Kvinne tatt for overlagt drap åtte måneder etter at mannen døde

Politiet mener kvinnen (30) forgiftet ektemannen Helge Ove Irgens i fjor sommer. - Det var et sjokk å høre om dødsårsaken, sier døtrene hans.

TATT: Politiet slo til da kvinnen (innfelt) i 30-årene landet på Gardermoen. Nå er hun siktet for overlagt drap på sin ektefelle.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdag ble en 30 år gammel kvinne pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen i en nøye planlagt politiaksjon.

Kvinnen er filippinsk statsborger, og bodde inntil i fjor sommer i Sund kommune. Hun er siktet for å ha tatt livet av sin norske ektemann, Helge Ove Irgens (61).

Siktelsen lyder på overlagt drap.

Hun er sterkt preget og i sjokk

Jannicke Keller-Fløystad, kvinnens forsvarer

— Politiet mener at drapet skjedde ved forgiftning, nærmere bestemt ved bruk av kullos og medikamenter, sier lensmann Helge Stave ved Askøy, Sotra og Øygarden lensmannskontor.

Funnet død

Det var 25. juni i fjor at Irgens ble funnet død, på soverommet i deres felles bolig.

Les også

Politiet: Helge Ove (61) ble forgiftet av konen

Les også

Konen varslet selv om dødsfallet

Dødsfallet ble betraktet som uventet, og avdøde ble derfor rutinemessig sendt til obduksjon. Politiet rykket også ut til boligen og gjennomførte en åstedsundersøkelse samme dag.

Først flere måneder senere forelå det endelige resultatet av undersøkelsene. Analyser viste da at Irgens trolig døde som følge av kullosforgiftning. I tillegg skal blodprøver ha påvist andre, beroligende stoffer.

ÅSTEDET: 61-åringen ble funnet død i parets bolig i Telavåg i Sund.

En av politiets teorier tidlig i etterforskningen var at mannen ble drept, og at han ble dopet ned i forkant av selve drapshandlingen, får BT opplyst.

– Det var et sjokk å høre at det var kullosforgiftning som var dødsårsak. Vi er lettet over at det er en pågripelse i saken. Vi har aldri trodd at dette var et selvmord, sier Irgens' døtre til VG.

Elektroniske spor

Etter hvert fremsto mannens kone som hovedmistenkt.

I oktober i fjor fikk politiet tingrettens velsignelse til å ransake stedet der konen oppholdt seg. Kvinnen var da i utgangspunktet formelt siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

Hun har også bodd et annet sted i Norge, der hun har nær familie.

Dette har vært en langvarig etterforskning

Helge Stave, lensmann

— Jeg ønsker ikke å gå i detalj rundt hvordan vi har jobbet i denne saken, men dette har vært en langvarig etterforskning hvor vi har hatt bistand fra ulike hold, blant andre Kripos, sier Stave.

Erkjenner ikke straffskyld

Norge har ingen utleveringsavtale med Filippinene. Kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, bekrefter at hun kom til Norge av egen fri vilje, etter å ha feriert en stund i utlandet.

— Hun reiste til sitt opprinnelige hjemland i desember i fjor, og hadde returbillett. Hun var til og med i kontakt med politiet for å avklare om det var aktuelt med ytterligere avhør før hun dro, sier forsvareren.

Kvinnen har forklart at hun ikke har noe som helst med dødsfallet å gjøre.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld på det nåværende tidspunkt. Hun er sterkt preget og i sjokk over å ha blitt siktet for et så alvorlig forhold som overlagt drap, sier Keller-Fløystad.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Svært spesiell sak

Da kvinnen tirsdag denne uken kom tilbake til Norge etter det to måneder lange oppholdet i Filippinene, ble hun pågrepet ikke mange minuttene etter at hun gikk av flyet.

— Dette er en svært spesiell sak som samtidig gir oss en solid påminnelse om hvorfor det er så viktig at politiet rykker ut til uventede dødsfall, sier lensmann Stave.

- Hvorfor gikk det så lang tid før politiet pågrep kvinnen?

— Etterforskningen har pågått i lang tid, og vi har jobbet intenst for å analysere og tolke de bevis som etter hvert har kommet inn. Først nylig hadde vi tilstrekkelig grunnlag for å beslutte siktelse og pågripelse av en person, sier Stave.

- Veldig godt politiarbeid

Det siste året har særlig hans lensmannsdistrikt fått kraftig kritikk for måten politiet håndterte Monika-saken på. Denne gangen føler Stave seg sikker på at politiet har gjort en grundig jobb.

— Jeg er stolt av gruppen som har jobbet med denne saken. Dette er veldig godt politiarbeid, sier lensmannen.

Kvinnen vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag, opplyser politiet.

FUNNET DØD: Helge Ove Irgens ble funnet død i sin egen bolig i Sund i fjor sommer. Nå er konen siktet for drap.
«LANG TID»: - Etterforskningen har pågått i lang tid, og vi har jobbet intenst for å analysere og tolke de bevis som etter hvert har kommet inn, sier lensmann Helge Stave ved Askøy, Sotra og Øygarden lensmannskontor.
Publisert: