«Hvordan går det med hjemmet mitt? Når kan jeg flytte tilbake?»

16 evakuerte får hjelp på Scandic. Dette er spørsmålene som er viktigst for dem.

Publisert Publisert

«OMSORG»: Politi og fire personer fra Bergen kommunes kriseteam er til stede på Scandic hotell på Kokstad. Der er også 16 evakuerte fra nattens brann i Bergen sentrum. - De trenger praktisk hjelp og omsorg. Vi kan utvide kriseteamet ved behov, sier Jørn Rande, leder for Bergen kommunes psykososiale kriseteam. Foto: RUNE NIELSEN

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Cirka klokken 08.45 torsdag kom en buss leid av kommunen til Scandic Bergen Airport Hotel.

I bussen satt 16 evakuerte etter nattens brann.

På hotellet ble de tatt imot av folk fra Bergen kommunes psykososiale kriseberedskap, ledet av Jørn Rande.

— Vi fikk først beskjed om at rundt 50 personer var på vei, men det ble så redusert, sier Rande.

Les også:

Les også

49 evakuert i storbrann

EVAKUERT: 49 personer ble evakuert i storbrannen. 16 av dem ble kjørt med buss til Scandic Bergen Airport Hotel. Foto: Odd Nerbø

— Har fått seg en støkkHan er ikke helt sikker på hvor de 16 bodde, men sier de har bodd nær brannen og at de nå har angivelig ubeboelige hus. Aldersspennet på de seksten er fra 20- til 60-årene, ifølge Rande.

— Flere av dem har opplevd de andre brannene i området i år. Det er spesielt traumatisk og vanskelig for mange. Brannalarmen satte en støkk i dem, sier Rande.

De til sammen fire i kriseteamet skal først og fremst hjelpe med praktiske behov. Så langt har ingen av de 16 evakuerte vist behov for krisepsykiatrisk oppfølging.

Rande opplyser at kommunen har avtale med spesialister om slike behov skulle oppstå.

  • Her kan du lese kommunens informasjon om oppfølgingen av evakuerte.

Praktiske behov

Eva Hille, informasjonsdirektør i Bergen kommune, sier dette om kriseteamets arbeid:

— I hovedsak dreier seg om å kartlegge praktiske behov, og hvem som har de største hjelpebehovene. Det er alt fra overnatting til kontakt med pårørende, eller kontakt med forsikring og andre etater. En del av hjelpen er også å få satt ord på det man har opplevd, sier Hille.

49 ble evakuert, og ifølge Hille fikk alle tilbud om oppfølging på krisehotellet.

— De 16 som ble med, er de som takket ja. Hva de øvrige evakuerte har gjort, kjenner jeg ikke til. Trolig har en del ordnet seg selv, sier Hille.

Les også:

Les også

Storbrann i Bergen sentrum

Skal avhøre vitner

Også politiet var torsdag formiddag på hotellet med «en god del» folk, opplyser Rande. En stor politibil sto da parkert like foran inngangen.

STORE SKADER: Flere hus er totalskadet etter storbrannen i Bergen sentrum torsdag morgen. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

— Politiet er her for å snakke med folk og få vitneutsagn. Vi samarbeider godt med dem. Det viktigste for ossi kriseteamet er å kartlegge behov og gi praktisk hjelp og støtte, sier Rande.- Når liv og helse er sikret, er det informasjon som er det største behovet. «Hvordan går det med hjemmet mitt? Når kan jeg flytte tilbake? Har jeg mistet noen ting?» Slike spørsmål er de viktigste for folk nå, sier Rande.

Til daglig er han leder for psykisk helse i Bergenhus bydel.

— De har flyktet ut i panikk. En ung mann hadde reddet ut en hund og en katt. Det er traumatisk å komme hit uten å ha sko engang. En kvinne sa hun manglet alt, hun kom barfot og fikk lånt seg en bukse på hotellet.

Ingen av de 16 evakuerte ønsket torsdag formiddag å snakke til BT om opplevelsene sine.

Les også:

Les også

Enorme skader etter storbrannen

Minst 14 må overnatte

På Kokstad-hotellet,Bergen kommunes eget «krisehotell», er Rande opptatt av tre hovedfaktorer:

  • Åskape trygge omgivelser.
  • Å gi verifisert informasjon.
  • Å dekke folks praktiske behov.
    — Dette er personer som har måttet forlate alt. Noen mangler mobil, noen mangler klær,enkelte er redde for viktige papirer de hadde i leilighetene,noen lurer på om de finner igjen passenesine førferien, sier kriseteamlederen.

I 10-tiden torsdag hadde Rande ikke full oversikt over alle behovene som er meldt inn fra de evakuerte. Behovsskjemaene fra den enkelte må først gjennomgås.

— Per nå ser det ut til at 14 av de 16 trenger å overnatte her på hotellet inntil videre. Hvor lenge, vet vi ikke, sier han.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tredje brannen på to måneder