– Det er rart å være evakuert

Joakim Skråmestø og familien bor i et av nabohusene som er evakuert på grunn av brannen i gamle Skråmestø skule på Askøy.

Publisert:

VENTER: Joakim Skråmestø ser på brannen i den gamle skolen på Skråmestø mens han venter på å komme tilbake til huset sitt. Foto: Silje Katrine Robinson

Rundt klokken 10.30 fredag formiddag rykket nødetatene ut til en brann i gamle Skråmestø skule på Askøy. På grunn av propanflasker inne i bygget ble tre eneboliger i området evakuert.

– Det er ikke noe fare for at propanflaskene skal eksplodere, de vil brenne ut. Husene er evakuert på grunn av røyk og varme og for sikkerhets skyld. Det er ikke noen dramatikk og det er ikke definert en sikkerhetssone rundt bygningen som brenner, sier operasjonsleder ved Vest politidistrikt Svein Rune Halleraker ved 11.00-tiden.

OVERTENT: Den gamle skolen var overtent da brannvesenet kom til stedet. Foto: Silje Katrine Robinson

Håper å komme snart tilbake

Joakim Skråmestø (21) så brannen fra huset sitt og gikk ut i veien for å se hva som skjedde.

– Huset vårt ligger oppå en haug, så vi så brannen. Da jeg sto ute i veien og så nedover var vi cirka 50 meter fra brannen, forteller han.

Sammen med foreldrene og fem søsken bor han i huset som ligger rundt 200 meter fra skolen som brant.

– Det tok vel et kvarter før vi fikk beskjed om at vi måtte evakueres. Det er rart å være evakuert. Jeg får ikke gå inn i huset mitt og jeg frykter at noe skal eksplodere i bygningen som brenner.

Skråmestø er ikke redd for at det skal begynne å brenne i sitt eget hus.

– Jeg tror ikke brannen treffer vårt hus, men jeg håper vi snart få komme tilbake til huset.

DYNKET BYGGET: Brannvesenet driver nå etterslukking av den gamle skolen. De har dynket bygget slik at det skal brenne kontrollert ned. Foto: Silje Katrine Robinson

Ikke meldt om savnede personer

I 11.00-tiden meldte innsatsleder for brannvesenet huset som tapt.

– Bygget er overtent og de driver nå med utvendig slukking. Det er vindstille, så det er ikke meldt om spredningsfare, sier Helge Lund ved 110 Hordaland på dette tidspunktet.

Han forteller at det ikke er meldt om savnede personer.

– Vi har evakuert tre eneboliger, men det er et ukjent antall personer som er evakuert, sier operasjonsleder Halleraker.

MYE RØYK: Gudmund Konglevoll er utrykningsleder fra Laksevåg. Han forteller at det var sterk strålevarme og mye røyk fra bygget. Foto: Silje Katrine Robinson

Hindret spredning

Utrykningsleder fra Laksevåg brannstasjon, Gudmund Konglevoll, forteller ved 12.00-tiden at ressurser fra Askøy, Laksevåg og Hovedstasjonen ble satt inn.

– Bygget var overtent da vi kom frem. Vi har fått hindret spredning til tre campingvogner som sto ti meter unna bygget, og til andre bygg i nærheten. Det var sterk strålevarme og mye røyk, sier Konglevoll.

Han forteller at de ikke kunne gå til innsats med røykdykkere fordi huset var overtent og at de måtte stå på sikker avstand for ikke å få skorsteinen eller husvegger over seg.

– Ikke sjanse til å redde bygget

– Vi har ikke hatt sjanse til å redde bygget. Propanflaskene som var inne i bygget er brent opp og vi tok også bort fire propanflasker fra campingvognene, sier Konglevoll.

Brannvesenet fra Laksevåg og Hovedstasjonen returnerte like over klokken 12.00.

– Askøy brannvesen driver fortsatt etterslukking og det vil de gjøre utover ettermiddagen. Vindretningen har vært gunstig i forhold til giftig røyk mot bebyggelsen i nærheten.

Publisert: