Geologen varsler flere og større ras fra Løvstakken

Steinblokken som landet ved turstien veier mellom seks og åtte tonn.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Geolog Jann Atle Jensen fra selskapet Multiconsult var mandag formiddag på befaring i det populære turområdet der steinraset gikk søndag kveld.

– Det kan ligge vesentlig større steiner oppe i fjellet og jeg vil tro at det kommer flere ras, sier Jensen til Bergens Tidende.

RASUTSPRANGET: Dette er området som steinene løsnet fra søndag kveld, og som skal undersøkes med tanke på videre rasfare. Foto: Bjørn Erik Larsen

Turstien fortsatt sperret

I fjellsiden er det et stort brunt sår etter der raset har gått.

Turstien vil trolig være sperret til over helgen. Om den blir sperret lenger, kommer an på nedbørsmengdene fremover og faren for flere ras.

– Folk kan bli truffet av steinsplinter dersom det kommer nye ras. Vi har nå sendt ut droner og vil ha klar en rapport på fredag, sier geolog Jensen.

Sjekker fjellet med drone

Derfor skal de nå sende en drone opp for å få oversikt over hvordan det ser ut i rasområdet.

– Har beboerne som bor i blokken nedenfor noe å frykte?

– Nei, det har de ikke. Sikringsvollen, som ble bygget samtidig med blokken, fungerer. Den store steinblokken havnet i en grop i vollen, forklarer Jensen.

KJEMPESTEIN: Denne steinblokken på mellom seks og åtte tonn kom ned fra Løvstakken søndag kveld. Foto: Bjørn Erik Larsen

Ifølge geologen er det svært vanskelig å sikre området oppe i fjellet.

– Det vil koste kommunen svært mye penger og det vil også være farlig å utføre dette arbeidet, sier Jensen.

Den store steinblokken som ligger nedenfor turveien er på størrelse med en personbil.

BRUNT SÅR: Det er lett å se hvor raset gikk. Foto: Bjørn Erik Larsen

VARSLER FLERE RAS: Geolog Jann Atle Jensen sier det trolig vil komme flere ras. Foto: Bjørn Erik Larsen

– Har det gått flere ras i dette området tidligere?

– Ja, det raste også ut stein her i samme periode som Hatlestad-raset, og da ble dette stedet undersøkt og sikringsvollen ble bygget i forbindelse med byggingen av boligblokken nedenfor, sier Jensen.

AVSPERRET: Nede til venstre for veien er den største steinen synlig. Dette strekket av Løvstien er sperret bort til gapahuken. Foto: Bjørn Erik Larsen

Dropper vakthold

Nå er 200–300 meter av Løvstien sperret av opp til en gapahuk, og kommunen setter opp skilt med advarsler.

Etter raset søndag kveld har det vært vakter på post som har passet på at folk ikke har beveget seg inn i området, men nå blir det ikke lenger vakthold.

RASOMRÅDET: Geolog Jann Atle Jensen studerer startstedet for raset med kikkert. Foto: Bjørn Erik Larsen

– Gjort sin jobb

I 2012 ble skredfaren i området fra Løvstakkveien til Grønnestølslien undersøkt og kartlagt, for Bergen kommune, som en masteroppgave ved institutt for Geovitenskap, ved Universitetet i Bergen.

– Slik jeg kartla skredfaren den gangen var det forventet skred i dette området. Det var da allerede bygget en sikringsvoll, på 1980-tallet, som kunne ta imot skredene. Alt tyder på at denne har blitt dimensjonert riktig og at de har gjort sin jobb, sier Espen Eidsvåg, som kartla faren for skred ved Ulriken og Løvstakken i sin masteroppgave for seks år siden.

Han sier at han ikke vil bli overrasket hvis det går flere ras i området, men at beboerne som bor nedenfor turstien kan føle seg trygge.

– Rasene kan gå relativt langt ned, men sikringsvollen ser ut til å virke effektivt. Det skal være helt trygt å bo i dette området, sier Eidsvåg.

– Blir mer virkelig

– Ting blir enda mer virkelig når det går et ras. Vi må stille spørsmål ved om det likevel er noe vi bør ta hensyn til, og vi må gjøre ekstra og nødvendige vurderinger, sier Geir Haveraaen som er avdelingsleder for gjennomføringsavdelingen hos bymiljøetaten i Bergen kommune.

Fremdeles mangler det ca. en kilometer før Løvstien er ferdig, og den siste kilometeren ligger i enden av området der steinraset nå har gått.

– På det siste strekket har vi ikke finansieringen i orden, og vi har heller ikke konkludert når det gjelder hvilke sikringstiltak vi skal ha der. Dette er et veldig komplisert område fordi det er bratt og en strekning der det har vært steinsprang tidligere, sier Haveraaen.

PÅ RASSTEDET: Geolog Jann Atle Jensen (bakerst) og Odd Magne Sekkingstad fra bymiljøetaten i Bergen kommune undersøker rasområdet. Foto: Bjørn Erik Larsen

Sjekker rassikrede områder

Seksjonsleder på veidrift ved Bergen kommune, Jørn Tore Nilsen forteller at de har rutiner hvor de sjekker ulike rassikrede områder når det kommer store nedbørsmengder.

– Vi sjekker bekkinntak og kumlokk slik at det ikke blir oppstrømninger og for mye vann. Dette har vi kontinuerlig vurderinger av ut ifra værmeldingene, sier Nilsen.

Også andre steder hvor det ikke har gått ras tidligere blir sjekket.

– Vi får av og til inn bekymringsmeldinger fra publikum som er urolige for at det skal gå ras på steder som ikke er sikret. Da sender vi en geolog til stedet med en gang slik at området blir sjekket for eventuell rasfare, sier Nilsen.

Publisert