Etterforskningen ferdig i Schaefer-saken

Flere personer i politi-ledelsen er mistenkt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Publisert Publisert

SA FRA: Robin Schaefers varsler om mangelfull etterforskning i Monika-saken, har fått store konsekvenser. Hordaland politidistrikt har vært gjennom flere granskinger, og en mann sitter i varetekt for å ha drept åtteåringen.

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Spesialenheten har siden 1. juli etterforsket Hordaland politidistrikts behandling av politimannen Robin Schaefer. 36 personer er avhørt, blant dem toppledelsen i politidistriktet. Etterforskningen er nå avsluttet, opplyser Halvor Hjelm-Hansen, leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt-Norge.

Ferdig før jul

— Det har vært en omfattende etterforskning, og vi har fått et bredt og godt bilde av hva som har skjedd. Jeg arbeider nå med innstillingen til sjefen for Spesialenheten. Den vil trolig bli sendt før jul, sier Hjelm-Hansen.

Robin Schaefer er politimannen som varslet om alvorlige mangler i etterforskningen av Monika Sviglinskajas dødsfall. Dødsfallet ble først henlagt som selvmord, men saken ble senere gjenopptatt. En mann sitter i varetekt, siktet for å ha drept den åtte år gamle jenten.

En granskingsrapport fra advokatfirmaet Wiersholm har tidligere slått fast at Schaefer ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse fra ledelsen etter at han varslet om svikten.

Avgjør straff

— Spesialenheten skal nå avgjøre om noen i politiet skal straffes for brudd på Arbeidsmiljøloven med grunnlag i den informasjonsinnhenting vi har gjort gjennom vår etterforskning, sier Hjelm-Hansen.

Samtidig er Wiersholm i gang med en ny granskingsrunde av Hordaland-politiet. Denne gangen skal advokatfirmaet undersøke hvordan ledelsen behandlet fire andre varslere i politidistriktet. Disse sakene er imidlertid ikke en del av Spesialenhetens etterforskning.

— Hvorfor etterforsker dere ikke om det har skjedd brudd på Arbeidsmiljøloven i de andre varslersakene?

— Vi har tatt utgangspunkt i det som var konklusjonen i Wiersholms rapport, og det gjaldt først og fremst Robin Schaefer. Vi må foreta noen avgrensinger, og i dette tilfellet har vi begrenset oss til det som gjaldt Schaefer. Vi har heller ikke fått noen anmeldelser fra andre som påberoper seg å være varslere, sier Hjelm-Hansen.

Den nye granskingsrapporten fra Wiersholm er ventet i siste halvdel av januar, opplyser Justisdepartementet.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Ti menn skal ha blitt loppet etter kvinnenes minibank-triks. – De går etter fulle menn på byen.

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. Han har solgt 25.000 billetter i Bergen i høst. Nå risikerer han å måtte jobbe dobbelt så hardt.

  4. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  5. Hegren hadde satt begge beina fast i fiskesluker. – Folk må skjerpe seg.

  6. Ett nytt koronadødsfall i Norge