

STOR INNSATS: Røykdykkere hentet ut fire av de seks personene som oppholdt seg i huset. Foto: Eirik Brekke

Vakthold på brannstedet

Ifølge BTs medarbeider på stedet var de ytre skadene på bolighuset nokså små etter brannen.

– Vi har vakthold på stedet, og har gått i gang med etterforskningen. Vi har snakket med flere vitner og naboer, sa operasjonsleder Knappen.

Ifølge Knappen var politiets kriminalteknikere i gang med innledende undersøkelser lørdag morgen, men kunne ikke undersøke selve branntomten fordi det fremdeles er for varmt.

Seinere på ettermiddagen forteller kollegaen hennes, Lutro, at det fremdeles bare er tatt bilder av åstedet.

– Det blir tidligst åstedsundersøkelser søndag.

Publisert