I tog for kjærligheten

Protesterte mot OL-verten Russland med fakler og regnbueflagg.

Regionsleder i Amnesty Tanja Clifford mener at både statsminister Erna Solberg, journalister og utøvere må bruke ytringsfriheten sin til å protestere mot vertsnasjonen Russland under OL som starter om 11 dager.
  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Taushet er ikke gull. Ansvaret for å skape en bedre verden ligger på hver enkelt av oss, sier Tanja Clifford som er regionsleder i Amnesty.

Les også

Homohat som protest mot Vesten

11 dager før OL starter i Sotsji markerte Amnesty, Norsk Folkehjelp, Raftostiftelsen og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sin egen alternative åpning.

Målet var å sette søkelys på de omfattende bruddene på menneskerettighetene som skjer i Russland i dag. Homofile, lesbiske, advokater og journalister er blant de mest utsatte gruppene. Et hundretalls mennesker møtte fram for å protestere mot OL-arrangøren.

Prestisje for Putin

Tanja Clifford oppfordret alle som på ulikt vis skal representere Norge i de olympiske vinterlekene til å være tydelig overfor vertsnasjonen.

— Russland er blitt et land der mange har grunn til å frykte sine egne myndigheter. Det holder ikke å si at idrett ikke handler om politikk. OL er blitt et gigantisk prestisjeprosjekt for Putin. Jeg tar det som en selvfølge at Erna Solberg er tydelig sin kritikk av bruddene på menneskerettighetene. Det samme gjelder andre politikere, journalister og utøvere, sier Clifford.

Bedre enn boikott

Homofile, lesbiske og transpersoner blir behandlet brutalt i dagens Russland. Det er ikke lov til å støtte denne gruppen og snakke positivt om dem. Ifølge Amnesty er hatkriminalitet mot disse gruppene vanlig. Volden blir ikke etterforsket av politiet.

— Vi ønsker å vise solidaritet med de som ikke får lov til å vise sin kjærlighet. Å gi støtte til dem på denne måten er bedre enn å boikotte OL, sier Johanne Heien.

Les også

OL-floken

Nestlederen i Skeiv Ungdom i Bergen hadde i likhet med mange andre tatt med regnbueflagg til arrangementet på Torgalmenningen i ettermiddag.

— De mangler ytringsfrihet, sier Heien.

Sikker på at det hjelper

Tanja Clifford er overbevist om at demonstrasjon og markeringer påvirker de russiske myndighetene.

— Jeg er 110 prosent sikker på at dette hjelper. En underskrift eller et fakkeltog kan bidra til at mennesker får det bedre, sier hun.

Clifford mener situasjonen er farlig.

— Hele sivilsamfunnet knebles. Religionsfriheten og ytringsfriheten faller bort. Dette er en farlig situasjon, understreker Amnestylederen.

Informasjonssjef i Raftostiftelsen Kari Amble sier at alle har et ansvar for å protestere mot russiske myndigheter.

— Utøvere må også bruke ytringsfriheten sin, sier hun.

Publisert
BT anbefaler

Dette gjer du om du trur du har korona

Får ein framleis gratis testar? Korleis er den nye korona-varianten? BT gir deg sju spørsmål og svar om situasjonen no.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden: – En person fraktet til Haukeland

  2. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  3. Disse avgangene er innstilt på Flesland

  4. – Jeg går for å se Jeff Beck, ikke Johnny Depp

  5. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  6. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder