Lovende resultater for bergensk kreftvaksine

Norsk-amerikanske Haakon Ragde (90) ga retten til en ny kreftbehandling i gave til gamlelandet. Nå kommer de første resultatene, og de er lovende.

Publisert Publisert

LANDETS ENESTE: Christian Beisland, Karl-Henning Kalland, Anne Margrete Øyan og Alfred Honoré fremfor maskinen som brukes til å fryse ned kreftsvulstene. Nå kommer resultatene som viser at behandlingen har effekt. Foto: EIRIK BREKKE (arkiv)

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Troen på at dette virker, er større nå enn da vi innledet forsøkene, sier professor Karl-Henning Kalland ved Universitetet i Bergen.

Denne uken er Kalland i Chicago på verdens største kreftkonferanse for å presentere de første resultatene fra frysebehandling av prostatakreft.

Resultatene betegner Kalland som veldig lovende.

– I denne første studien har vi vist at behandlingen er trygg og har få bivirkninger, sier han.

Skal bli kreftvaksine

Behandlingen Kalland sikter til kalles cryoimmunterapi og virker kort forklart slik:

Ut fra pasientens blod hentes og forsterkes immunceller. Deretter fryses kreftsvulsten, som da slipper fra seg antigener.

Immuncellene som sprøytes tilbake i pasienten, bruker antigenene til å gjenkjenne kreftcellene og går så til angrep.

Behandlingen handler om å utnytte kroppens eget immunforsvar. Målet er å gjøre fryseterapien til en persontilpasset kreftvaksine.

Prostatakreft med spredning

Den første studien omfatter foreløpig bare 13 pasienter. Pasientene har prostatakreft med spredning og har ikke lenger effekt av standardbehandling. Cryoimmunterapien blir en siste utvei.

– Hos fem av de 13 stabiliserer kreften seg, ser vi av billeddiagnostikk. Tre av dem har blandet respons.

Tallet på kreftceller som sirkulerer i blodet går tilbake hos en god del av pasientene. Det tyder på at kreften blir mindre aktiv.

PAKKER UT: Historisk sus over øyeblikket når landets eneste frysemaskin pakkes ut. Karl-Henning Kalland foreviger det hele, mens Christian Beisland, Alfred Honoré og Anne Margrete Øyan fjerner plasten. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Mest oppmuntret er Kalland av at behandlingen har vekket til live pasientenes immunreaksjon mot kreftcellene. Prostata er en kreftform som har respondert lite på immunterapier tidligere.

– Vi pleier å kalle prostatakreft en immunologisk «kald» form for tumor. At vi har klart å gjøre en kald tumor varm, er enormt oppmuntrende, sier han fornøyd.

Gave fra Amerika

Cryoimmunterapi er en metode som først ble utviklet av norskamerikaneren Haakon Ragde (90). Han utvandret fra Odda 18 år gammel og er bosatt i Seattle.

UTVANDRET: – Dette skal være min gave til gamlelandet, sa Haakon Ragde (90) da forsøket startet. Foto: Rune Sævig

Lisensen for behandlingsmetoden har Ragde forært til selskapet Alden Cancer Therapy. Forskere ved UiB og Helse Bergen har videreutviklet Ragdes metode.

– Dette er min gave til gamlelandet, sa Ragde til BT for tre år siden.

Les også

Les også: Dette er historien om Ragdes behandling

Nittiåringen følger forsøkene fra sidelinjen og kommer stadig med innspill, forteller Kalland.

Cryoimmunterapien skal etter planen testes ut på flere ulike kreftformer.

– I prinsippet kan metoden brukes på alle former for kreft. I neste fase ønsker vi å prøve ikke bare på prostatakreft, men også flere krefttyper som nyre- og livmorhalskreft.

Kalland arbeider nå sammen med spesialister på Haukeland for å få prøve ut behandlingen tidligere i forløpet og på flere pasienter. Dette må først klareres med Regional etisk komité og Statens legemiddelverk.

Klargjør for investorer

Forsøkene med cryoimmunterapi har så langt vært betalt av private bidragsytere og støtte fra Norges forskningsråd.

Senior forretningsutvikler Monica Lislerud i Bergen Teknologioverføring (BTO) sier de forbereder selskapet for kommersiell fase.

– Vi gjør oss klare for neste steg, som er å invitere private investorer, sier hun.

Lykkes de med å gjøre dette til kreftvaksine, kan inntektsmulighetene være store.

– Klarer dere å føre behandlingen i mål uten å selge ut til for eksempel et multinasjonalt legemiddelselskap?

– Det er altfor tidlig å si ennå, sier Lislerud.

Lang tid

Nesten tre år er gått siden den første pasienten ble behandlet med cryoimmunterapi. Siste av de 13 fikk behandling høsten 2017.

EKSPERT: Amerikaneren Duke Bahn kom til Bergen for å lære opp teamet på Haukeland. Her er han i aksjon med den første pasienten. Foto: CHRISTIAN BEISLAND

At det tok såpass lang tid, skyldes blant annet at forskerne i Bergen er avhengig av et laboratorium på Radiumhospitalet som behandler immuncellene.

Et slikt laboratorium er også under konstruksjon i Bergen. Det øker kapasiteten.

En annen grunn til tidsbruken er at tilgangen på pasienter i en periode er blitt redusert, fordi en er pålagt først å prøve ut nye og potente hormonhemmende medisiner til menn med prostatakreft.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her blir kreftsvulsten fryst

  2. Astrid (30) har uhelbredelig hjernesvulst, men nekter å gi opp

  3. Flere overlever kreft når svulsten varmes opp

  4. Søsken med turbo-karriere

  1. Prostatakreft
  2. Bergen
  3. Helse Bergen
  4. Kreft
  5. Livmorhalskreft