Her bygger de hytten du kan overnatte i, og det er gratis

Arkitektstudentene i Bergen vil få flere familier ut i naturen.

Publisert:

ARKITEKTTEGNET I SKAUEN: Andreårsstudentene Ingrid Jordheim, Anders Dommerud Tellefsen, Andrea Ellefsen og Christian Solbakken har siden februar jobbet med den nye hytten - ved Langevatnet i Munkebotn. Foto: GIDSKE STARK

Byggverket er virkelig i ferd med å ta form ved sørenden av Langevatnet, i Munkebotn i Sandviken.

Taket er satt sammen av 63 trekantede bjørkefinérplater, alle ulike og saget ut av en datastyrt fres for å få alle vinklene riktige.

Platene er igjen dekket med tre lag flatpresset bjørkebark — eller never, om du vil. Derav også navnet på prosjektet.

Pyntekant

— Never er jo et veldig gammelt og veldig tradisjonelt materiale til taktekking. I dag ser vi never nesten utelukkende brukt som pyntekant nederst på taket, når noen skal late som om de har et ekte nevertak, sier Andrea Ellefsen.

Hun er en av de 15 arkitektstudentene fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS) som siden februar har jobbet med å bygge hytten.

— Noe av poenget med prosjektet er å bruke never på en ny måte i vår tid, sier hun.

Før jul var det student Ingrid Jordheim som utviklet konseptet for hytten. Så ble halve klassen koblet på for å jobbe videre med ideen. Siden da har bygget krympet betraktelig.

— Opprinnelig var det tenkt som et ti meter langt bygg, sier Jordheim.

Uansett om bygget er blitt mindre enn opprinnelig tenkt, har det vært en stor jobb å få fundamentert nybygget.

— Vi måtte dypt ned. Det var en evig kamp i regnet mellom støping og øsing, sier student Anders Dommerud Tellefsen.

Overnatting

Det største arealet under nevertaket har ikke vegger, og er tenkt som en plass der turgåere både kan raste og overnatte, nærmest som en fiks ferdig gapahuk.

Samtidig er en del av bygget et lite, isolert rom som - etter planen - skal kunne gi overnattingsplass til fire. Et stort vindu i overnattingskammeret skal vende ut mot Langevatnet bare et lite steinkast unna.

Les også

Tubakuba er blitt en megasuksess

Les også

Denne utsikten kan bli din for en natt

— Målgruppen er barn og barnefamilier. Rundt hytten er det en fin, naturlig lekeplass, sier Andrea Ellefsen.Og her kommer det beste: Å overnatte i det isolerte rommet er ment å bli et gratistilbud, der man kan bestille plass gjennom Grønn etat i Bergen kommune.

Grønn etat har også støttet prosjektet med 100.000 kroner, og latt studentene få velge akkurat det stedet de ønsket seg som tomt.

I tillegg har også fylkeskommunen gitt penger, og en del av materialene og forsyningene til hytten og byggegjengen er sponset av firmaer.

Lavt under taket

Én ting bør du vite før du eventuelt bestemmer deg for å legge turen og natten til hytten ved Langevatnet: Det er ikke snakk om noen unødvendig luksus her.

Du må ta med liggeunderlag, og grunnflaten er kun to ganger to meter. Takhøyden? 1,40 meter.

— Det blir et krypinn for voksne, og kanskje veldig gøy for barna, sier student Christian Solbakken.

Det er ikke første gang BAS-studentene forsyner byfjellene med nye byggverk. I fjor sto «Tubakuba» ferdig på Fløyen, ikke langt unna restauranten. Også den er et gratisovernattingstilbud.

Nå håper arkitektstudentene å få «Never» ferdig i løpet av mai, slik at den kan tas i bruk på ordentlig fra sommeren av.

Publisert: