16 års ventetid er over

Regjeringen bevilger syv millioner til utredning av tinghuset.

Publisert Publisert

NESTE STEG: 16 år har gått siden konklusjonen om at en rehabilitering av Bergen tinghus er nødvendig. Nå kommer millionene som kreves for en utredning. Foto: LEIF GULLSTEIN

16 år har gått siden Justisdepartementet i 1998 konkluderte med behov for nytt bygg til Gulating lagmannsrett og rehabilitering av Bergen tinghus til tingrettene.

I statsbudsjettet som legges frem onsdag, kommer det frem at det nå bevilges syv millioner kroner til en konseptvalgutredning av bygget. Utredningen vil avklare om man skal bygge nytt tinghus, drive videre med et oppusset bygg eller flytte ut av lokalene og inn i et eksisterende bygg.

Les også

Følg budsjettet direkte

— Det blir bevilget midler til utredningen. Flaskehalsen er fjernet, og man kan endelig komme et steg videre i denne prosessen, sier stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) til BT.

Prislapp: 800 millioner kroner

I budsjettet er det satt av syv millioner kroner som skal brukes på utredningen de neste to årene. Arbeidet vil trolig komme i gang om få måneder, og en avgjørelse ligge kort tid etter at utredningen er gjennomført.

Prisen for en rehabilitering av bygget fra 1933, er allerede estimert til å koste omkring 800 millioner kroner. Omkring samme sum er også beregnet å være kostnaden for et nytt bygg. Dette, sammen med dagens forhold i tinghuset, gjør at det knyttes stor usikkerhet til hva som blir fremtiden for bygget.

- Nederlag hvis det blir kjøpesenter

Vielser og rettssaker kan bli byttet ut med handleposer og butikker i løpet av få år, dersom konklusjonen blir at huset ikke skal benyttes videre på samme måte som i dag.

— Personlig håper jeg at man skal klare å opprettholde tingrettsfunksjonen i bygget. Det er en monumental bygning i Bergen, og håpet er at det kan bli like flott innvendig. Det ville vært et nederlag om dette bygget skal ende opp som et kjøpesenter i stedet for et tinghus, sier Frølich.

Betyr dette at Bergen om få år kan stå med et helt nytt tinghus?

— La oss håpe at vi står med et nyoppusset og funksjonelt tinghus. Én ting er i alle fall sikkert: Hadde ikke denne bevilgningen kommet på plass, hadde ting stått på stedet hvil en god stund til.

- Elendig inneklima

Det er allerede brukt nærmere 20 millioner i prosessen med Bergen tinghus. Stortingsrepresentanten understreker at det var viktig å nå komme videre i saken, før arbeidet som er gjort blir utdatert. Ifølge Frølich er det heller ingen tvil om at behovet for å gjøre noe med bygget, er stort.

— Det er nokså ubrukelige arbeidsforhold i tinghuset per dags dato. Man trenger ikke en gang være allergiker for å forstå at inneklimaet er i elendig forfatning. Per i dag er bygget at en slik standard, at det ikke virker som en veldig hensiktsmessig arbeidsplass for hverken advokater eller andre. De som jobber i huset har gjort en god jobb i å gjøre oss oppmerksomme på hvor ille situasjonen faktisk er, sier han.

- En kjempestor lettelse

Sorenskriverne Kari Johanne Bjørnøy og Håkon Rastum på tinghuset, kunne onsdag slippe jubelen løs.

— Per i dag er ikke bygget i en slik stand at sikkerheten er ivaretatt, så dette er en kjempestor lettelse. Nå kan vi endelig komme et steg videre, sier Bjørnøy, mens Rastum smiler bredt.

— Dette var utrolig flotte nyheter, sier sorenskriveren.

Hverken Bjørnøy eller Rastum er sikre på hva som vil være det beste resultatet, når man i løpet av de neste to årene skal avgjøre om tinghuset skal restaureres eller om man skal flytte til et annet bygg.

— Ser man kun på driften, så kan nok et nybygg være et vel så bra alternativ som en rehabilitering. Men vi ser også store fordeler med å bli værende her. En utredning får avklare hva som er best å gjøre, sier Bjørnøy.

Prioritert foran Stavanger

Også Stavanger venter på en avklaring rundt situasjonen med sitt tinghus. Men så langt er det kun Bergen som får midler til en utredning.

— Signalet er ganske tydelig; regjeringen ser situasjonen i Bergen tinghus som prekær, sier stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H) til BT.

Publisert

LETTET OVER MIDLER: Sorenskriverne Kari Johanne Bjørnøy og Håkon Rastum på tinghuset, kunne onsdag slippe jubelen løs. Foto: LEIF GULLSTEIN

VIL IKKE HA KJØPESENTER: - Personlig håper jeg at man skal klare å opprettholde tingrettsfunksjonen i bygget. Det ville vært et nederlag om dette bygget skal ende opp som et kjøpesenter, sier Per Christian Frølich (H). Foto: MARIE HAVNEN